Dawać radę dawał, ale:
KLIK
KLIK jeszcze raz
jak widać z testów Core i3 radzi sobie (mimo, że jest to dwurdzeniowiec) z grą/grami, które lubią wiele wątków, jednak lepiej na tym polu wypadają procesory czterordzeniowe (przykład podał kolega wyżej). Jeśli dołożymy do tego fakt, że faktyczne cztery rdzenie są wydajniejsze przy zastosowaniach profesjonalnych (grafika/obróbka wideo), to jak napisałem, wybór nie jest taki oczywisty

.
A co do cen: niestety zarówno nowe jak i stare procesory będą drogie

. Wystarczy, że wejdziesz na Allegro spojrzysz na cenę Core 2 Quad Q6600 - używane są między 300-400zł. Za tą kwotę można kupić Core i3 lub AMD Athlon II X4 640 (oba nowe, z pełną gwarancją ze sklepu). Po prostu gdy Intel/AMD kończy sprzedaż jakiś procków ceny nie spadają a utrzymują się na stałym poziomie (za "nówki sztuki"). Ta sytuacja ma zastosowanie do całej platformy LGA775. Będzie tak samo z LGA1156 i LGA1366, które w przyszłym roku ma ustąpić LGA2xxx.
P. S. też się łdziłem, że ceny spadną i kupię sobie nowego Q6600, ale się srogo zdziwiłem po premierze 45nm Core 2, a jeszcze bardziej po wejściu LGA1366 - ceny stały w miejscu a używki potrafiły i nadl potrafią kosztować krocie jak na swoje możliwości i wiek.
P. S. Nie jest moją intencją przekonywać Cię do jakiejkolwiek opcji, bo w kryteriach zadanych przez Ciebie, jak już też pisałem, nie ma zdecydowanego zwycięzcy. Zarówno Core i3 jak i Phenom II X4 będą się sprawowały dobrze. Za dopłatą niewielką można wyrwać taką promocyjną sztukę Core i5 750.
Pozdro