pordział na partycje dysku w windows 8
Napisano 23 styczeń 2013 - 16:49
Napisano 23 styczeń 2013 - 17:25
Jeśli nie to możesz skorzystać z systemowego narzędzia podczas wyboru partycji, na którym ma zostać zainstalowany system.
Musisz tam wybrać chyba "Więcej opcji" i wtedy pokażą Ci się dodatkowe opcji, podziel partycje tak jak chcesz i zainstaluj system.
Innym sposobem może być program GParted, pobierz go w formacie .iso, wypalasz na płytą jako obraz i uruchamiasz z niej komputer.
A następnie zgodnie z instrukcją, będzie trzeba kliknąć ENTER, wybrać język i pojawi Ci się już okno.
Skasować partycje, utworzyć od nowa.. zobacz tutaj: http://tiny.pl/h29xf
Napisano 23 styczeń 2013 - 17:52
system byl juz zainstalowany wiec nie wiem co mam teraz robic slyszalam ze w windows 8 jakos inaczej sie dzieliSystem masz już zainstalowany czy nie?
Jeśli nie to możesz skorzystać z systemowego narzędzia podczas wyboru partycji, na którym ma zostać zainstalowany system.
Musisz tam wybrać chyba "Więcej opcji" i wtedy pokażą Ci się dodatkowe opcji, podziel partycje tak jak chcesz i zainstaluj system.
Innym sposobem może być program GParted, pobierz go w formacie .iso, wypalasz na płytą jako obraz i uruchamiasz z niej komputer.
A następnie zgodnie z instrukcją, będzie trzeba kliknąć ENTER, wybrać język i pojawi Ci się już okno.
Skasować partycje, utworzyć od nowa.. zobacz tutaj: http://tiny.pl/h29xf
Napisano 23 styczeń 2013 - 18:11
Napisano 23 styczeń 2013 - 20:00
przepraszam ze pytam ale ja calkiem zielona a gdzie to mam znalezc?? a i jeszcze jedno na dysku d mam RECOVERYSpróbuj podzielić dysk w Zarządzaniu dyskami.
Napisano 23 styczeń 2013 - 21:20
biorąc pod uwagę powyższe - naprawdę musisz coś zmieniać w tablicy partycji? może się zdarzyć, że utacisz dostęp do recovery (wiedząc dlaczego, wiedząc co zrobić - to nie problem).przepraszam ze pytam ale ja calkiem zielona a gdzie to mam znalezc?? a i jeszcze jedno na dysku d mam RECOVERY
Napisano 23 styczeń 2013 - 21:50
z przyzwyczajenia bo jak podziele to bede miala gdzie programy wrzocac gdzie zdjecia gdzie filmy muzyke tak jest przejrzysciejbiorąc pod uwagę powyższe - naprawdę musisz coś zmieniać w tablicy partycji? może się zdarzyć, że utacisz dostęp do recovery (wiedząc dlaczego, wiedząc co zrobić - to nie problem).
Napisano 23 styczeń 2013 - 21:53
a i recovery zrobilam kopiebiorąc pod uwagę powyższe - naprawdę musisz coś zmieniać w tablicy partycji? może się zdarzyć, że utacisz dostęp do recovery (wiedząc dlaczego, wiedząc co zrobić - to nie problem).
Napisano 23 styczeń 2013 - 23:29
Naciśnij na partycję C i kliknij Zmniejsz wolumin. Zobacz o ile możesz zmniejszyć partycje.
Programy lepiej trzymać na dysku C - tam, gdzie system. Po zrobieniu formatu i tak 3/4 z nich nie będą działać.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych