Forum PCFoster.pl: [Rozwiązany] Procesory stało i zmienno pozycyjne - Forum PCFoster.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Temat jest zamknięty

[Rozwiązany] Procesory stało i zmienno pozycyjne

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Mastar 

• Grupa: Użytkownicy
  • Postów 2

Napisano 14 grudzień 2010 - 19:38

Witam.
Mam mały problem, a mianowicie mam do przygotowania prezentacje w której mam porównać procesory zmiennopozycyjne z stałopozycyjnymi. Niestety nie umiem znaleźć odpowiednich informacji na ten temat w internecie. Jeżeli ktokolwiek posiada jakiekolwiek informacje prosiłbym o ich przesłanie na email: mastar2ster@gmail.com

Z góry dziękuje za pomoc.
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   bartifka 

• Postów 87

Napisano 14 grudzień 2010 - 20:19

Zmiennopozycyjne
Procesory mogą operować tylko na liczbach całkowitych, ale do liczb ułamowych używają takiego algorytmu (standardu zmiennopozycyjnego). Część liczby ta całkowita i dziesiętna są traktowane jak dwie odzielne liczby całkowite i zostają przekształcone do postaci binarnej. Oczywiście nie jestem pewien czy napewno dobrze ci tłumacze ;), polega to chyba na tym, że masz np. liczbe 345,432 jest to liczba ułamkowa. 345,432 jest traktowana jako 345 i 432 osobno. 345 przekształcone na system binarny to 110010101011, a 432 to 110110000. W takiej postaci liczby sa dla procesora czytelne. Potem spowrotem odtwarza ją jako liczbę ułamkową. Na przykład wykonujesz jakieś mnożenie na kalkulatorze w kompie, to oba mnożone ułamki zamieniane są do postaci binarnej i w tej postaci robione jest działanie i potem wyświetla ci się wynik w postaci ułamkowej w systemie dziesiętnym. Zdarza się też tak, że mamy ułamek nieskończony np. pierwiastek z dwóch , wtedy komputer ten nieskończony zapis cyfr zamienia do najbliższej liczby całkowitej.Nazywa się zmiennopozycyjny dlatego, że dla przetwarzanych liczb nie ma ograniczenia co do liczby cyfr po przecinku, a co za tym idzie zmienia swoją pozycję.

Stało pozycyjne

A w stałopozycyjnym ilość liczb po przecinku i przed przecinkiem ustalona jest na stałe.

Nie wiem czy wszystko zrozumiesz i czy napewno dobrze wszystko napisałem.

Tak na marginesie
Postać binarna to liczba zapisana w systemie dwójkowym (tak na wszelki wypadek jak byś nie wiedział).
Dołączona grafika
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Mastar 

• Postów 2

Napisano 14 grudzień 2010 - 22:50

Wielkie dzięki;)
0

Strona 1 z 1