Forum PCFoster.pl: Przegrywanie płyt VHS na DVD - Forum PCFoster.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Przegrywanie płyt VHS na DVD

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   olenka 

• Grupa: Użytkownicy
  • Postów 2

Napisano 06 luty 2012 - 15:22

Cześć .. Chcialabym przegrać filmy z kaset VHS na płyty DVD ale nie wiem jak to zrobić .. czytałam wiele opisów ale zawsze było coś nie tak ...

Mam:

[*]Magnetowid firmy DAEWOO ST-260K
[*]Laptop ASUS F5Z oraz normalnego kompa
[*]tuner ZIRCON HD
[*]Eurozłącze

Pomóżcie mi proszęęę .. Już nie wiem co mam z tym wszystim zrobić ..

Zajrzyjcie do załącznika ..

Załączone pliki

0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   mw_1975 

• Postów 641

Napisano 06 luty 2012 - 15:54

Co robiłaś do tej pory?
AMD Phenom II 940
4 GB DDR2 800 MHz
Sapphire Radeon HD 6850 Vapor
Nox Urano 600W
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   silent 

• Postów 81

Napisano 06 luty 2012 - 17:04

przeczytać instrukcję obsługi karty i magnetowidu (jak połączyć magnetowid z kartą: najgorzej - z wyjścia antenowego magnetowidu na wejście antenowe karty, lepiej audio + video (możliwe, ze będą wymagane przelotki), najlepiej (o ile to możliwe) s-vhs + audio. z RGB w tunerze tv do PC jeszcze się nie spotkałem, ale jeśli masz taką kartę a vcr pozwoli - lepiej analogowego video nie da się przesłać.
oczywiście w zależności od potrzeb audio mono lub stereo (i znów ew. ograniczenia sprzętowe)
teraz soft.
zapewne do tunera masz jakiś soft. czy pozwala jedynie oglądać, czy nagrywać też? jeżeli nagrywa - problem z głowy, jeżeli nie - szukamy...
ew. edycja (bo czasami chce się coś przyciąć, połączyć dodać napis i takietam ;) )- odpowiednie oprogramowanie - poszukaj (a być może też już masz - razem z tunerem).
-> DVD też soft, też raczej do znalezienia, o ile nie masz dużych wymagań pewnie coś free się znajdzie
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   olenka 

• Postów 2

Napisano 06 luty 2012 - 17:08

Co robiłaś do tej pory?

Wiesz co dziś zaczełam czytać na ten temat i oglądać jakieś filmiki ..nic nie robiłam z tym .. muszę porządek zrobić z tym .....

Tylko proszę piszcie bardziej prostymi słowami bo ja nigdy nie zajmowałam się takimi rzeczami i nie wiem jak co się nazywa fachowo
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Duath 

• Grupa: Redaktorzy
  • Postów 1410
  • Lokalizacja404

Napisano 06 luty 2012 - 20:51

Co do Twojego rysunku: grabber jak najbardziej jest OK. Tyle, że nie jest on na liście urządzeń, które wypisałaś. Ten tuner ma zupełnie inne przeznaczenie, dlatego możesz go sobie podarować. Grabber też nie byle jaki, bo raczej oczywiste, że chcesz mieć nagrania dobrej jakości?

Jak ja się zabierałem do przegrywania kaset na DVD miałem coś takiego:
- kabel euro->chinch+jack(audio) - to, by podłączyć magnetowid z tunerem/grabberem posiadającym WEJŚCIE video po chinchu.
- magnetowid (oczywiście :) )
- komputer, ale nie byle jaki.
- dużo wolnego miejsca na HDD
- aplikacja umożliwiająca przechwycenie wideo.

A teraz od początku. Potrzebujesz dość szybki komputer z tego względu, że zgrywanie VHS na DVD na dłuższą metę przy słabym komputerze owocuje rozjeżdżaniem się dźwięku i obrazu (tracą synchronizację). Wszystko też jest zależne od tego, jaki kodek do tego wybierzesz... Ciężko mi jakikolwiek polecić, bo dawno się w to nie bawiłem i już nie pamiętam co dokładnie wtedy wybierałem.

Sama aplikacja powinna umożliwiać przechwycenie obrazu i dźwięku z zewnętrznych urządzeń, takie jak grabbery czy tunery TV (ale pod USB bądź PCI/PCIe). Jeśli masz Windows XP, to w nim jest MovieMaker, który umożliwia coś takiego, jednak jakość obrazu nie powala.

Jeśli masz naprawdę dużo wolnego miejsca na dysku twardym (mówię tutaj o rozmiarach rzędu 1/2TB), to możesz pokusić się o nagrywanie bez kompresji, dzięki czemu później możesz skompresować wideo i efekt IMO będzie lepszy.

Kabel zrobiłem sam, bo taniej mnie wyszło. Oczywiście przerobiłem zwykły kabel S-VIDEO->EURO dokładając do niego możliwość działania w drugą stronę... Kabel będziesz mogła wybierać, kiedy już znajdziesz jakiś tuner do komputera. Może być ewentualnie kabel koncentryczny (jeżeli tuner takowy będzie posiadał) jednak nie wiem jaka będzie jakość obrazu/dźwięku.

Jeśli coś jeszcze pominąłem, to pisz a postaram się pomóc :)

EDIT:
Kwestię podłączenia magnetowidu do PC może załatwić taka przejściówka:
http://allegro.pl/pr...2077633665.html

Wtedy kupujesz tylko kabelek 2xchinch-> minijack stereo 3.5" oraz przedłużacz chinch(ew jeśli tuner będzie miał wejście s-video - to kupujesz kabel s-video) i łączysz.
Desktop: PDC e5300 @ 4GHz | GA-EP35-DS3 | RAM 6GB DDR2 | GF 9600GT 512MB | 3,6TB HDD | OCZ ModXStream Pro 500W
Mobile: EeePC 1000HE
PDA: Samsung Galaxy Gio

Duath
0

Strona 1 z 1