Forum PCFoster.pl: Połączenie komputera z człowiekiem - Forum PCFoster.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Połączenie komputera z człowiekiem

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Przemek18 

• Grupa: Użytkownicy
  • Postów 14

Napisano 01 kwiecień 2010 - 23:02

Witam. Chciał bym podzielić się swoja teoria na temat połączenia komputera z człowiekiem. Wiem nie jest to dopracowane ponieważ nie jestem informatykiem tylko kreatywnym myślicielem ;D.

Wiec, komputer jest największym i najwspanialszym wynalazkiem ludzkości. Jest drogim człowiekiem, chodź nie do końca wykształconym. Według mnie w przyszłości będzie on zastępował oczy ślepym, uszy głuchym i nogi niepełnosprawnym. Mozna tak ze zastosować go na wiele rożnych sposobów ale zanim do tego dojdziemy potrzebny jest krok w postaci połączenia się człowieka z komputerem. Wiec według mojej teorii wystarczy zbadać procesy zachodzące w ludzkim mózgu a przede wszystkim sygnały nerwowe. Komputer działa na podstawie mózgu siec połączeń wysyła odpowiednie sygnały elektryczne przekazujące informacje do rożnych urządzeń. Wiec po zbadaniu sygnałów w mózgu można by było wszczepić jakich chip (czy coś) który wytworzył by połączenie z neuronami i wysłał by sygnał do hełmu podłączonego do komputera w którym znajdowało by się urządzenie podobne do tego w mózgu które łączyło by całość i wtedy można by było poruszyć myszka za pomocą woli i pisać za pomocą klawiatury ekranowej.

Takie coś dręczy mnie od kilku lat. Co o tym sadzicie, możliwe jest to do zrobienia z dzisiejszym poziomem technologi? Chodzi mi o opinie ze strony informatycznej.
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Michal 

• Michal
  • Grupa: Administratorzy
  • Postów 1386
  • LokalizacjaRybnik

Napisano 02 kwiecień 2010 - 06:12

Pierwsze co przyszło mi do głowy to koleś który idzie, z boku wystają mu kable a pod pachą trzyma laptopa ;D

Przemek18, planujesz jakieś dalsze działania w tym kierunku??
Dołączona grafika
Dołącz do fanów PCFoster.pl na Facebooku. Zapraszamy!
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Przemek18 

• Postów 14

Napisano 02 kwiecień 2010 - 10:32

Myślę ze tak. Zastanawiam się skąd ci takie skojarzenie przyszło ja raczej wyobrażam sobie kolesia siedzącego na krześle z jakimś dziwnym hełmem na głowie podłączonym do USB ;D. Myślę ze jak najszybciej takie coś powstanie od razu znajda się zapaleńcy gotowi ulepszyć ten system i stworzyć rzeczy o których wcześniej wspomniałem. Cos podobnego nawet robiono, podłączyli pod komputer komórki mózgowe szczura i uczono je latać na symulatorze, i się udało. Wiec myślę ze w ciągu najbliższych 10 lat powinno coś takiego powstać.
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   StelioS 

• Postów 856

Napisano 02 kwiecień 2010 - 10:56

Chyba się filmów na oglądałeś za dużo w ostatnim czasie a zwłaszcza ''Surogaci''.
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Przemek18 

• Postów 14

Napisano 02 kwiecień 2010 - 11:18

Tak się składa ze nie widziałem tego filmu. A myślisz ze dzięki czemu powstały komputery, automatyczne drzwi itd. Właśnie dzięki filmom Sci-Fi, gdyby nie taki star-trek i kilku szaleńców którzy pomyśleli ze takie coś można zrobić to nie cieszył byś się teraz pisaniem na forum.
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   StelioS 

• Postów 856

Napisano 02 kwiecień 2010 - 12:17

Cytat

A gdyby nie taki star-trek i kilku szaleńców którzy pomyśleli ze takie coś można zrobić to nie cieszył byś się teraz pisaniem na forum.

I chwała im za to , mam nadzieje że Ty też rozwiniesz skrzydła i pójdziesz dalej w swoje teoretyczne wizje i dzięki takiemu ''szaleńcowi'' ludzkość skorzysta. ;D

PS. Obejrzyj sobie ten film ''Surogaci'' zaczyna się prawie takimi słowami którymi Ty zacząłeś swój temat.

Cytat

Wiec, komputer jest największym i najwspanialszym wynalazkiem ludzkości. Jest drogim człowiekiem, chodź nie do końca wykształconym. Według mnie w przyszłości będzie on zastępował oczy ślepym, uszy głuchym i nogi niepełnosprawnym. Mozna tak ze zastosować go na wiele rożnych sposobów

0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Fenris 

• Postów 331

Napisano 03 kwiecień 2010 - 00:59

Chip w mózgu nie jest potrzebny ;D Myszką sterować można za pomocą woli monitorując fale mózgowe. myśl "w lewo" wytwarza specyficzny układ fal, dzięki czemu można go odczytać i odróżnić od "w prawo" itd. Parę lat temu przesłano impuls nerwowy przez mikroprocesor. Ale problem jest taki, że nie wiadomo, jak połączyć mózg z procesorem w taki sposób, żeby jedno wykorzystywało drugie. Mózg raczej nie działa w systemie dwójkowym :P Ale może kiedyś daleko w przyszłości...
Intel Core2Duo E7400-2.80GHz @ 3.80GHz Pentagram Karakorum
OCZ 4GB (2x2GB) 800MHz CL4 Reaper
Asus HD4870 512MB DDR5
MSI P45 NEO-F
Tacens Sagitta LUX
Chieftec Green Angel 500W

Są dwie grupy użytkowników: Ci, którzy robią kopie zapasowe i ci, którzy zaczną robić kopie zapasowe.
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Przemek18 

• Postów 14

Napisano 04 maj 2010 - 19:12

Z tego co się dowiedziałem mózg jest zbyt skomplikowanym urządzeniem żeby połączyć go z komputerem, przynajmniej teraz. Tak mózg nie działa w systemie binarnym on działa w systemie biologicznym . Żeby wykonać translator który by to "przetłumaczył" potrzebne jest wiele lat pracy i grupy ludzi z kreatywnym myśleniem. Informatyków, Neurologów itp. Potrzeba tu niecodziennych nawet powiem zwariowanych pomysłów i teorii które "szanujący" się specjaliści by wyśmiali i powiedzieli niemożliwe. Dopiero wtedy może się to udać.
0

Strona 1 z 1