Skocz do zawartości

Zdjęcie

Brother DCP-135c

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 aska007

aska007
  • Użytkownicy
  • 1 postów

Napisano 17 maj 2012 - 17:07

Witam!

Mam problem z drukarką, wyświetlił się komunikat o pełnym absorberze drukarki. Chciałabym wymienić go tylko nie wiem gdzie dokładnie się znajduje... Prosiłabym o jakieś wskazówki... (model drukarki to Brother DCP-135c).
  • 0

#2 Daroxx

Daroxx
  • Użytkownicy
  • 1040 postów
  • LokalizacjaZagłębie Dąbrowskie

Napisano 17 maj 2012 - 18:30

Po podniesieniu klapy ze skanerem, po lewej stronie, tuż przy boku drukarki w tzw. "tunelu głowicy".
  • 0
Autor postu nie ponosi żadnej odpowiedzialności za ewentualne szkody wynikłe z wykorzystania zawartych w nim informacji.

#3 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów

Napisano 18 maj 2012 - 20:40

>>> Być może pomoże: Elektroda.pl > ZDJĘCIE

Witam!

Chciałbym się podzielić rozwiązaniem problemu, który dziś napotkałem w związku z drukarką Brother DCP-350C.
Był to błąd "46 niemożliwe czyszczenie". Związane jest to z zapełnionym absorberem drukarki.
Wskazane jest aby najpierw rozebrać drukarkę, opróżnić absorber i włożyć nowe wkłady.
Znajduje się on po prawej stronie (plastikowe pudełko z gąbkami w środku).
Wymiana wkładu na pewno przedłuży żywotność drukarki. W moim przypadku absorber był tak zapełniony, że ciekł już z niego tusz.
Do wymiany wkładu użyłem coś podobnego do ligniny.
Po tym zabiegu należy zresetować licznik czyszczenia drukarki w następujący sposób:

1. Wyłączyć kabel zasilający
2. Trzymając przycisk menu, podłączyć kabel zasilający
3. Ukaże się nam tryb MAINTENANCE
4. Wybieramy strzałkami góra-dół cyfrę 8 i zatwierdzamy przyciskiem OK
5. Następnie wybieramy cyfrę 0 i OK
6. Teraz naciskamy przycisk Mono 25 razy aż ukaże nam się komunikat PURGE: xxxxx
7. Wybieramy strzałkami 2, potwierdzamy OK, 7 potwierdzamy OK, 8 potwierdzamy OK, 3 potwierdzamy OK.
8. Powinno nam wyskoczyć PURGE: 00000
9. Wyłączamy drukarkę z sieci i podłączamy ponownie
10. W tym momencie mamy wyzerowany licznik czyszczenia i drukarka jest gotowa do druku.

Zerowanie licznika powinno działać również w modelu DCP-135 i DCP-110C.

• 0

#4 Daroxx

Daroxx
  • Użytkownicy
  • 1040 postów
  • LokalizacjaZagłębie Dąbrowskie

Napisano 18 maj 2012 - 21:12

Kamillo opis umiejscowienia dotyczy DCP-350C.

Co to ten absorber jest? Najczęściej w formie gąbki, może znajdować się w jakimś pojemniczku, odpowiada za "zbieranie nadmiaru tuszu w czasie czyszczenia drukarki".

W moim Brotherze DCP-135C można się do niego dostać po podniesieniu klapy ze skanerem, po lewej stronie, tuż przy boku drukarki w tzw. "tunelu głowicy". Najwygodniej będzie, mając drukarkę od frontu do siebie, po lewej stronie najpierw wyciągnąć ograniczający plastik, a później wyciągnąć ramię podtrzymującą klapę skanera. Później delikatnie otworzyć "na full". Wtedy będziemy mieli swobodny dostęp do owego absorbera, można go wyczyścić np. wacikami (jak ja to zrobiłem), albo jak polecają - wymienić na nowy. Nim w ogóle zaczniecie rozbierać drukarkę, pamiętajcie by wyłączyć ją z prądu!

• 0
Autor postu nie ponosi żadnej odpowiedzialności za ewentualne szkody wynikłe z wykorzystania zawartych w nim informacji.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych