Będę jutro musiała zainstalować win7 na laptopie i już czytałam jak to zrobić i w razie czego jakie mogą być błędy, także myślę, że później nie będzie problemu, ale sam początek... Tam juz jest system win8, więc kiedy włożyć płytę? Jak uruchomię komputer, od razu mi się włączy, także jak już się całkowicie uruchomi, włożyć płytę i... samo przejdzie do instalacji? Wyłączyć i włączyć znowu? Kiedy tą płytkę włożyć?
Uruchomienie instalacji Windows 7
Rozpoczęty przez sylwka128, 21 mar 2013 19:36
4 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 21 marzec 2013 - 19:36
Napisano 21 marzec 2013 - 19:52
Płytkę z windowsem 7 musisz włożyć zanim w8 się załaduje. Najpierw należy wejść w BIOS/EFI i poszukać zakładki z opcją ustawiania kolejności bootowania. Na pierwszy rzut idzie napęd optyczny. Następnie należy zapisać ustawienia i uruchomić laptopa ponownie z włożoną już płytką instalacyjną w7. Gdy płyta się rozkręci, naciskasz dowolny klawisz. Instalator załaduje pliki. Później już bajka
Intel i5-3570K @ 4.2GHz | ASRock Z77 Extreme4 | Corsair Vengeance LP 16GB | Radeon HD7870 | Samsung 840 Pro 128GB | Samsung F3 1TB | Xonar DG | OCZ ModXStream Pro 500W
Duath
Napisano 21 marzec 2013 - 20:00
Dzięki wielkie, wydaje się to skomplikowane, ale zobaczymy jak będzie w praktyce. A jak wejść do biosu? bo widzę, że co komputer to inaczej. Samsung 310E5C.
Napisano 21 marzec 2013 - 21:10
Klawisz będziesz widziała na ekranie POST, czyli pierwszy po uruchomieniu systemu, być może F1 lub F2 lub Del.
Inna metoda to uruchomienie Boot Menu - przeważnie klawisz F12 i należy wybrać stacje dysków.
Co do płyty to możesz uruchomić system, włożyć płytę i ponownie uruchomić komputer, wtedy poczekaj - nic nie naciskaj.
Czasami jest tak, że płyta sama zacznie bootować, więc przechodzisz od razu do instalacji systemu.
Jeśli uruchomi się system to musisz zmienić bootowanie lub włączyć Boot Menu.
Inna metoda to uruchomienie Boot Menu - przeważnie klawisz F12 i należy wybrać stacje dysków.
Co do płyty to możesz uruchomić system, włożyć płytę i ponownie uruchomić komputer, wtedy poczekaj - nic nie naciskaj.
Czasami jest tak, że płyta sama zacznie bootować, więc przechodzisz od razu do instalacji systemu.
Jeśli uruchomi się system to musisz zmienić bootowanie lub włączyć Boot Menu.
Napisano 21 marzec 2013 - 22:39
@Kamillo,
płyta sama bootuje, jeżeli nie masz systemu na dysku - przynajmniej ja takie coś zaobserwowałem.
płyta sama bootuje, jeżeli nie masz systemu na dysku - przynajmniej ja takie coś zaobserwowałem.
Intel i5-3570K @ 4.2GHz | ASRock Z77 Extreme4 | Corsair Vengeance LP 16GB | Radeon HD7870 | Samsung 840 Pro 128GB | Samsung F3 1TB | Xonar DG | OCZ ModXStream Pro 500W
Duath
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych