Forum PCFoster.pl: Virus - Forum PCFoster.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Virus bootkitlock

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   kamilj 

• Grupa: Użytkownicy
  • Postów 9

Napisano 22 luty 2012 - 20:22

Witam, to mój pierwszy post. Gdy włączam komputer wyskakuje mi coś takiego: (załączone zdjęcie) i nie wiem co teraz zrobić?
Czy można to jakoś obejść? Czy potrzebny będzie format? A jak tak to tylko dysku na którym zainstalowany jest windows czy całego dysku?
Proszę o pomoc.Załączony plik  P2220022.JPG (156,63 KB)
Ilość pobrań: 11
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Pablo7403 

• Postów 531

Napisano 22 luty 2012 - 21:11

Niestety złapałeś wirusa. Jeżeli możesz skorzystaj z tego programu antywirusowego: Mój odnośnik
Dołączona grafikaDołączona grafika
1

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   kamilj 

• Postów 9

Napisano 22 luty 2012 - 21:40

Wyświetl postUżytkownik Pablo7403 dnia 22 luty 2012 - 21:11 napisał

Niestety złapałeś wirusa. Jeżeli możesz skorzystaj z tego programu antywirusowego: Mój odnośnik

Dzięki, a jak będę miał już ten program to co dalej mam zrobić?
Jak włączam komputer to on zatrzymuje się na tym etapie i nie mam możliwości przejścia dalej.
Będę wdzięczny za dalsze wskazówki.
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Pablo7403 

• Postów 531

Napisano 23 luty 2012 - 08:16

Po pierwsze spróbuj zresetować ustawienia BIOS-u. Jeżeli system odpali to przeskanuj cały dysk w poszukiwaniu wirusów. Ten wirus zagnieździł ci się w boot loaderze systemu operacyjnego.
Jeżeli nie odpali użyj jakiegoś programu antywirusowego na botowalnej płytce CD bez odpalania systemu. To pod tym linkiem masz opis do kilku z nich i jak taką płytkę przygotować :Mój odnośnik.
Jak to nie pomoże wykonaj nakładkową instalację windowsa bez utraty danych. Chyba że nie masz żadnych ważnych danych na dysku c: to wykonaj czysta instalacje systemu po pełnym formacie partycji.
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   kamilj 

• Postów 9

Napisano 23 luty 2012 - 15:06

Restart biosa nic nie dał... Spróbuję teraz dalszych podpowiedzi.
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   kamilj 

• Postów 9

Napisano 23 luty 2012 - 17:09

wypalenie płytki też nic nie dało
teraz czas na windowsa
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   kamilj 

• Postów 9

Napisano 23 luty 2012 - 18:32

Leci format.
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Pablo7403 

• Postów 531

Napisano 24 luty 2012 - 11:07

Po formacie i instalacji systemu od razu instalacja programu antywirusowego najlepiej tego co ci poleciłem. Przez 30 dni jest bezpłatny a jest w pełni funkcjonalny i od razu pełny skan komputera po zaktualizowaniu bazy danych wirusów.
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   kamilj 

• Postów 9

Napisano 24 luty 2012 - 14:02

Więc postanowiłem sformatować z dysk C, o dziwo sformatowałem cały dysk, co już mnie totalnie załamało. Po formacie, z bootowałem, żeby odpalał z CD i idzie OK, ale gdy się ładuje Windows, dochodzi do momentu gdy wyskakuje okno zainstaluj teraz Windows 7, klikam w to, wyskakuje napis: Instalator rozpoczyna pracę... Dochodzi do momentu akceptacji licencji, daję dalej i tu jest problem:( Wyskakuje tylko Uaktualnienie gdy klikam to wyskakuje napis: Komputer został uruchomiony z dysku instalacyjnego Windows. Usuń dysk i ponownie uruchom komputer, tak aby system Windows mógł zostać uruchomiony normalnie. Następnie włóż dysk instalacyjny i ponownie uruchom aktualizację. (...). I gdy tak robię to dochodzę w kółko do tego samego momentu za każdym razem pojawia się ten komunikat.
Gdy biorę niestandardową to problem jest taki, że nie znajduje dysku. I znów nie mam pojęcia co robić. Dokładny napis to: Nie znaleziono dysków. Kliknij przycisk załaduj sterownik.
Skąd mam je wziąć?
Czy jest mi ktoś wskazać drogę do celu?
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Pablo7403 

• Postów 531

Napisano 24 luty 2012 - 14:20

Zapoznaj się z wyjaśnieniami pomocy Microsoftu na tej stronie : Mój odnośnik
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   kamilj 

• Postów 9

Napisano 24 luty 2012 - 14:34

Wiem, że zadaję idiotyczne pytania, ale mam znaleźć sterowniki do dysku twardego, tak?
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Pablo7403 

• Postów 531

Napisano 25 luty 2012 - 11:36

"Uaktualnij sterownik kontrolera pamięci masowej w trakcie instalacji systemu Windows 7

Aktualizacja sterownika kontrolera magazynu komputera może być konieczna. Sterownik ten zarządza sposobem współpracy dysku twardego z resztą podzespołów komputera. W tym celu:

Sprawdź typ kontrolera magazynu komputera w dokumentacji dostarczonej z komputerem lub w witrynie internetowej producenta.

Korzystając z innego komputera, przejdź do witryny internetowej producenta i pobierz najnowszy sterownik i zapisz go na dysku flash USB lub na innym nośniku wymiennym.

Uruchom ponownie program instalacyjny systemu Windows 7 i na stronie Gdzie chcesz zainstalować system Windows? kliknij przycisk Załaduj sterownik.

