Założenie Wifi (wybór routera i sposób utworzenia Wifi)
Napisano 29 grudzień 2012 - 16:19
Mam nadzieję, że piszę w dobrym dziale.
Chodzi o internet. Mam teraz internet od dostawcy (kiedyś PMB) teraz Inea.
Komp PC - w kompie karta sieciowa Techniclan WIPR-3012 PCI Card do którego jest podłączony kabel od anteny zewnętrznej (takim kablem z okrągłą wtyczką wkręcaną).
Kupuję Xboxa 360 i laptopa a pozbywam się komputera i chcę mieć Wifi w pokoju.
Co muszę kupić ? Czy sam router wystarczy ? czy coś jeszcze no bo do routera nie wkręci się takiej wtyczki tylko RJ-45.
Nie byłem jeszcze w biurze obsługi dopiero zamierzam ale wolę być przygotowany i jakoś nie daje mi to spokoju.
Router ale jaki żeby był dobry i niezawodny.( taki do 80 zł)
Może ma ktoś neta u tego dostawcy ? Ile może kosztować taka usługa ?
Pozdrawiam serdecznie.
Napisano 29 grudzień 2012 - 23:12
Do routera podłączony będzie zasilacz i antena zewnętrzna.
Do anteny zewnętrznej zostanie zmieniony kabel albo dodany adapter, który kablem będzie łączył się z routerem.
I wtedy będzie można łączyć się przez Wi-Fi.
A jeśli chodzi o wszystkie elementy, czyli np. router, kable to otrzymasz je od nich.
Oczywiście za wszystko będziesz musiał zapłacić.
Jak pójdziesz do salonu lub zadzwonisz to oni Ci wszystko powiedzą.
Napisano 30 grudzień 2012 - 11:06
Adapter o którym pisze przedmówa to zasilacz PoE (Power over Ehternet)który zasila urzadzenie aktywne przez kabel i pory LA po to aby ne ciagnac dwoch kabli do rzadzeia przy antenie. Samo podłaczenie anteny do pradu moze skonczyc sie porazeniem niczym wiecej.
Musisz miec dwa urzadzenia aktywne jedno odbiera drugie nadaje
Zapytaj dostawy o moze zrobic
A ty na własna reke mozesz ale koszt około 200 zł
TP-Link 5110 albo 543 G zastapi twoja karte w komputerze do niego wkrecisz kabel antenowy z karty, do tego routera podłaczysz drugi np TP_link 740 który zrobi Wi-Fi w domu.
Mozesz to zrobic tez jednym ustrojstwem takim jak ovislink G.Duo kóry ma dwa radia i działa jako WISP+AP ale to urzadzonko bywa kaprysne, zalezy na jaki egzemplarz trafisz.
Napisano 30 grudzień 2012 - 11:46
Po drugie zapomniałem dodać, że zasilacz PoE będziesz musiał podłączyć pod zasilanie.
Samo podłączenie anteny do prądu to wyssałeś sam z palca - jeśli to było do mnie, a po drugie pisz wyraźnie, bo ciężko Cię zrozumieć.
Napisano 30 grudzień 2012 - 12:07
To lepiej te G Duo czy access point + router - które wydajniejsze ?
Macie jakiś poradnik jak potem to wszystko skonfigurować gdyż nie znam się za bardzo na sieciach.
I jeszcze takie pytanie bo mój dostawca chyba życzy sobie 5 zł za rodzielanie neta na z lan na wifi.
Czy w centrali zobaczą, że zmieniłem lan na wifi ?.
Napisano 30 grudzień 2012 - 12:27
A poza tym patrząc na allegro G DUO - 210 zł a access point + Router - ok 150 zł, a nie chcę przepłacać tym bardziej za coś niepewnego.
Proszę o jasne odpowiedzi i sugestie ekspertów:
1. Co lepiej brać G Duo czy access point + router (chodzi o wydajność no i cena jest po stronie drugiej opcji).
2. Jak Access Point i Router to jakie ? (tak żeby w sumie z przesyłkami z allegro wszyło 180 zł max - Proszę o linki do konkretnych aukcji (tylko nowe i kup teraz).
3. Czy są w sieci konkretne poradniki do konkretnych modeli, gdyż cienko idzie mi z sieciami bo nigdy za bardzo się nie zajmowałem nimi.
4. Jak wygląda połączenie AP + Router : OD AP wykręcam antenkę i wkręcam mój kabel od anteny zewnętrznej - AP i Router łącze kablem LAN (ma być Cross czy NIE Cross?) - czy może jest już w komplecie bo widziałem, że są jakieś kable na aukcjach) i od routera rozchodzi się Wifi tak ?
5. Jaki zasięg ma przeciętny router ?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Napisano 30 grudzień 2012 - 12:31
Czy jak kupię takie dwa to będzie dobrze ? Ta mała antenka się odkręca, żebym mógł wkręcić moją antenę zewnętrzną tak ?.
Proszę o sugestie.
Napisano 30 grudzień 2012 - 13:49
Napisano 30 grudzień 2012 - 13:52
Jaka zmiana kabla, jaki adapter co kolwiek to oznacza o czym ty piszesz??? Zeby zmienic kabel to trzeba go jeszcze do czegos podlaczyć.Zmiana kabla da to, że bezproblemowo podłączy się z adapterem.
Po drugie zapomniałem dodać, że zasilacz PoE będziesz musiał podłączyć pod zasilanie.
Samo podłączenie anteny do prądu to wyssałeś sam z palca - jeśli to było do mnie, a po drugie pisz wyraźnie, bo ciężko Cię zrozumieć.
Autor ma kartę WLAN w kompie i antene nic więcej.
Napisano 30 grudzień 2012 - 14:02
Ale komp PC znika i będzie laptop tylko i nie wiem samo czy brac G Duo czy lepiej access point jakiś + router
Napisano 30 grudzień 2012 - 14:09
Napisano 30 grudzień 2012 - 14:28
Napisano 30 grudzień 2012 - 14:34
Napisano 30 grudzień 2012 - 20:20
Jaka zmiana kabla, jaki adapter co kolwiek to oznacza o czym ty piszesz??? Zeby zmienic kabel to trzeba go jeszcze do czegos podlaczyć.
Autor ma kartę WLAN w kompie i antene nic więcej.
Kabel, który jest odprowadzany od anteny, adapter = zasilacz...
Poczytaj więc w necie i dowiedz się czegoś zanim komuś jeszcze pomożesz...
To tyle ode mnie.
EDIT: Bym zapomniał - Nie wiem czy masz jakieś problemy z pisaniem, ale skorzystaj ze słownika poprawnej pisowni.
Napisano 31 grudzień 2012 - 11:04
Antena kliencka(brak mozliwosci bezpośredniego podłaczenia adaptera)
http://www.cyberteam...2.4GHz_N_zenska
Z kartą
http://www.cyberteam...m/RPSMA-EW7128G gdzie -sytuacja u autora tematu, tez nie mozna wpiac kabla LAN czy adaptera
Zestaw do którego to mozna podłaczyć skretke z sailaniem badz zasilacz oddzielnie
Z Acesspointem
http://www.cyberteam...lacz_PoE_18V/1A
Z urządzeniem aktywnym zintegrowanm w jedej obudowie z anteną
http://www.cyberteam...1-2Hn_-_PoE_24V
gdzie antena połazona jest z urzadzeniem konektorem vel pigitailem
Dla rozjaśnienia zestaw antenka z TP-Link 543 G dzie równiez łacznikiem z antena jest konektor, moze byc równiez kawałek kabla koncentrycznego(50 Ohm mało wygodne w amłej obudowie).
http://www.wisp.pl/i...3g-zasilacz-poe
Antena jest tylko kawałkiem metalu i plastiku jest to sprzęt pasywny, bez związku urządzeniem aktywnym moze jedynie cieszyć oko łądnym wyglądem. Podłaczenie skrętki i adaptera nie uczyni z niej urządzenia aktywnego. Nie mówiac już gdzie podłaczyc druki koniec owego kabla
Chyba, że tysiące, produentów, instalataorów, dostawców sie myli
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych