Jump to content

Photo

Asus F5N nie włącza się

• Please log in to reply
6 replies to this topic

#1 pyra1

pyra1
  • Użytkownicy
  • 5 posts

Posted 13 January 2013 - 19:59

Mam problem z laptopem Asus F5N .
Został zalany napojem, okazało się ze napój pokleił przyciski na klawiaturze i po włączeniu laptopa rożne klawisze były włączone więc klawiaturę wymieniłem.
Po zamontowaniu nowej klawiatury normalnie włączyłem laptopa sprawdziłem klawiaturę było ok więc go wyłączyłem.
Po 2 godzinach chciałem go uruchomić nacisnąłem przycisk power i nic wgl nie ma reakcji, próbowałem na samym zasilaczu na samej baterii i nic to nie dało, laptop stał 2 dni i nagle po podłączeniu ładowarki dało normalnie się z niego korzystać uruchomił się troszkę korzystałem z niego później go wyłączyłem i na następny dzień znowu taka sama sytuacja laptop nie chce się uruchomić nie mam pojęcia co z tym zrobić.
Sprawdziłem napięcie na zasilaczu jest ok.
  • 0

#2 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 posts

Posted 13 January 2013 - 21:13

Prawdopodobnie napój dostał się jeszcze dalej... płyta główna...
Raczej bez serwisu się nie obejdzie, trzeba rozkręcić i sprawdzić.
  • 0

#3 pyra1

pyra1
  • Użytkownicy
  • 5 posts

Posted 21 January 2013 - 04:32

Tak jak mówiłem sprzęt raz się włącza później długi czas nie można go uruchomić i znowu po jakimś czasie się da.
Zakupiłem alkohol izopropylowy i rozebrałem laptopa, okazało się że ciecz dostała się na płytę główną i jej ślady znalazłem na obszarze zaznaczonym na zdjęciu poniżej,na co nałożyć alkohol izopropylowy żeby dobrze doczyścić tą płytę jest to zaschnięty napój więc łatwo nie chce zejść.
No i oprócz tego co ew sprawdzić,coś zdziałać póki płyta główna jest wyciągnięta ?
Dołączona grafika
  • 0

#4 Chymek

Chymek
  • Użytkownicy
  • 457 posts
  • LokalizacjaWrocław

Posted 21 January 2013 - 16:34

Płyn dostał Ci się prosto pod procesor... to że wyczyścisz płytę nie znaczy, że będzie działać, dodatkowo licz się z uszkodzeniem procesora, a na co nałożyć ten alkohol ? na szmatkę, albo wacik ? tylko wysusz później to wszystko dobrze.
  • 0

Naprawiając komputer, bądź świadom tego, że przyczyną usterki może być element, którego nigdy o to byś nie podejrzewał, a to dlatego, że komputer jest czasami ciężej zrozumieć niż kobietę :) i dlatego też nie dziw się, że ktoś kto się na tym zna, nie jest w stanie na "pstryknięcie palcem" powiedzieć Ci, co się zepsuło :)

Asus H97-plus
Intel I5 4590 chłodzenie Cooler Master V6-GT
Kingston 2x4GB  1600MHz + Goodram Play DDR3 4GB 1600MHz
Gigabyte GF GTX 650 Ti Boost
Tagan Piperock III 700W
Zalman Z9-U3

#5 pyra1

pyra1
  • Użytkownicy
  • 5 posts

Posted 22 January 2013 - 06:41

Nie no procesor jest sprawny problem jest z włączeniem komputera ponieważ przeważnie nic się nie uruchamia nawet dioda po paru dniach dopiero raz na jakiś czas można go włączyć wtedy pracuje normalnie wszystko się uruchamia system internet itp, dlatego myślę że jakoś da się to uratować.
  • 0

#6 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 posts

Posted 22 January 2013 - 13:32

Zobacz od razu czy gdzieś indziej nie ma jeszcze soku - na innej części.
Płytę wyczyściłeś już czy jeszcze?
  • 0

#7 pyra1

pyra1
  • Użytkownicy
  • 5 posts

Posted 23 January 2013 - 21:05

Niestety nie doczyściłem płyty jest to jakiś napój z cukrem i się zaschło na stałe nie można tego doczyścić.
  • 0

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users