Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jak podłączyć monitor i lapka?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
14 odpowiedzi w tym temacie

#1 Zakrza

Zakrza
  • Użytkownicy
  • 16 postów

Napisano 14 marzec 2013 - 17:24

Się rozchodzi o to, że kupiłem sobie lapka. I on ma wejście: HDMI i D-Sub (czyli takie cuś: http://commons.wikim...D_Sub_15pin.jpg), ALE bez tych śrubek przez co nie da się go podłączyć tak fantastycznie jak powinno być i ekran tak pulsuje, że tak powiem. Natomiast ekran nie ma HDMI. Moje pytanie brzmi: jak to podłączyć? Czy są kable D-Sub mające z jednej strony śrubki, a z drugiej nie? Albo czy jak kupię d-sub bez śrubek to będzie pasował do wejścia ze śrubkami? A może kupić jakąś przejściówkę: HDMI-D-Sub? Będzie to śmigać?
  • 0

#2 Gnacio

Gnacio
  • Użytkownicy
  • 62 postów

Napisano 14 marzec 2013 - 17:39

Przejsciowki sa, ale ciezko dostac. Na allegro sa, ale slaba jakos wykonania (chyba ze cos sie zmienilo).
Kabla D-SUB - HDMI nie widzialem.
Te srubki nie powinny przeszkadzac. Sam tak mam i jest ok. Podlaczalem do siebie i do paru innych lapkow i nic nie przeszkadzalo
  • 1

#3 Zakrza

Zakrza
  • Użytkownicy
  • 16 postów

Napisano 14 marzec 2013 - 17:45

No mi właśnie przeszkadzają. Mam lapka z miejscem na śrubki i wtedy obraz jest ok, a w tym nowym obraz mruga cały czas. A taka przejściówka będzie działać bez żadnego konwertera?
  • 0

#4 Gnacio

Gnacio
  • Użytkownicy
  • 62 postów

Napisano 14 marzec 2013 - 18:02

Maja w sobie.

Adapter:
http://allegro.pl/un...3058655428.html

Kabel:
http://allegro.pl/ka...3062308047.html

Ja uzywalem jeszcze mniejszej przejsciowki, ale z tego co wiem to byla dosc droga :) i tez dosc dlugo lezala zapakowana w szufladzie :)
  • 1

#5 Zakrza

Zakrza
  • Użytkownicy
  • 16 postów

Napisano 14 marzec 2013 - 18:19

To badziej się opłaca kabel z tego co widzę :P
  • 0

#6 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów

Napisano 14 marzec 2013 - 18:27

Proponuje też zapoznać się z tym, jeśli chodzi o kabel:

Należy jednak pamiętać, że HDMI podaje sygnał cyfrowy, a VGA analogowy, dlatego nie we wszystkich urządzeniach podłączenie bezpośrednie będzie możliwe, jeśli kabel przy bezpośrednim podłączeniu nie będzie działał należy zaopatrzyć się w specjalny moduł zmieniający sygnał cyfrowy na analogowy.

• 1

#7 Gnacio

Gnacio
  • Użytkownicy
  • 62 postów

Napisano 14 marzec 2013 - 18:29

A monitor ma wejscie DVI? Lepiej by bylo kabel/przejsciowka DVI - HDMI. Bo oba sa cyfrowe
  • 0

#8 Zakrza

Zakrza
  • Użytkownicy
  • 16 postów

Napisano 14 marzec 2013 - 18:29

No właśnie wiem i dlatego pytam czy będzie to śmigać. Jak podam model lapka i monitora to jesteście w stanie mi odpowiedzieć czy to będzie chodzić?
  • 0

#9 Gnacio

Gnacio
  • Użytkownicy
  • 62 postów

Napisano 14 marzec 2013 - 18:32

No właśnie wiem i dlatego pytam czy będzie to śmigać. Jak podam model lapka i monitora to jesteście w stanie mi odpowiedzieć czy to będzie chodzić?

Ten pierwszy to wydaje mi sie ze w sobie ma modul. Na 100% nie jestem pewien. Ale sam widzisz jaka cena...
Z DVI - HDMI nie powinno byc problemu
  • 0

#10 Zakrza

Zakrza
  • Użytkownicy
  • 16 postów

Napisano 14 marzec 2013 - 18:34

http://www.samsung.c...9DOASS/EDC-spec

Gniazda wejściowe: 15 pin D-sub, S-video, RCA connector, RF
  • 0

#11 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów

Napisano 14 marzec 2013 - 22:11

Kup sobie drugi kabel D-SUB>D-SUB i ten co podał Gnacio i sprawdzaj jak będzie działać.
Do telewizora musi być podłączony kabel z wejściem 15 pin D-sub.
Może akurat na innym kablu D-SUB będzie działać poprawnie.
Osobiście myślę, że monitor jest raczej stary i dużych efektów nie należy się spodziewać.
A kupieniem do niego adaptera za ponad 100zł to już raczej szkoda kasy, lepiej kupić nowy monitor z HDMI.

EDIT: Hmm... może za bardzo się rozpędziłem, ale:

Dzięki złączom HDMI, Kompozytowym, S-video i Komponentowym istnieje możliwość podłączenia monitora do różnych urządzeń AV, np. konsoli gier, odtwarzacza DVD, VCR, kamery oraz komputera.

Tak piszę we "Właściwości".
  • 1

#12 Zakrza

Zakrza
  • Użytkownicy
  • 16 postów

Napisano 14 marzec 2013 - 22:41

No tak, ale na starym lapku jest dobrze czyli to nie wina monitora. Raczej tylko tego, że to wejście jest nieco inaczej zbudowane. Popytam jutro w sklepie, może coś mi doradzą i się sprawdzi.

Co do HDMI to zdecydowanie coś im się porąbało na tej stronce i na bank tego wejścia nie ma.
  • 0

#13 Duath

Duath
  • Redaktorzy
  • 2117 postów
  • Lokalizacja404

Napisano 15 marzec 2013 - 08:55

1) kabel HDMI->VGA nie ma prawa działać, ponieważ po drodze nie ma żadnego konwertera z sygnału cyfrowego na analogowy. Sprzedawcy naciągają w ten sposób klientów.

2) można kupić konwertery, ale to się nie opłaca. Dobry konwerter, to 1/2 ceny monitora. Lepiej sprzedać obecny monitor i kupić taki z HDMI/DVI.

3) Jeżeli obraz pulsuje to są dwie przyczyny:
uszkodzony kabel VGA
coś nie tak z układem graficznym, bądź z jego wyjściem wideo.
  • 0

Intel i5-3570K @ 4.2GHz | ASRock Z77 Extreme4 | Corsair Vengeance LP 16GB | Radeon HD7870 | Samsung 840 Pro 128GB | Samsung F3 1TB | Xonar DG | OCZ ModXStream Pro 500W

Duath

#14 Zakrza

Zakrza
  • Użytkownicy
  • 16 postów

Napisano 15 marzec 2013 - 21:14

A czy jest możliwe, że to kwestia ustawień? Próbowałem z inną rozdzielczością i odświeżaniem, ale to nic nie dało. Może jeszcze coś innego?
  • 0

#15 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów

Napisano 16 marzec 2013 - 00:03

Z ustawieniami to zawsze możesz się pobawić, może akurat trafisz, że wszystko będzie działać. Co do monitora to może jest tak: Stary laptop - starty monitor, nowy laptop - nowy monitor?
Może kolega ma jakiś nowy monitor, to wystarczy pójść i podłączyć (oczywiście wcześniej się spytać), zobaczyć czy będzie działać na nowszym monitorze bez żadnych problemów.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych