Jump to content

Photo

Wysoka temperatura procesora

• Please log in to reply
6 replies to this topic

#1 Grocek

Grocek
  • Użytkownicy
  • 3 posts

Posted 02 March 2013 - 12:21

Witam, od jakiegoś czasu walczę ze starym komputerem (postawiłem sobie za cel, zrobić go najbardziej aktywnym jak się da) i napotkałem takowy problem, że temperatura procesora sięga 65C i to bez większego stresu (jakaś przeglądarka, odtwarzacz muzyki).
Procesor to AMD Athlon 64 3400+, zasilasz jaki włożyłem ma 250W mocy.

Dodam, że inne układy - płyta główna, dysk itp, są zimne, jedynie radiator i sam procek nagrzewają się do takiego stopnia, że komputer potrafi się wyłączyć.
Wyjąłem dwie boczne ściany obudowy, ale nic to za bardzo nie dało.
Wentylatory to ten w zasilaczu i ten na procesorze.
Co do cyrkulacji, czy przy załozeniu dodatkowych wentylatorów, lepiej żeby wydmuchiwały powietrze ze środka czy na odwrót?
  • 0

#2 silent

silent
  • Użytkownicy
  • 771 posts

Posted 02 March 2013 - 13:06

jeżlei wyjęcie ścian nie pomaga wygląda na to, że obecny układ chłodzenia jest niewydolny.
no to garść propozycji (do dowolnego wyboru)
- masz boxowy (dostałeś razem z procesorem) radiator - może warto go wymienić na wydajniejszy? - zwróć uwagę na rozmiary.
- masz zakurzoną zawartość obudowy - sprężone powietrze + odkurzacz. może być pożądane zdemontowanie wiatraka z radiatora.
- wymiana pasty pomiędzy procesorem a radiatorem (koszt pasty jest stosunkowo niewielki; starannie zdejmujesz starą, nanosisz niewielką ilość nowej, zakładasz radiator; niewielka ilość - pasta ma gorszą przewodność cieplną niż obudowa procesora i radiator - jej rolą ma być uzyskanie jak największej powierzchni styku pomiędzy radaiatorem a procesorem - powietrze to izolator).
- sprawdź przepływ powietrza (ja używałem kadzidełek (później trzeba intensywnie przewietrzyć pomieszczenie :D ) - generują smugę dymu, który jednak widać); o ile to możliwe sprawdź na zamkniętej obudowie i w niejscu, w którym stoi - może masz 10 cm luzu za nią, a stoi pod blatem biurka?
- rozważ zakup dodatkowego wiatraka/ów - sprawdź gdzie i jak duże możesz zainstalować. o ile to możliwe (miejsce) spróbuj zastosować większy + przelotkę (przelotki trafiają się na aukcjach, np. "fan adapter 120 140mmBK" - zamiast 120 można zastosować 140 mm) - efektywność chłodzenia powinna wzrosnąć, hałas - wprost przeciwnie.
- jeżeli masz klasyczne chłodzenie (box) możesz spróbować wspomnianej wyżej przelotki + większy wiatrak. ew. zmienić kierunek działania (zamiast w stronę chłodzenia i płyty głównej, może zasysać powietrze - próba niezbyt czasochłonna, a efekt może być zadawalający; ograniczeniem jest zdolność radiatora od odbierania ciepła z procesora i oddawania go do otoczenia, chyba każde chłodzenie tower (w sumie każde nie boxowe) ma większą powierzchnię wypromieniowującą ciepło niż nieszczęsny box.
  • 1

#3 Grocek

Grocek
  • Użytkownicy
  • 3 posts

Posted 02 March 2013 - 13:13

Zauważyłem teraz że wnęka na komputer w biurku dodaje procesorowi około 10C. Kiedy komputer stoi na wolnej przestrzeni temp. spada.
Wymienię pastę przewodzącą. A co z wiatrakami? Lepiej zeby wdmuchiwały powietrze czy wyciągały je? :)
  • 0

#4 Tiritto

Tiritto
  • Użytkownicy
  • 17 posts

Posted 03 March 2013 - 02:24

Zauważyłem teraz że wnęka na komputer w biurku dodaje procesorowi około 10C. Kiedy komputer stoi na wolnej przestrzeni temp. spada.
Wymienię pastę przewodzącą. A co z wiatrakami? Lepiej zeby wdmuchiwały powietrze czy wyciągały je? :)

To czy wentylatory powinny wdmuchiwać czy wydmuchiwać powietrze zależy w dużym stopniu od samego radiatora, a także od układu innych elementów na płycie głównej. Jeśli wokół socketu na procesor znajdują się dodatkowe radiatory, oznacza to że najpewniej w tym przypadku powietrze miało być wdmuchiwane. Osobiście zauważyłem tendencję zależną od producenta, gdzie w przypadku AMD powietrze powinno być wyciągane, a przypadku Intel'a wdmuchiwane.
  • 0

#5 silent

silent
  • Użytkownicy
  • 771 posts

Posted 03 March 2013 - 21:45

A co z wiatrakami? Lepiej zeby wdmuchiwały powietrze czy wyciągały je? :)

zależy od obudowy (czasem jej umieszczenia - tak jak w twoim przypadku), rozmieszczenia podzespołów, ilości wydzielanego przez nie ciepła, itd. często pomaga ułożenie/spięcie przewodów sygnałowych i zasilających.
proponuję przeanalizować przepływ powietrza i najzwyczajniej spróbować różnych układów. jeżeli ciepłe powietrze nie ma jak uciec z obudowy nawet 10 wiatraków wpychających (usiłujących wpychać) chłodne dużo nie zdziała (ale będzie głośniej. i jak założysz podświetlane to i kolorowo). jeżeli front obudowy jest monolitem to także 10 wiatraków wyciągowych nie będzie miało jak się wykazać. może masz niedrożne (zakurzone) filtry przeciwkurzowe?
konsekwentnie polecam duet: sprężone powietrze + odkurzacz. i to w miarę regularnie
  • 0

#6 Grocek

Grocek
  • Użytkownicy
  • 3 posts

Posted 04 March 2013 - 22:10

może masz niedrożne (zakurzone) filtry przeciwkurzowe?
konsekwentnie polecam duet: sprężone powietrze + odkurzacz. i to w miarę regularnie

Wyczyszczenie wiatraków na zasilaczu i procesorze plus przedmuchanie radiatora pozwala mi teraz na osiągnięcie 35-40C (pod warunkiem, że komputer nie stoi w biurku). To już sukces, bo nie jest to 65-70C.
  • 0

#7 stasiu_12

stasiu_12
  • Użytkownicy
  • 119 posts

Posted 10 March 2013 - 14:21

po pierwsze radzilbym sprawdzic i oczyszczyc wiatrak
  • 0

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users