Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jaki język najlepszy aby napisać program warsztatowy.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 anielen

anielen
  • Użytkownicy
  • 10 postów
  • LokalizacjaTwój komputer :D

Napisano 02 luty 2013 - 15:50

Witam chciałbym napisać program warsztatowy lecz nie wiem w jakim języku. Chcę aby można było w nim wybrać markę,następnie aby były takie opcje jak rozrząd itp. Więc jaki program do takiego programowania polecacie, jaki język i gdzie mogę znaleść taki kurs tego języka. Pozdrawiam! :lol-sweat:
  • 0

#2 magik092

magik092
  • Użytkownicy
  • 1555 postów

Napisano 02 luty 2013 - 17:31

Troszkę mało szczegółów podałeś, ale sądzę że C++ Ci do tego wystarczy (oczywiście finalnie już w WinAPI).
Śmiało możesz pisać w Dev C++ lub Visual C++ 2010 Express. Poradników do C++ na necie jest od groma, wystarczy wpisać w Google.
  • 0

Dołączona grafika

#3 anielen

anielen
  • Użytkownicy
  • 10 postów

Napisano 02 luty 2013 - 19:37

Aha dzięki, mam jeszcze jedno pytanie można łączyć języki?
  • 0

#4 magik092

magik092
  • Użytkownicy
  • 1555 postów

Napisano 03 luty 2013 - 11:01

Wszystko można. Oczywiście bez przesady, nie w kompilatorze - po prostu rozwiązaniem technicznym (plik exe odpala np. polecenie/skrypt w innym języku).
  • 0

Dołączona grafika

#5 ~janusz

~janusz
  • Użytkownicy
  • 238 postów

Napisano 03 luty 2013 - 12:45

Wszystko można. Oczywiście bez przesady, nie w kompilatorze - po prostu rozwiązaniem technicznym (plik exe odpala np. polecenie/skrypt w innym języku).

Są jeszcze biblioteki ładowane dynamicznie (dll).

Co do samego mieszania kodu to zależy czy kompilator pozwala, w gcc możesz sobie dokładać wstawki asemblerowe do kodu c czy c++, jednak po co to komu w wysokopoziomowych rozwiązaniach.
  • 0

#6 magik092

magik092
  • Użytkownicy
  • 1555 postów

Napisano 04 luty 2013 - 00:34

@up, generalnie nie ma to sensu. Jeśli nie jest to programing platform internetowych to nie ma co mieszać języków. Aktualnie wbudowane biblioteki oferują praktycznie wszystko w obrębie jednego języka.

Co do bibliotek to trzeba wziąć pod uwagę, że nie jest to to samo co wywołanie skompilowanego, czystego kodu, czyli jest to zawsze strata kilku milisekund.
  • 0

Dołączona grafika

#7 anielen

anielen
  • Użytkownicy
  • 10 postów

Napisano 04 luty 2013 - 09:38

Ok dzięki wszystkim za wypowiedzi. :mrhappy:
  • 0

#8 jarex_67

jarex_67
  • Użytkownicy
  • 151 postów

Napisano 29 sierpień 2017 - 18:23

Spróbuj tutaj jest fajne szkolenie http://geek-on.pl :)

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych