Strona 1 z 1
różnica dźwięku w laptopach
Napisano 03 styczeń 2012 - 21:40
witam:) zamierzam kupić nowy laptop ale nie znam się na komputerach zbyt dobrze.. i chciałabym się dowiedzieć na co zwracać uwagę wybierając nowy komputer aby dźwięk w nim był taki sam jak w starym. pewnie na kartę dźwiękową ale jakie parametry dokładnie? słucham bardzo często muzyki i bardzo zalezy mi na tym żeby wszystko brzmiało tak samo jak na starym kompie;)
Napisano 03 styczeń 2012 - 21:58
Podaj kwotę przeznaczoną na zakup.
Drogi analfebeto. Zamiast pisać na końcu posta "przepraszam za błędy", popraw je.
Napisano 03 styczeń 2012 - 23:27
Jeśli zależy Ci na dobrym dźwięku, zmniejsz ilość pieniędzy przeznaczoną na laptopa. Zaoszczędzone pieniądze przeznacz na zewnętrzny przetwornik cyfrowo-analogowy. Polecany jest Audinst, możesz go ustrzelić za mniej niż 500 na allegro.pl. Ale trzeba czekać na okazję, teraz są po 599 zł. Inne wyjście, to oczywiście jakaś karta dźwiękowa, Sound Blastera albo Asusa. Przykładowa karta Creative masz tu.
AMD Phenom II 940
4 GB DDR2 800 MHz
Sapphire Radeon HD 6850 Vapor
Nox Urano 600W
4 GB DDR2 800 MHz
Nox Urano 600W
Napisano 04 styczeń 2012 - 15:16
hmm a nie obędzie się bez tej dodatkowej karty? bo obecnie mam laptopa który ma ok. 6 lat i bardzo dobrze wszystko brzmi więc myślę że dziś jeszcze łatwiej byłoby znaleźć coś równie porządnego;) aha, chodzi mi o słuchanie muzyki na sluchawkach bo z glosnika to nigdy nie korzystam;)
Napisano 04 styczeń 2012 - 18:50
Zobacz, może któryś lapek ma wbudowanego soundblastera. Nawet jeśli nie ma takich w sprzedaży, to nie musisz od razu kupować. Ale u mnie na blaszaku jest różnica pomiędzy kartą wbudowaną w płytę główną, a Sound Blasterem Audigy. Ta druga nie ma tak szorstkiego dźwięku. I do tego gra czyściej. Bez rewelacji, ale przyjemniej się słucha.
AMD Phenom II 940
4 GB DDR2 800 MHz
Nox Urano 600W
4 GB DDR2 800 MHz
Nox Urano 600W
Napisano 06 styczeń 2012 - 00:21
a czy ATI ma dobre karty dźwiękowe? co musialabym jeszcze sprawdzić w starym komputerze jeśli chodzi o dźwięk żeby wiedzieć na co zwracać uwagę przy kupnie nowego?
Napisano 06 styczeń 2012 - 18:17
Dziewczyno! Weź pena z twoją muzyką i puść z sklepie. Powinni się zgodzić. Ten, który zagra najlepiej, ten twój. Proste?
AMD Phenom II 940
4 GB DDR2 800 MHz
Nox Urano 600W
4 GB DDR2 800 MHz
Nox Urano 600W
Napisano 12 styczeń 2012 - 16:05
chyba wezmę samsunga np-rv511 najwyżej potem się coś pokombinuje jak coś będzie nie tak.. chciałam tylko jeszcze zapytać dlaczego w niektórych komputerach ten dźwięk brzmi tak jakby zza jakiejś szyby lub jakby się było w jakiejś puszce? o.O
Napisano 12 styczeń 2012 - 21:36
Moje kolumienki do walkmana mają takie kiepskie głośniki, że nie mają nawet gumowego resoru wokół membrany. W efekcie membrana nie może się mocno wychylić i im głośniej, tym bardziej charszczą. Ale za to te małe głośniczki są śmiesznie tanie w produkcji. I producenci używają tanich głośniczków, bo i tak większość "nie usłyszy różnicy". Do tego im cieńsza obudowa, tym bardziej rezonuje od drgającego głośnika (dwóch). Oprócz nagranego sygnału muzycznego, do uszu dochodzą dźwięki drgającej obudowy, co dotyczy również tanich mikrowież i głośników do PC.
AMD Phenom II 940
4 GB DDR2 800 MHz
Nox Urano 600W
4 GB DDR2 800 MHz
Nox Urano 600W
Napisano 12 styczeń 2012 - 22:18
Możesz wziąć też tego typu laptopa:
http://www.x-kom.pl/...-rw-7hp64.html#
http://shift.sklep.p...51&skad=skapiec
Mają niby dobrej firmy głośniki i myślę, że by Ci się spodobały, a do tego są wydajne.
http://www.x-kom.pl/...-rw-7hp64.html#
http://shift.sklep.p...51&skad=skapiec
Mają niby dobrej firmy głośniki i myślę, że by Ci się spodobały, a do tego są wydajne.
Napisano 03 luty 2012 - 11:57
1. Ati, nie produkuje i nie produkowała kart dźwiękowych to raz, dwa firma Ati już nie istnieje (wykupiona i przebrandowana na AMD)
2. Karta dźwiękowa w każdym laptopie to ten sam układ (tak samo jak w płytach głownych do stacjnoarek) zintegrowany Realtek, i tak na pewno nowa integra zagra lepiej od tej zprzed 6ciu lat
3. Tak czy inaczej każda integra jest padaką (to gratis dołączony do płyty głównej laptopa.peceta), jak chcesz usłyszeć na prawdę ąłdny dźwięk, dodatkowa karta dźwiękowa czy nawet DAC jesy konieczna, oczywiście w parze z dobrymi słuchawkami/głośnikami
Podsumowując karta dźwiękowa w każdym nowym laptopie będzie lepsza od tej z twojego obecnego sprzed 6ciu lat, ale to i tak nie będzie sprzęt wysokich lotów
Jakbyś kiedyś posłuchała porządnego sprzętu wiedziałąbyś o co chodzi
Co do samego laptopa to powiedz do czego będzie wykorzystywany to ktoś Ci może coś doradzi
2. Karta dźwiękowa w każdym laptopie to ten sam układ (tak samo jak w płytach głownych do stacjnoarek) zintegrowany Realtek, i tak na pewno nowa integra zagra lepiej od tej zprzed 6ciu lat
3. Tak czy inaczej każda integra jest padaką (to gratis dołączony do płyty głównej laptopa.peceta), jak chcesz usłyszeć na prawdę ąłdny dźwięk, dodatkowa karta dźwiękowa czy nawet DAC jesy konieczna, oczywiście w parze z dobrymi słuchawkami/głośnikami
Podsumowując karta dźwiękowa w każdym nowym laptopie będzie lepsza od tej z twojego obecnego sprzed 6ciu lat, ale to i tak nie będzie sprzęt wysokich lotów
Co do samego laptopa to powiedz do czego będzie wykorzystywany to ktoś Ci może coś doradzi
Strona 1 z 1