Cześć mam taki problem z laptopem (emachines g640 )po utracie gwarancji tak jakoś 2 tygodnie temu dysk się popsuł była uszkodzona tam partycja s.m.a.r.t bo komunikat mi wychodził dziś postanowiłem wymienić dysk twardy ponieważ kolega mi go przyniósł po wymianie i próbie instalacji win bo tak to można nazwać wybieram botowanie pod f12 wybieram dvd i nie chce botować windowsa sprawdzałem płytę i działa normalnie tzn botuje na innych komputerach jak i na tym laptopie gdy wyciągnę ten dysk twardy to uruchamia się botowanie i to w błyskawicznym tempie tak samo jak podłącze stary dysk twardy to uruchamia mi się botowanie. Dodam że ten nowy dysk normalnie działa podłączałem go do stacjonarnego komputera i normalnie odpala tylko u mnie na laptopie widzi go ale nie chce botować gdy jest on podłączony.Proszę o szybką odpowiedź.
-Jest to dysk 180 gb toshiba nie znam się jaki to model ale dam kod jakiś (mk1646gsx)
-Stary dysk to wd 320 gb (tu nie pamiętam bo to jakieś dziwne naklejki ma )
Dziwna sprawa z laptopem po wymianie dysku twardego
Started by Zielony_Johny, 20 Feb 2013 21:45
5 replies to this topic
Posted 20 February 2013 - 21:45
Posted 20 February 2013 - 22:12
Nie ma czegoś takiego jak partycja S.M.A.R.T.była uszkodzona tam partycja s.m.a.r.t
Wrzuć screeny z programu MHDD albo Victoria (uruchamianego z bootowalnego nośnika)
W MHDD wpisujesz SMART ATT, obu dysków.
Autor postu nie ponosi żadnej odpowiedzialności za ewentualne szkody wynikłe z wykorzystania zawartych w nim informacji.
Posted 20 February 2013 - 22:53
Sprawdź też czy BIOS wykrywa dysk.
Posted 21 February 2013 - 09:31
Jak pisałem wyżej gdy podłącze nowy dysk twardy botowanie wgl nie działa raz po kręci płytą i tyle tak samo jest z tymi programem "MHDD" ale postaram się podpiąć go do stajconarnego i tam przeskanuje BIOS normalnie wykrywa dysk w laptopie i to jest dziwne tylko na stacjonarnym nie mam problemów z bootowaniem bo na tym laptopie wgl nie chce botować jak jest ten nowy dysk bo jak stary podłącze lub włącze go bez dysku twardego normalnie botuje.
Sprubuje skołować od kogoś na 5 min też dysk czy to samo się dzieje
Sprubuje skołować od kogoś na 5 min też dysk czy to samo się dzieje
Posted 21 February 2013 - 12:04
Podłącz ten dysk za pomocą adaptera pod inny komputer i spróbuj odczytać SMART.
Lub wsadź nowy dysk, przejdź do BIOS-u, zresetuj go i uruchom komputer.
Lub wsadź nowy dysk, przejdź do BIOS-u, zresetuj go i uruchom komputer.
Posted 25 March 2014 - 16:26
Rozwiązaniem koledzy jest tutaj włączenie hasła ponieważ ten dysk jest słabszy i system nie chciał go widzieć na 1 pozycji założenie hasła na czas instalacji pomaga
0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users