Skocz do zawartości

Zdjęcie

Problem z procesorem

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 r3m1x

r3m1x
  • Użytkownicy
  • 2 postów

Napisano 20 luty 2013 - 17:29

Witam. Mam pewien problem. Już rok temu kupiłem procesor ( Intel core 2 Quad Q8200 2.33 ghz ), który nie chce się włączyc. Jest tak włączam komputer, chłodzenie zaczyna działac i nic więcej sie nie dzieje. Na ekranie czarny ekran, nawet bios sie nie włącza. Na starym procesorze słychac takie "pikniecie" zaraz po uruchomieniu komputera a na nowym tego nie ma . Dużo czytałem o tym i znalazłem jeden problem. Moja płyta główna obsługuje szyne FSB do 1066mhz, czy jakoś tak, a nowy procesor potrzebuje 1333mhz. Czy to może byc przyczyną ? Bo trochę żal mi, aby ten procesor przeleżał kolejny rok w szufladzie i chce zrobic ten komputer do konca i go sprzedac bo i tak stoi nie używany. Z góry dzięki.

Płyta główna - Gigabyte GA8I945GMF
  • 0

#2 Daroxx

Daroxx
  • Użytkownicy
  • 1040 postów
  • LokalizacjaZagłębie Dąbrowskie

Napisano 20 luty 2013 - 17:52

Procesor nie jest wspierany przez płytę główną dlatego nie działa.
Przed zakupem radzę odwiedzać stronę producenta danego modelu płyty głównej.
Sprawdzać, które procki są wspierane, a nie kupować w ciemno.

Lista obsługiwanych procków przez Twoją płytę główną: Mój odnośnik

Intel
Core™ 2 Quad Q8200
Frequency: 2.33GHz
L2 Cache: 4MB
FSB: 1333
Since BIOS Version: N/A

Co znaczy N/A ? Not Support, na polskie "Nie jest obsługiwany/wspierany"
  • 0
Autor postu nie ponosi żadnej odpowiedzialności za ewentualne szkody wynikłe z wykorzystania zawartych w nim informacji.

#3 r3m1x

r3m1x
  • Użytkownicy
  • 2 postów

Napisano 20 luty 2013 - 18:00

Mam jeszcze jedno pytanie.. Jaki zasilacz polecacie do tego procesora i do karty graficznej Geforce GTS-450? Aktualnie mam: Ellight GPS-300AB-100 U i planuje wymiane bo domyslam sie ze nie uciagne :P
  • 0

#4 Daroxx

Daroxx
  • Użytkownicy
  • 1040 postów
  • LokalizacjaZagłębie Dąbrowskie

Napisano 20 luty 2013 - 18:06

400-450W dobrej firmy typu, Chieftec, beQuiet, Enermax, OCZ, Corsair itp.
Na zasilaczu się nie oszczędza.
  • 0
Autor postu nie ponosi żadnej odpowiedzialności za ewentualne szkody wynikłe z wykorzystania zawartych w nim informacji.

#5 arturmario

arturmario
  • Użytkownicy
  • 1 postów

Napisano 21 luty 2013 - 15:03

Witam. Mam pytanie , otoz moj sony vaio nie chce mi dpalic i nie wiem co jest grane . Nie raz wyjdzie logo windows i laduje albo nic . Teraz ostatnio mi wyszlo takie cos , moge pokazac na zdjeciu . Prosze o pomoc . Pozdro

Załączone pliki

• 0

#6 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów

Napisano 21 luty 2013 - 18:14

Dlaczego nie założysz własnego tematu? Masz jakiś problem z tym?

Zdjęcie, które pokazałeś to BlueScreen, błąd informujący o braku dostępu do woluminu, na którym znajdują się pliki startowe przez Windows.
Jeśli nie ma płyty Windows to nic nie zdziałasz. A jeśli masz to spróbuj wykonać:

1. Uruchom komputer z płyty > Napraw komputer > Wiersz polecenia i wpisz fixmbr - zobacz czy system działa
2. Uruchom komputer z płyty > Napraw komputer > Wiersz polecenia i wpisz chkdsk c: /r - zobacz czy system działa

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych