Skocz do zawartości

Zdjęcie

zepsuty monitor/matryca/karta graficzna

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 hania1993

hania1993
  • Użytkownicy
  • 3 postów

Napisano 28 luty 2013 - 00:35

Czy ktoś ma pojęcie, co stało się z moim komputerem ? Ekran wygląda tak jak na załączonych zdjęciach, czasami się odwiesza na minutę i coś tam widać. Nie wiem z czym jest problem. Matrycę miałam wymienianą jakieś pół roku temu, na podłączonym przenośnym ekranie wszystko widać elegancko.To jest problem z kartą graficzną, monitorem, matrycą, czy może z czymś kompletnie innym ? Niestety miałam wymienieną matrycę, więc o gwarancji nie mam co nawet marzyć.

Załączone pliki

• 0

#2 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów

Napisano 28 luty 2013 - 11:16

Jest to laptop? Matryca albo taśma łącząca płytę główną z matrycą.
Najpierw można byłoby docisnąć tą taśmę, a jak nie zadziała to ją wymienić.
  • 1

#3 Gnacio

Gnacio
  • Użytkownicy
  • 62 postów

Napisano 28 luty 2013 - 15:32

Ja raz miałem podobny problem i obstawiałem taśme lub matryce. A okazała się jednak karta graficzna. Więc jak masz okazje to podłącz laptopa pod monitor, telewizor lub cokolwiek innego :) zeby wykluczyć karte graficzną. Chociaż objawy wyglądają na taśme lub matryce.
  • 1

#4 hania1993

hania1993
  • Użytkownicy
  • 3 postów

Napisano 28 luty 2013 - 21:27

Ja raz miałem podobny problem i obstawiałem taśme lub matryce. A okazała się jednak karta graficzna. Więc jak masz okazje to podłącz laptopa pod monitor, telewizor lub cokolwiek innego :) zeby wykluczyć karte graficzną. Chociaż objawy wyglądają na taśme lub matryce.

Podłączyłam komputer pod inny monitor i wszystko widać dobrze. Matryca jest nowa, wymieniana pół roku temu, więc tez nie powinno być z nia problemów, chociaż to nigdy nic nie wiadomo . Przez te pół roku działała bez zarzutów :)
  • 0

#5 hania1993

hania1993
  • Użytkownicy
  • 3 postów

Napisano 28 luty 2013 - 21:31

Jest to laptop? Matryca albo taśma łącząca płytę główną z matrycą.
Najpierw można byłoby docisnąć tą taśmę, a jak nie zadziała to ją wymienić.

Tak, to jest laptop. A możesz powiedzieć jak powinnam ją docisnąć ? Nie wiem czy fatygować się do serwisu, czy mogę to zrobić sama w domu :). I ile może kosztować wymiana takiej taśmy ?
  • 0

#6 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów

Napisano 28 luty 2013 - 21:43

Sama to nie wiem czy dasz radę, bo to trzeba trochę śrubek rozkręcić, a jeśli się nie znasz to nie polecam dotykać.
Musisz dostać się do matrycy i płyty głównej. Koszt samej wymiany nie powinien być duży, może do 100zł - nie jetem pewny.
  • 0

#7 Gnacio

Gnacio
  • Użytkownicy
  • 62 postów

Napisano 01 marzec 2013 - 15:26

Podłączyłam komputer pod inny monitor i wszystko widać dobrze. Matryca jest nowa, wymieniana pół roku temu, więc tez nie powinno być z nia problemów, chociaż to nigdy nic nie wiadomo . Przez te pół roku działała bez zarzutów :)

No to karta graficzna powinna być sprawna. Wina matrycy albo taśmy.
Tak jak kolega już napisał lepiej do serwisu...
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych