Forum PCFoster.pl: Intel i3 - Forum PCFoster.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Intel i3

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Bernard 

• Grupa: Użytkownicy
  • Postów 44

Napisano 26 październik 2010 - 18:08

Witam.
Jestem tu nowy ale znam sie trochę na komputerach. Mam takie pytanie, mianowicie:
Czy ktoś z was miał może styczność lub wie coś o intelu i3-540 Link tutajZasadniczo chodzi mi o jego wydajność, szybkość itp. Jak by co to czytałem już artykuł ze strony na jego temat ale chciałbym wiedzieć jak on działa w praktyce... Będe go używał do obróbki filmów w pinnacle studio, photoshop, i czasem gta4 ;)
W prawdzie nie jestem jakieś NEO, że będę tylko GRAŁ GRAŁ I GRAŁ ale czasem miło będzie w coś pograć ;D

Konfiguracja całego zestawu to:
http://www.proline.pl/?p=ASUS+GTX465
http://www.proline.p...SUS+P7H55-M+PRO
http://www.proline.p...GR1333D364L9/2G
mam dysk, obudowę i CDROM a zasilacz jakiś tam wezmę ;)
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   aim92 

• Postów 1314

Napisano 26 październik 2010 - 18:39

Zamiast GTX465 wybrałbym HD6850 -> http://www.skapiec.pl/szukaj/14/6850

Cytat

a zasilacz jakiś tam wezmę
Jeśli chcesz żeby Twój komp długo i bezproblemowo działał to lepiej kup porządny zasialcz renomowanej firmy np bequiet, OCZ, Corsair, Chieftec o mocy >500W (na zapas).
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Squbii 

• Grupa: Redaktorzy
  • Postów 80

Napisano 26 październik 2010 - 19:01

Jeśli jesteś przed zakupem tych podzespołów, to zmień kartę na GTX460 1GB lub poczekaj z tydzień, aż pojawi się w szerszej ofercie (i normalnych cenach bez podatku od nowości) Radeon HD6850 1GB. Obie propozycje są ciekawsze (pod względem wydajności i relacji cena/możliwości) od GTX465.

Jeśli chodzi o procka, to temat nie jest taki prosty. generalnie w grach lepiej sprawują się procesory z serii Core i3/i5/i7. W zastosowaniach profesjonalnych ich przewaga nie jest widoczna - ba, czasami w tych bardziej wymagajaćych aplikacjach wielowątkowych wygrywają procesory AMD Phenom II X4/X6. Obecnie nie ma procesora najlepszego "do wszystkiego".

EDIT: w 110% popiera co kolega wyżej napisał. Bez dobrej zasiłki długio się nie pocieszysz z nowego sprzętu...

Pozdro
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Bernard 

• Postów 44

Napisano 26 październik 2010 - 19:07

dzieki ;) tylko, ze tego 6850 niema wersji asus... a ja płytę główna wezmę na pewno asusa.
PS: jak mój stary athlon 3000+ 1.79 daje rade na photoshopie i pinnacle to i3 też pojedzie ;) tylko by do gta4 wystarczył bo to jest boska gra ;D (jedyna ulubiona)
A z resztą podstawka jest przyszłościowa i za parę lat zmienię może na i5
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Squbii 

• Postów 80

Napisano 26 październik 2010 - 19:13

Producent płyty nie ma niczego do producenta karty - można mieszać do woli (mam płytę Abit'a, a kartę wyprodukował Sapphire - wcześniej XFX i EVGA ;) ).

Co do przyszłości podstawki: musze Cię zasmucić, ale nie jest: na przełomie roku wyjdą procesory Intela Sandy Bridge. Oznacza to nową podstawkę: LGA1155 (obecnie to LGA1156).

GTA4 lubi wiele wątków. Poczytaj trochę testów zanim podejmiesz ostateczną decyzję - sprawa wymaga w tym przypadku rozwagi w mojej ocenie, ale najważniejsze żeby sprzęt spełniał Twoje oczekiwania.
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Bernard 

• Postów 44

Napisano 26 październik 2010 - 21:04

wiem, że producent karty nie ma nic do płyty głównej, ale to trochę " głupio " gdy każda cześć od komputera masz innej firmy. ;D hehe
Squbii wielkie dzięki za podpowiedzi, jesteście o wiele lepsi od konkurencyjnego forumpc. ;) ;D ;)
No ale już konkretnie i do rzeczy... zasadniczo to gta4 na full detalach działało na i3-530 ( czyli słabszy model ) więc na " moim " i3-540 też zadziała ;) tu dowód A nawet jak wyjdzie nowa podstawka to procesory będa zapewne zaje****** drogie ;)
Co do karty to wydaje się być dobra i w porządku, chyba wybiorę ją zamiast gtx465 pozdro
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   aim92 

• Postów 1314

Napisano 26 październik 2010 - 21:41

Cytat

wiem, że producent karty nie ma nic do płyty głównej, ale to trochę " głupio " gdy każda cześć od komputera masz innej firmy.
Ja w tym nie widzę nic głupiego.

Nawiązując do procesora to zainteresowałbym się Core i5 750. Aktualnie na allegro jest promocyjna aukcja na której możesz kupić ten procesor za 570zł. Normalnie ok 700zł i więcej. Jeśli nie zdecydujesz się to pozostań przy core i3.
>> link do aukcji http://allegro.pl/wy...1282578052.html
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Squbii 

• Postów 80

Napisano 26 październik 2010 - 21:50

Dawać radę dawał, ale:
KLIK
KLIK jeszcze raz

jak widać z testów Core i3 radzi sobie (mimo, że jest to dwurdzeniowiec) z grą/grami, które lubią wiele wątków, jednak lepiej na tym polu wypadają procesory czterordzeniowe (przykład podał kolega wyżej). Jeśli dołożymy do tego fakt, że faktyczne cztery rdzenie są wydajniejsze przy zastosowaniach profesjonalnych (grafika/obróbka wideo), to jak napisałem, wybór nie jest taki oczywisty ;) .

A co do cen: niestety zarówno nowe jak i stare procesory będą drogie ;) . Wystarczy, że wejdziesz na Allegro spojrzysz na cenę Core 2 Quad Q6600 - używane są między 300-400zł. Za tą kwotę można kupić Core i3 lub AMD Athlon II X4 640 (oba nowe, z pełną gwarancją ze sklepu). Po prostu gdy Intel/AMD kończy sprzedaż jakiś procków ceny nie spadają a utrzymują się na stałym poziomie (za "nówki sztuki"). Ta sytuacja ma zastosowanie do całej platformy LGA775. Będzie tak samo z LGA1156 i LGA1366, które w przyszłym roku ma ustąpić LGA2xxx.

P. S. też się łdziłem, że ceny spadną i kupię sobie nowego Q6600, ale się srogo zdziwiłem po premierze 45nm Core 2, a jeszcze bardziej po wejściu LGA1366 - ceny stały w miejscu a używki potrafiły i nadl potrafią kosztować krocie jak na swoje możliwości i wiek.

P. S. Nie jest moją intencją przekonywać Cię do jakiejkolwiek opcji, bo w kryteriach zadanych przez Ciebie, jak już też pisałem, nie ma zdecydowanego zwycięzcy. Zarówno Core i3 jak i Phenom II X4 będą się sprawowały dobrze. Za dopłatą niewielką można wyrwać taką promocyjną sztukę Core i5 750.

Pozdro
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Bernard 

• Postów 44

Napisano 27 październik 2010 - 15:13

nie no kurde...
coraz trudniej cokolwiek wybrać. Zasadniczo przed pomysłem na i3 byłem na 100% pewien, że wezmę phenoma 955 BE. Jest trochę droższy od i3 ale ma 4rdzenie fizyczne i większe taktowanie. Na obu testach jednak wyraźnie widać, że 955 ma lepsze wyniki
i3 za to ma te nowe " bajery " oraz jest na nowej i przyszłościowej podstawce.
Pomyślę też nad tym i5 z promocji bo to jest na pewno genialny procesor ;)
PS: z tą moją obróbka filmów i photoshopem to sporadycznie, tak zazwyczaj siedzę na necie i jakieś gierki ( w tym gta4 w przyszłości ) pozdro
0

#10 Użytkownik jest zalogowany   Mesmerize 

• Postów 495

Napisano 27 październik 2010 - 16:21

Intel nie posiada przyszłościowych podstawek ^^"
"Nie chcę być bardziej, ani mniej zapamiętany, niż drzewo przy drodze." - S.T.
Dołączona grafika
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Bernard 

• Postów 44

Napisano 27 październik 2010 - 18:33

no może i tak ale ja chyba wezme tego i3 ;)
0

Strona 1 z 1