Włóż nośnik wymienny zawierający pobrany sterownik do komputera, a następnie kliknij przycisk OK.

Wybierz sterownik z listy wyników, a następnie kliknij przycisk Dalej. Postępuj zgodnie z wyświetlanymi instrukcjami, aby kontynuować instalowanie systemu Windows 7.

Błędy te mogą występować w pewnych sytuacjach, na komputerach wyposażonych w określone typy mikroukładów (wewnętrznych elementów sprzętowych komputera) i z zainstalowanymi dyskami twardymi o zaawansowanym formacie.

Zainstalowanie najnowszych sterowników mikroukładów uzyskanych od producenta lub zmiana niektórych ustawień urządzeń pamięci masowej w systemie BIOS komputera może rozwiązać problem. Aby uzyskać więcej informacji o tym problemie i o zalecanych czynnościach, zobacz sekcję „Rozwiązanie” w temacie Błąd instalacji systemu Windows.
Uwaga

Zmiana ustawień systemu BIOS jest zadaniem zaawansowanym i stosowane procedury są zależne od producenta. Aby uzyskać konkretne wskazówki odnośnie do ustawień BIOS, zapoznaj się z dokumentacją dostarczoną z komputerem lub przejdź do witryny internetowej producenta."

Jeżeli sobie nie poradzisz z zainstalowaniem Windowsa 7 proponuje zainstalować Windowsa XP, zaktualizować BIOS płyty głównej do najnowszej wersji przeznaczonej dla tej płyty gółwnej i dopiero ponownie zainstalować 7.
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   kamilj 

• Postów 9

Napisano 25 luty 2012 - 11:59

Dzięki za pomoc. Udało się zainstalować Windowsa, utraciłem dane ze wszystkich partycji, ale cóż stało się...
Jeszcze raz dziękuję za pomoc.
Mam teraz jeszcze jedno pytanie, mam teraz problem z podłączeniem dysku zewnętrznego, ponieważ gdy go podłączam to wyskakuje mi komunikat że muszę go sformatować, a wcześniej działał bez kłopotu, a to jest moje ostatnie źródło z jakimiś ważnymi dokumentami, nie mogę jeszcze ich stracić.
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   Pablo7403 

• Postów 531

Napisano 25 luty 2012 - 13:12

Po pierwsze jaka wersję systemu udało ci się zainstalować , po drugie czy zainstalowałeś wszystkie sterowniki w tym pełny pakiet sterowników płyty głównej zalecanych przez producenta. Poza tym zaktualizuj BIOS na płycie. Po trzecie jaki to rodzaj dysku zewnętrznego i czy działa u kogoś innego. Jeżeli tak to zrób kopie u kogoś na dysku na jakiś czas do póki nie uda ci się wyjaśnić sprawy z twoim kompem. Poza tym zainstaluj program antywirusowy i nim przeskanuj dysk bo wirus mógł jednak gdzieś zostać. Ewentualnie jest na dysku zewnętrznym.
0

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   kamilj 

• Postów 9

Napisano 25 luty 2012 - 18:02

Wyświetl postUżytkownik Pablo7403 dnia 25 luty 2012 - 13:12 napisał

Po pierwsze jaka wersję systemu udało ci się zainstalować , po drugie czy zainstalowałeś wszystkie sterowniki w tym pełny pakiet sterowników płyty głównej zalecanych przez producenta. Poza tym zaktualizuj BIOS na płycie. Po trzecie jaki to rodzaj dysku zewnętrznego i czy działa u kogoś innego. Jeżeli tak to zrób kopie u kogoś na dysku na jakiś czas do póki nie uda ci się wyjaśnić sprawy z twoim kompem. Poza tym zainstaluj program antywirusowy i nim przeskanuj dysk bo wirus mógł jednak gdzieś zostać. Ewentualnie jest na dysku zewnętrznym.

Udało się zainstalować Windowsa 7, sterowników właśnie poszukuję. Jak zaktualizować BIOS? Dysk USB 2.0 HDD - takie info wystarczy? Jeszcze nie sprawdzałem u nikogo, ale mam taki zamiar, ale to dopiero po weekendzie. Zainstalowałem antywira i skanowałem i dysk i dysk zewnętrzne o są "czyste".
Płyta główna nazwa: Gigabyte GA-G41M-ES2L
Karta graficzna: ATI Radeon HD3850?
Tzn czy te sterowniki będą dobre? http://driverscollec...M-...indows%207
http://softpage.pl/V...ni...-3850.html
Czego sterowników jeszcze potrzebuję?
0

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   Pablo7403 

• Postów 531

Napisano 26 luty 2012 - 15:25

Sterowniki pobierasz z tej strony:Mój odnośnik. Musisz tylko się upewnić którą wersje płyty głównej masz , szczególnie chodzi o "rev.".
Aktualizacji biosu dokonasz za pomocą programu @BIOS: Pobierzesz go z stąd: Mój odnośnik.
A bios do aktualizacji pobierz z stąd: Mój odnośnik
A tu masz opis jak wykonuje się aktualizacji BIOS-u z poziomu Windowsa za pomocą programu @BIOS: Mój odnośnik.
Tylko nie polecam pobierania aktualizacji z serwerów Gigabyta tylko ściągnąć samemu bios ze stronki Gigabyta, rozpakować gdzieś na dysku C: i użyć opcji aktualizacji z pliku. A przedtem oczywiście zrobić kopię aktualnego biosu.
0

Strona 1 z 1