Skocz do zawartości

Zdjęcie

Zawieszanie się i błąd systenmu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 Merry

Merry
  • Użytkownicy
  • 10 postów

Napisano 08 luty 2013 - 17:48

Hej. Nie mam większego pojęcia o netbookach, a z moim ( HP pavilion dm1 ) mam pewien problem.

Kiedy włączam netbooka wyświetla mi się notatnik z plikiem o nazwie ''debug'' : [0204/151848:ERROR:backend_impl.cc(2086)] Corrupt Index file
[0204/151849:ERROR:cache_util_win.cc(43)] Unable to move the cache: 5
[0204/151849:ERROR:backend_impl.cc(134)] Unable to move cache folder C:\Users\Madzia\AppData\Local\Facebook\Messenger\fbmessenger.cache to C:\Users\Madzia\AppData\Local\Facebook\Messenger\old_fbmessenger.cache_000
[0204/151849:ERROR:backend_impl.cc(221)] Unable to create cache
[0205/060429:WARNING:dns_config_service_win.cc(481)] Failed to read DnsConfig.
[0206/050513:WARNING:dns_config_service_win.cc(481)] Failed to read DnsConfig.
[0206/164848:WARNING:dns_config_service_win.cc(481)] Failed to read DnsConfig.

Dodatkowo cały czas mi się zawiesza, skanowanie przy tym nie jest możliwe.
Nie wiem czy to ma jakiś związek, ale od dłuższego czasu przy przeglądaniu internetu włączają mi się reklamy w nowych zakładkach.
Usunęłam już zbędne pliki, zdefragmenotwałam dysk C ( nie wiem czy to było potrzebne ).

Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego problemu.
  • 0

#2 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów

Napisano 08 luty 2013 - 18:02

W pliku masz aplikacje taką jak Facebook Messenger - odinstaluj ją na razie.

Wejdź w tryb awaryjny z obsługą sieci i wykonaj:
Pełne skanowanie systemu Malwarebytes Anti-Malware Free - przed skanem wykonaj aktualziacje programu i bazy wirusów.
Jeśli program coś znajdzie usunąć. Pliki zostaną przeniesione do kwarantanny.
Należy wejść z zakładkę "Kwarantanna" i usunąć wszystko, zgodzić się na uruchomienie systemu.

Zobacz czy tryb awaryjny w ogóle działa.
  • 0

#3 Merry

Merry
  • Użytkownicy
  • 10 postów

Napisano 08 luty 2013 - 19:02

Właśnie zrobiłam to co kazałeś i .. komputer się zawiesił. Ale do czasu zawieszenia wykryto 1 zagrożenie.
  • 0

#4 Merry

Merry
  • Użytkownicy
  • 10 postów

Napisano 08 luty 2013 - 20:40

W końcu udało mi się go zeskanować i wyświetliły mi się 4 trojany i 5 innych wirusów. Czy to możliwe? Przeniosłam je do kwarantanny i usunęłam, ale plik w notatniku nadal się włącza.
  • 0

#5 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów

Napisano 08 luty 2013 - 21:14

Skanowanie wykonałaś w trybie awaryjnym? Jeśli coś Ci wykryło to przeskanuj jeszcze raz.
Pełne skanowanie - daj raport po zakończeniu.

Usuń aplikacje Facebook Messenger.
  • 0

#6 Merry

Merry
  • Użytkownicy
  • 10 postów

Napisano 08 luty 2013 - 21:48

Nie, dlatego że się zawieszało. Próbowałam 2 razy.
Aplikację usunęłam już pare dni temu.
  • 0

#7 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów

Napisano 08 luty 2013 - 22:15

Skorzystaj z programu CCleaner - przeczyść system i rejestr.
Wejdź w Narzędzia > Autostart i podaj co tam masz. Po prawej stronie masz "Zapisz do pliku...".
Naciśnij na to i wklej ten raport na forum.

Spróbuj w trybie normalnym lub awaryjnym.

W końcu udało mi się go zeskanować i wyświetliły mi się 4 trojany i 5 innych wirusów. Czy to możliwe? Przeniosłam je do kwarantanny i usunęłam, ale plik w notatniku nadal się włącza.

W tym przypadku udało Ci się przeskanować do końca? Nadaj masz te reklamy?
Zrób najpierw to o na górze napisałem i napisz efekt.
  • 0

#8 Merry

Merry
  • Użytkownicy
  • 10 postów

Napisano 09 luty 2013 - 17:15

To skanowanie, kiedy wykryto mi wirusy doszło do końca.
Reklam już nie ma :)

Załączone pliki

• 0

#9 Merry

Merry
  • Użytkownicy
  • 10 postów

Napisano 09 luty 2013 - 17:23

Uruchomiłam ponownie komputer i już ten plik z notatnika się nie wyświetla! ;) Wszystko jest już chyba okej. Dziękuję bardzo, bez Ciebie nie dałabym rady ;)
Mam jeszcze pytanie, ponieważ mam Avasta i nie wiem czy on nie zamula mi systemu. Czy ten program, którym kazałeś mi zeskanować komputer wystarczy?
  • 0

#10 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów

Napisano 09 luty 2013 - 17:58

Nie, bo darmowa wersja Malwarebytes Anti-Malware nie jest antywirusem.
Może zamula, bo masz za dużo programów na dysku lub system niezaktualizowany.
Na początku proponuje aktualizacje systemu (Service Pack + Windows Update), programów i wtyczek (Java, Flash itp...).
W autostarcie Java prosi się aż o aktualizacje.
Widzę też, że system masz jeszcze od producenta, bo sporo programów od HP.

W programie CCleaner > Narzędzia > Autostart możesz wyłączyć:

Tak	HKCU:Run	GG	GG Network S.A.	"C:\Users\Madzia\AppData\Local\GG\Application\gghub.exe"
Tak	HKLM:Run	Adobe ARM	Adobe Systems Incorporated	"C:\Program Files (x86)\Common Files\Adobe\ARM\1.0\AdobeARM.exe"
Tak	HKLM:Run	HP CoolSense	Hewlett-Packard Development Company, L.P.	C:\Program Files (x86)\Hewlett-Packard\HP CoolSense\CoolSense.exe -byrunkey
Tak	HKLM:Run	HP Quick Launch	Hewlett-Packard Development Company, L.P.	C:\Program Files (x86)\Hewlett-Packard\HP Quick Launch\HPMSGSVC.exe
Tak	HKLM:Run	HPOSD	Hewlett-Packard Development Company, L.P.	C:\Program Files (x86)\Hewlett-Packard\HP On Screen Display\HPOSD.exe
Tak	HKLM:Run	HPQuickWebProxy	Hewlett-Packard Company	"C:\Program Files (x86)\Hewlett-Packard\HP QuickWeb\hpqwutils.exe"
Tak	HKLM:Run	SetDefault	Hewlett-Packard Development Company, L.P.	C:\Program Files\Hewlett-Packard\HP LaunchBox\SetDefault.exe
Tak	HKLM:Run	SunJavaUpdateSched	Sun Microsystems, Inc.	"C:\Program Files (x86)\Common Files\Java\Java Update\jusched.exe"
Tak	HKLM:Run	tuto4pc_pl_6	Tuto4PC.com	"C:\Program Files (x86)\tuto4pc_pl_6\tuto4pc_pl_6.exe"
Tak	Startup User	OpenOffice.org 3.3.lnk		C:\Program Files (x86)\OpenOffice.org 3\program\quickstart.exe

Wejdź do Start > Panel Sterownia > Odinstaluj program i usuń Tuto4PC - jeśli będzie. Uruchom ponownie komputer.

Jak chcesz to możesz dać screena z Odinstaluj program być może jest tam więcej programów do odinstalowania.
  • 0

#11 Merry

Merry
  • Użytkownicy
  • 10 postów

Napisano 09 luty 2013 - 20:54

Wyłączyłam to co kazałeś.. A w tym CCleaner wkleiłam tylko raport z zakładki ''Windows'' a mam jeszcze tam zakladki z Internet Explorer , Google Chrome , Zaplanowane Zadania, Context Menu.
Odinstalowałam Tuto4PC.

Załączone pliki

• Załączony plik  1.JPG   107,54 KB   6 Ilość pobrań
  • Załączony plik  2.JPG   127,08 KB   6 Ilość pobrań
  • Załączony plik  3.JPG   54,27 KB   1 Ilość pobrań

• 0

#12 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów

Napisano 09 luty 2013 - 21:20

Dziś właśnie aktualizowałem programy na laptopie siostry i to co mogę Ci powiedzieć:
Adobe Reader X - jest już wersja 11 PL
Flash Player - jest już wersja 11
Evernote - jeśli nie używasz usuń
Formant ActiveX... - możesz usunąć
Java - jest już wersja 7.13
Skype Click - jeśli nie używasz możesz odinstalować

Ogóle jeśli chodzi o programy to laptop jest zadbany. :puppyeyes:
Masz jeszcze sporo programów z HP, ale to twoja decyzja czy je kasować czy nie .
Nawet po ich usunięciu system powinien działać prawidłowo, ale jeśli chcesz i używasz to zostaw.
Jak chcesz to możesz wkleić z tamtych zakładek, ale ja u siebie przeważnie wyłączam wszystko, a po kliku dniach niektóre z nich i tak się włączą.
  • 0

#13 Merry

Merry
  • Użytkownicy
  • 10 postów

Napisano 09 luty 2013 - 21:49

Zaktualizowałam już Adobe Reader X ;) Te programy, o których mówiłeś usunęłam, bo ich nie używam. Ostatnio jak coś odinstalowywałam to się zastanawiałam po co mi te wszystkie programy z HP, jak nawet nie wiem do czego służą.
Co do tych zakładek, to wyłączę je wszystkie ;) A no i laptop jest zadbany, bo ma dopiero około 5 miesięcy, trudno by było go zaśmiecić ;P
  • 0

#14 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów

Napisano 09 luty 2013 - 21:54

Używaj CCleaner i Malwarebytes co miesiąc i będzie dobrze.
Jak masz jeszcze jakieś pytania/problem to pisz. :thumbup:

• 0

#15 Merry

Merry
  • Użytkownicy
  • 10 postów

Napisano 09 luty 2013 - 22:08

Nie mam pytań ;) Dziękuję bardzo, bez Ciebie zginęłabym albo dostała białej gorączki :)
  • 0

#16 Merry

Merry
  • Użytkownicy
  • 10 postów

Napisano 10 luty 2013 - 20:23

Ech.. Mam pytanie, znów. Co mam zrobić z moim niewdzięcznym laptopem, który znów się zawiesza?
Rozważam wyrzucenie przez okno.
  • 0

#17 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów

Napisano 10 luty 2013 - 21:47

Wyrzucenie przez okno może być bardzo ryzykowne, oczywiście zależy jeszcze, w którym miejscu by upadł.
Jeśli by się rozpadł mogłabyś go już nie uruchomić tylko wystawiać na allegro części lub całość jako uszkodzony.
Dlatego proponuje ponowne skanowanie systemu Malwarebytes Anti-Malware - instrukcja wyżej.
A dalej napiszę Ci instrukcje na PW.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych