Forum PCFoster.pl: ECS P4M800PRO V1.0a Problem - Forum PCFoster.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

ECS P4M800PRO V1.0a Problem DEAD??!!

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   berlopl 

• Grupa: Użytkownicy
  • Postów 4

Napisano 05 luty 2012 - 17:51

Witam, zakupiłem ostatnio płytkę ECS P4M800PRO V1.0. Płyta używka i mam z nią problem. Kiedy włączam pc-ta nic się nie dzieje, czarny ekran żadnych sygnałów dźwiękowych.
Wymieniałem procesor, gdy po zdjęciu procka zobaczyłem pare wygiętych nużek. Było trochę roboty, bo to 775 ale dało rade i wygląda całkiem ładnie :). Lecz to problemu nie rozwiązało.
Nadal jest blackscreen i nie chce ruszyć. Wydaje mi się że to wina biosu, ( resetowałem ) ale nie jestem pewien (a jeśli to bios to jak go naprawić)
Dlatego proszę was o pomoc. Podaje specyfikacje komputera

Procesor: Pentium D 2.8/Core 2 duo E4600 2.4
Płyta: ECS P4M800PRO V1.0a
Zasilacz: Qoltec 425W Wejście 24 pin ATX`
Grafika: Ati Radeon HD 4670 1gb ddr3 128 bit.
Chłodzenie: Nie wiem jakie, ale wielki radiator i wiatrak ( na socket 775 oczywiście )
Ram: 1x 1gb Buffalo-1x 512 GoodRam DDR1 :F
Dysk: Wester Union 1tb.

Teraz zauważyłem że podczas włączenia samej płyty, z głośniczka wydobywają się 3 słabe trzaski, nie wiem czy to coś pomoże, ale napisać powinienem. ( albo z biosu, jest obok głośniczka )

To chyba wszystko :)
Proszę o szybką odpowiedź
Dziękuje i pozdrawiam
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Chymek 

• Postów 301
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 05 luty 2012 - 19:03

Podpiąłeś zasilanie obok procesora ?
Naprawiając komputer, bądź świadom tego, że przyczyną usterki może być element, którego nigdy o to byś nie podejrzewał, a to dlatego, że komputer jest czasami ciężej zrozumieć niż kobietę :) i dlatego też nie dziw się, że ktoś kto się na tym zna, nie jest w stanie na "pstryknięcie palcem" powiedzieć Ci, co się zepsuło :)

Gigabyte 880GM-UD2H
AMD Phenom II X2 550 3,1GHz chłodzenie Cooler Master V6-GT
Goodram Play DDR3 4GB 1600MHz CL8
Gigabyte GF GTS 450 1GB OC
Tagan TG700-BZIII
obudowa no name ;] - niedługo Xigmatek Pantheon Black Window
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   berlopl 

• Postów 4

Napisano 05 luty 2012 - 21:04

Wyświetl postUżytkownik Chymek dnia 05 luty 2012 - 19:03 napisał

Podpiąłeś zasilanie obok procesora ?

Oczywiście że tak. Aż tak zielony to nie jestem. Płyta się kręci, wiatraczek od procka, dysk startuje itd. Ale bios leży, tak mi się wydaje.
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Chymek 

• Postów 301
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 05 luty 2012 - 21:28

Ale to który Ty procesor masz wpięty ? podałeś dwa, według tego co jest podane na stronie producenta to core 2 duo nie jest obsługiwane. Odepnij wszystko co możliwe, zostaw tylko ramy i grafikę. Przepnij ram w inny slot, jeśli masz jak to podłącz inny ram i grafikę, jak resetowałeś bios ? Najlepiej byłoby wyczyścić CMOS.
Naprawiając komputer, bądź świadom tego, że przyczyną usterki może być element, którego nigdy o to byś nie podejrzewał, a to dlatego, że komputer jest czasami ciężej zrozumieć niż kobietę :) i dlatego też nie dziw się, że ktoś kto się na tym zna, nie jest w stanie na "pstryknięcie palcem" powiedzieć Ci, co się zepsuło :)

Gigabyte 880GM-UD2H
Tagan TG700-BZIII
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   berlopl 

• Postów 4

Napisano 05 luty 2012 - 22:50

Wyświetl postUżytkownik Chymek dnia 05 luty 2012 - 21:28 napisał

Ale to który Ty procesor masz wpięty ? podałeś dwa, według tego co jest podane na stronie producenta to core 2 duo nie jest obsługiwane. Odepnij wszystko co możliwe, zostaw tylko ramy i grafikę. Przepnij ram w inny slot, jeśli masz jak to podłącz inny ram i grafikę, jak resetowałeś bios ? Najlepiej byłoby wyczyścić CMOS.

W tej chwili mam Pentium D. Testowane na 2 kartach graficznych, ( nic sie nie dzieje nawet na interce ) Testowane na 4 kościach ramu, ( bez nich nawet nie alarkuje o ich braku )
Tak wyczyściłem CMOS.
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Chymek 

• Postów 301
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 05 luty 2012 - 22:54

A skąd masz tą płytę główną ? Wszystko wskazywałoby na to że jest walnięta... jak wyglądają kondesnatory na niej ? sprawdź tak z ciekawości czy są wypukłe.

Gigabyte 880GM-UD2H
Tagan TG700-BZIII
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   berlopl 

• Postów 4

Napisano 06 luty 2012 - 07:39

Wyświetl postUżytkownik Chymek dnia 05 luty 2012 - 22:54 napisał

A skąd masz tą płytę główną ? Wszystko wskazywałoby na to że jest walnięta... jak wyglądają kondesnatory na niej ? sprawdź tak z ciekawości czy są wypukłe.

Kondensatory są w dobrym stanie. Kupilem przez allegro ( była mi potrzebna na szybko )
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Chymek 

• Postów 301
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 06 luty 2012 - 19:56

Zakładając, że wszystkie podzespoły są sprawne ( bo rozumiem, że na innych kompach działają ) no to zostaje Ci jedynie to, że kupiłeś zepsutą płytę główną.

Gigabyte 880GM-UD2H
Tagan TG700-BZIII
0

Strona 1 z 1