Skocz do zawartości

Zdjęcie

Czyszczenie Laptopa

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 VNC

VNC
  • Użytkownicy
  • 2 postów

Napisano 13 marzec 2013 - 17:41

Witam. Na samym poczatku mowie ze jestem zielony w sprawach "wewnętrznych" komputerów a tym bardziej laptopów.

Laptop : Toshiba Satellite A300

Ostatnio mój laptop zaczął dosyć głośno chodzić (wczesniej w ogóle nie bylo go slychac). I robic strasznie cieply.
No i postanowiłem go wyczyscic, ale nie wiem jak sie do tego zabrać... :( Czy poprostu wpuscic sprezone powietrze tam gdzie wylatuje gorace powietrze a potem tam gdzie wentylator (chlodne)? No i czy to nie wypchnie tego kurzu gdzies dalej? Czy pojsc na calosc, rozkrecic laptopa i DOKLADNIE wyczyscic (czego troche sie boje :P )

Prosze aby wypowiedz byla dokladna :)
  • 0

#2 Chymek

Chymek
  • Użytkownicy
  • 457 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 13 marzec 2013 - 17:47

Wiadomo, że rozkręcenie i dokładnie wyczyszczenie łącznie z wymianą pasty jest najlepszym rozwiązaniem, no ale wiadomo, że coś można po drodze zepsuć jak sie nie wie jak to rozebrać, a z tego co widze, to u Ciebie trzeba rozebrać całego kompa i wyciągnąć całą płytę główną. Jeżeli chodzi o czyszczenie powietrzem to moim zdaniem jest dobre, ale do czasu kiedy nie zrobiły Ci się na radiatorze jak ja to mówię chomiki :) Jeżeli jest tylko kurz to większość wyleci z komputera, a reszta się rozejdzie po kompie i w sumie nic nie powinno się przez to stać ;) ale jeżeli radiator jest zapchany, zrobił się dywanik z kurzu, no to on już Ci z kompa nie wyleci i nawet może zablokować wentylator.
  • 1

Naprawiając komputer, bądź świadom tego, że przyczyną usterki może być element, którego nigdy o to byś nie podejrzewał, a to dlatego, że komputer jest czasami ciężej zrozumieć niż kobietę :) i dlatego też nie dziw się, że ktoś kto się na tym zna, nie jest w stanie na "pstryknięcie palcem" powiedzieć Ci, co się zepsuło :)

Asus H97-plus
Intel I5 4590 chłodzenie Cooler Master V6-GT
Kingston 2x4GB  1600MHz + Goodram Play DDR3 4GB 1600MHz
Gigabyte GF GTX 650 Ti Boost
Tagan Piperock III 700W
Zalman Z9-U3

#3 VNC

VNC
  • Użytkownicy
  • 2 postów

Napisano 13 marzec 2013 - 18:03

Kompa rozbiore za jakis czas bo teraz nie mam czasu za bardzo :P Czyli te sprezone powietrze w ktory "otwór" z boku (ciepłe) od dolu (zimne)???
  • 0

#4 Chymek

Chymek
  • Użytkownicy
  • 457 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 13 marzec 2013 - 20:53

Najwięcej kurzu zazwyczaj zbiera się na radiatorze na żeberkach czyli z boku :) ale od spodu na wentylator też możesz podmuchać, tylko uważaj jak to robisz, nie wiem jakby Ci to dokładnie wytłumaczyć, ale najlepiej to tak machaj po tych kratkach na całej długości, bo jak będziesz pełnym ciśnieniem powietrza w jednym miejscu dmuchał to możesz uszkodzić wentylator :) a tak to powietrze tak jakby się trochę rozprasza i powinno być ok :)
  • 1

Naprawiając komputer, bądź świadom tego, że przyczyną usterki może być element, którego nigdy o to byś nie podejrzewał, a to dlatego, że komputer jest czasami ciężej zrozumieć niż kobietę :) i dlatego też nie dziw się, że ktoś kto się na tym zna, nie jest w stanie na "pstryknięcie palcem" powiedzieć Ci, co się zepsuło :)

Asus H97-plus
Intel I5 4590 chłodzenie Cooler Master V6-GT
Kingston 2x4GB  1600MHz + Goodram Play DDR3 4GB 1600MHz
Gigabyte GF GTX 650 Ti Boost
Tagan Piperock III 700W
Zalman Z9-U3

#5 stasiu_12

stasiu_12
  • Użytkownicy
  • 119 postów

Napisano 14 marzec 2013 - 14:55

rozbierz i sprezarko go wyczysc ja tak robilem i jest dobrze