Forum PCFoster.pl: Jaka obudowa redukująca wibracje dysków? - Forum PCFoster.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Jaka obudowa redukująca wibracje dysków?

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   narmiak 

• Grupa: Użytkownicy
  • Postów 3

Napisano 06 luty 2012 - 18:25

Witam.
W chwili obecnej mam w swojej obudowie aż 4 dyski twarde, z czego 3 z nich to Samsungi F3 - 2x 500GB pracujące w RAID0 oraz 1x 1TB. Czwarty dysk można pominąć, ponieważ jest to laptopowa Toshiba 2,5" o prędkości 5400 RPM służąca wyłącznie jako dysk pod Linuxa.
Niestety dyski F3 Samsunga są znane z 2 rzeczy. Przede wszystkim świetnej prędkości odczytu i zapisu danych (jak na tradycyjne dyski 7200 RPM), ale również ze sporych wibracji, jakie wywołują. O ile przy włożeniu jednego dysku nie było najmniejszego problemu, to po trzy na raz potrafią strasznie zatrząść obudową, co jest odczuwalne zwłaszcza w nocy. Pozostałe komponenty komputera działają bardzo cicho w spoczynku.
Czy jest jakaś obudowa do 500 zł (ale chętniej do 400 zł), która by potrafiła skutecznie wyciszyć te dyski?
Obecnie mam Cooler Master Centurion 5 II i niestety nie jestem z niej zadowolony. Próbowałem różnych sposobów na wyciszenie dysków. Dokładałem gumowe dystanse do "sanek" na dyski, próbowałem kupić specjalną kieszeń do zatoki 5,25", ale zawsze coś było nie tak. Albo cały koszyk się trząsł, albo front panel zaczynał się trząść, albo uchwyty od koszyków zaczynały dotykać bocznej obudowy i znowu ona wibrowała, albo nie mam miejsca na zamontowanie 3 kieszeni antywibracyjnych.

Zastanawiam się właściwie nad dwiema obudowami:
SilentiumPC L50 Regnum
Fractal Design Define R3 lub XL

Jakieś opinie jeżeli chodzi o ciszę tych obudów? A może macie własne propozycje?

Pozostałe części komputera:
Phenom II 955 + CNPS 10X Performa
Asus M4A88T-V EVO USB3
MSI R6950 Twin Frozr II
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   t.luk 

• Postów 200

Napisano 11 luty 2012 - 09:28

Wyświetl postUżytkownik narmiak dnia 06 luty 2012 - 18:25 napisał

Zastanawiam się właściwie nad dwiema obudowami:
SilentiumPC L50 Regnum
Fractal Design Define R3 lub XL

Jeśli priorytetem jest cicsza to tylko i wyłącznie Define R3/Define XL (obecnie to są konstukje w fabrycznym wyciszeniu). Nie dość, że są odpowiedio szczelne to jeszze sanki na dyski mają gumowe podkładki. Montowałem w takich obudowach po 2-3 dyski w kiszeń HDD i nic specjalnie nie drgało/rezonowało ale przy czterech dyskach już nie ręczę, że będzie tak samo i musisz po prostu sam się przekonać. Wiem tylko, że jeśli nie wyciszysz tego w obudowie tej klasy, to pozostaje Ci już tylko jakaś skrzynka bitumiczna na dyski ;)
multi multa sciunt nemo omnia...
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   narmiak 

• Postów 3

Napisano 19 luty 2012 - 22:46

Mam nadzieję, że R3 faktycznie da radę, bo dziś nie wytrzymałem i musiałem poradzić sobie w sposób pokazany na obrazku :P

Dołączona grafika

Wypłata dopiero pod koniec tygodnia :(
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Duath 

• Grupa: Redaktorzy
  • Postów 1410
  • Lokalizacja404

Napisano 20 luty 2012 - 10:21

Kurcze, te Twoje F3 to straszne wariaty :) Ja mam co prawda jeden 1TB, zamontowałem go przez najzwyklejsze stalowe sanki na 5.25" na sztywno, że dysk nie ma żadnych luzów i wszystko jest ok... Obawiam się, że sama obudowa Ci nie wystarczy do wyciszenia dysków...
Desktop: PDC e5300 @ 4GHz | GA-EP35-DS3 | RAM 6GB DDR2 | GF 9600GT 512MB | 3,6TB HDD | OCZ ModXStream Pro 500W
Mobile: EeePC 1000HE
PDA: Samsung Galaxy Gio

Duath
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   narmiak 

• Postów 3

Napisano 20 luty 2012 - 13:32

Z jednym dyskiem nie było problemów. Dopiero po dokupieniu dwóch pozostałych się takie cyrki zrobiły. Ale w chwili obecnej wszystko tak cicho chodzi, że po powrocie do domu nie wiedziałem, czy komputer jest włączony, czy wyłączony :)
Czyli ogólnie sposób na wyciszenie tanim kosztem polecam ;)
Szkoda tylko, że tak się kurzy w środku.
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   iKrzysiek 

• Postów 278

Napisano 20 luty 2012 - 14:47

W razie mógłbyś spróbować zrobić sobie ta te dyski skrzynki bitumiczne :)
| AMD Phenom x4 955 | Zalman CNPS10X Flex + Enermax UCTB12 | ASUS M4A89GTD-PRO/USB3 | 2x Geil DDR3 Value Plus 4GB | Gigabyte Radeon 6850 OC | OCZ ModXStream 600W | WD Caviar Green 500GB | Aerocool VS-9 |
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Sleeveking_pl 

• Postów 73

Napisano 21 luty 2012 - 10:23

Pomysł bardzo ciekawy i chyba również musze go wypróbować. Koszt rzeczywiście o wiele tańszy niż w przypadku innych,alternatywnych form chłodzenia. A zbierajacy się kurz trzeba po prostu usuwać i nie będzie problemów.
0

Strona 1 z 1