Skocz do zawartości

Zdjęcie

Brak pliku rejestru systemowego (0xc00000e9)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 asdfg123

asdfg123
  • Użytkownicy
  • 3 postów

Napisano 17 luty 2013 - 17:03

Witam. Dzisiaj uruchamijąc mojego laptopa napotkałem na taką informację:

"Uruchamianie systemu Windows nie powiodło się. Przyczyną może być ostatnia zmiana sprzętu lub oprogramowania.
Aby rozwiązać ten problem:
1.Włóż dysk instalacyjny Windows i ponownie uruchom.
2.Wybierz ustawienia
3.Kliknij pozycję Napraw ten komputer
Plik: \Windows\system32\config\system
Stan: 0xc00000e9
Informacje: Nie można załadować systemu, ponieważ nie ma pliku rejestru systemowego lub jest on uszkodzony."

Myślę, że może być to związane z automatyczna aktualizacją systemu, która miała miejsce wczoraj.

Niby wszystko jest ładnie opisane, ale mam pewne wątpliwości i problem. System operacyjny to WINDOWS VISTA. Jest to laptop (ASUS), więc nie mam dysku instalacyjnego. Jeżeli chcę przywrócić system do ustawień fabrycznych (recovery) to przy starcie wciskam odpowiedni przycisk (F-ileś). Tutaj pojawia się pytanie. Jeżeli znajdę lub przypomnę sobie pod, którym przyciskiem to się znajduje to będe mógł postępować wg. punktów 2 i 3? To naprawi komputer? Następne pytanie. Czy gdy to zrobie utracę jakies dane? Przywróce do ustawie fabrycznych? Chciałbym, aby odbyło się to bez utraty danych. Niektóre ważne (np. save z gier) znajdują się w systemie w folderze AppData.
  • 0

#2 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów

Napisano 17 luty 2013 - 17:10

Przywrócenie systemu do ustawień fabrycznych wiąże się z utratą wszystkich danych na partycji C - na innych partycjach to różne bywa.
Przy tej opcji nie użyjesz Napraw komputer.

Tryb awaryjny działa? Jeśli tak to spróbuj przywracania systemu.
  • 0

#3 asdfg123

asdfg123
  • Użytkownicy
  • 3 postów

Napisano 17 luty 2013 - 22:37

Przywrócenie systemu do ustawień fabrycznych wiąże się z utratą wszystkich danych na partycji C - na innych partycjach to różne bywa.
Przy tej opcji nie użyjesz Napraw komputer.

Tryb awaryjny działa? Jeśli tak to spróbuj przywracania systemu.

Obojętnie czy uruchowie w trybie awaryjnym, nornalnym czy jakimkolwiek innym zawsze wyskakuje to samo. Jest jakiś inny sposób na przywrocenie systemu do ustawień np. sprzed 2 dni? lub coś dzięki czemu mógłbym wejść na dyski i wszystko zgrać na jakieś inne przenośne urządzenia?
  • 0

#4 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów

Napisano 17 luty 2013 - 22:43

Można jeszcze to zrobić z pod płyty systemu Windows.
Dane zgraj przez Linux Ubuntu LiveCD w trybie testowym.
Pobierz plik .iso i wypal na płycie jak obraz.
  • 0

#5 asdfg123

asdfg123
  • Użytkownicy
  • 3 postów

Napisano 18 luty 2013 - 14:37

Wczoraj chciałem sprawdzić czy jest "Napraw komputer" w recovery. Próbowałem znaleźć recovery key. Uruchamiałem tak laptopa pare razy klikająć za każdym razem inne F (F8,F9 itp.). Za którymś razem kliknąłem sobie tak dla zabawy home przy uruchamianiu no i ku mojemu zdziwieniu system się odpalił. Przeżuciłem wszystkie ważne dane na dysk D i uruchomilem komputer parę razy w celu sprawdzenia czy wszystko gra. Laptop ppięknie działa. Nie wiem co było problemem, ani jak go naprawiłem tudzież się sam naprawił, ale jak na razie jest ok. :D
  • 0

#6 Programmer

Programmer
  • Użytkownicy
  • 64 postów
  • LokalizacjaPolitechnika

Napisano 18 luty 2013 - 17:33

Wczoraj chciałem sprawdzić czy jest "Napraw komputer" w recovery. Próbowałem znaleźć recovery key. Uruchamiałem tak laptopa pare razy klikająć za każdym razem inne F (F8,F9 itp.). Za którymś razem kliknąłem sobie tak dla zabawy home przy uruchamianiu no i ku mojemu zdziwieniu system się odpalił. Przeżuciłem wszystkie ważne dane na dysk D i uruchomilem komputer parę razy w celu sprawdzenia czy wszystko gra. Laptop ppięknie działa. Nie wiem co było problemem, ani jak go naprawiłem tudzież się sam naprawił, ale jak na razie jest ok. :D

Czy Twój laptop to Toshiba seria A ? Ponieważ miałem ten sam problem i w taki sam sposób sie rozwiązał. Zauważyłem już nie jednokrotnie, że w Toshibach czasami trzeba kilka podejsc do dysku recovery...
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych