Forum PCFoster.pl: Laptop ARISTO - Forum PCFoster.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Laptop ARISTO

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   KazioR 

• Grupa: Użytkownicy
  • Postów 1

Napisano 11 marzec 2010 - 19:00

Witam szanownych forumowiczów mam pytanie jak Panowie radzicie sobie ze swymu laptopami z serwisem.

Mam lapka Aristo Smart 450 działa bez zastrzeżeń 3 lata, miałem w okresie gwarancji problem bo firma na zadane pytanie o wymianę klawisza na klawiaturze poleciła mi przysłać kompa i jak to moja wina to zapłacę około 300 zł za całą klawiaturę, oczywiście na Allegro za 15 zł kupiłem parę literek oraz tą co się zerwała.

Obecnie zadałem pytanie czy sprzedadzą mi wiatrak na procesor fachowo nazwali to układ chłodzący, jak go zwał to proszę mi to sprzedać - nie ma takiej opcji, producent wysłał mnie do jedynej firmy w Polsce co naprawia jego wyrób? No jestem bez wyjścia gdzie dostanę taki wentylatorek? Jednak i owa firma zarządała przysłania laptopa, koszt wentylatorka 45 zł netto + wymiana od 50 - 150 zł netto no i oczywiście mój koszt przesyłania laptopa.

Jakby tego nie liczyć to wszystko razem kosztuje mnie około 250 - 300 zł a jakby mi sprzedali sam wentylator to z przesyłką wyszedł by 70 zł.

Mam pytanie czy Wasze doświadczenia są poddobne czy do swoich kompów też nie możecie dostać części bo skoro ktoś sprzedaje jako producent na naszym rynku gotowy wyrób to powinien zabezpieczyć części do niego a nie tylko naprawy gwarancyjne.

Z takiego jak opisuje działania wyłania się świetny obraz jak zdzierać kasę ze swoich klientów od momentu zakupu sprzętu do jego śmierci technicznej, każdy klient musi do nich wrócić bo i tak nigdzie nie kupi żadnej części. Producent i serwis mieszczą się pod tym samym adresem pod różnymi nazwami.

Zacytuje odpowiedź producenta :

Mamy obowiazek dokonywania napraw gwarancyjnych. Naprawy pogwarancyjne nie są jego obowiazkiem. A co do sedna - przecież powiedziałem że cześci takie znajduja sie w serwisie - firmie Orika. Pan sie pyta czy czesci mozna kupić wysyłkowo - opowiadam że nie wiem.

Odpowiedź serwisu:

Nie sprzedajemy wysyłkowo takich podzespołów. Montaż możliwy jest tylko w serwisie. Koszt wentylatora to 45zł netto plus 50-100 zł netto montaż. Koszt montażu uzależniony jest od danego modelu netbooka.

Sprzęt należy zgłosić do serwisu według procedury podanej na stronie www.orika.pl.a dalej postępować według informacji zawartych w mailu zwrotnym.

Jakie są Wasze doświadczenia.

Pozdrawiam serdecznie
KazioR
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   PCKom 

• Postów 34

Napisano 19 marzec 2010 - 13:15

Producent zawsze znajdzie sposób aby wyciągać pieniądze od klientów. Co prawda nie miałem do czynienia z serwisem tej firmy,wiec nie wiele mogę powiedzieć na jej temat.
PCKOM Sklep Komputerowy - notebooki, laptopy, komputery Kraków
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   fifi-75 

• Postów 1

Napisano 02 kwiecień 2010 - 10:48

Powiem tak ,że gdybym wiedziała ,że serwis aristo to tacy naciągacze , to kupiłabym laptopa w Biedronce za połowę ceny.

Mam laptopa z czytnikiem linii papilarnych i też od tego zaczęła się
moja przygoda z serwisem.MajÄ…c problem z czytnikiem pan serwisant
zaproponował abym zadzwoniła za kilka dni , bo on musi taki laptop skąś zdobyć,
bo nie jest mi w stanie nic więcej powiedzieć, bo on jest zbyt nowy i tam
tralalala.

Kolejnym nieszczęściem było wylanie mleka na klawiaturę. To już
znacznie przerosło naszych serwisantów z Oriki i moje nerwy.
Mój przypadek był tak nietypowy,że mojego zalanego laptopa musieli oglądać
niemieccy fachowcy, bo rodzimi nie dajÄ… rady.

Przyszła informacja :
diagnoza , wymiana klawiatury 400zł +koszty przesyłki 48,- Pan zaznaczył,
że to optymistyczna wersja z tą klawiaturą , bo może trzeba będzie
wymienić płytę główna i Bóg wie co. Więc się pytam za jaką ja mam
płacić diagnozę ??? To ,ze laptop jest zalany i trzeba wymienić klawiaturę to wie moje 5 letnie dziecko!!! Dzwonię do product managera, który nie potrafi odpowiedzieć na moje pytania i odsyła mnie do napiasania maila
Cennik dla zjadaczy chleba : http://www.orika.pl/...hp?id=238&d=184 . Dla mojego przypadku ceny sÄ… 100% bo to nietypowy przypadek ;D

Juz nigdy nie kupię ich sprzętu ! naciagacze i cwaniaki

pozdrawiam

ps. nadal czekam na odpowiedz mailową co wchodzi w cenę 400 zł!
0

Strona 1 z 1