Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jaki kabel Ethernet?

interner lan kabel ethernet

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 mohican

mohican
  • Użytkownicy
  • 23 postów

Napisano 05 lipiec 2017 - 17:47

Cześć.Mam mały problem. Otóż zmieniłem internet i przeszedłem na światłowód (prędkość 300mb/s). Muszę pociągnąć kabel 30 m do swojego pokoju.

Obecnie mam kabel Ethernet kat. 5e i wyciąga mi do 100mb/s. Z racji że muszę przebudować swoją "sieć" (czyli okablowanie itd) zmieniam kabel na nowy.

Pytanie brzmi czy zmieniać na kat. 6 tak aby wyciągnąć większą prędkość?Wiadomo 300mb/s nie poleci ale skoro jest,warto zwiększyć ;)

Myślę nad kupnem tego kabla

http://allegro.pl/ka...5631668526.html

Jednak czy można normalnie zarabiać końcówki?Będę zmuszony odciąć jedną aby kabel poprowadzić.

Czy kupić zwykły szary np ten

http://allegro.pl/ka...5955888671.html

Plus łącznik beczka oczywiście.I z tym ostatnie pytanie czy łącznik nie ograniczy przesyłu?

Szukałem ale żadnych konkretów nie znalazłem a nawet kilka sprzecznych info.

Jako że mało znam się na sieciach itd proszę o pomoc.

• 0

#2 ~janusz

~janusz
  • Użytkownicy
  • 238 postów

Napisano 05 lipiec 2017 - 20:35

@1 - możesz, ale musisz uciąć jedną końcówkę i zacisnąć nową
@2 - nie stosuj łączników, nikt normalny nie używa takich rzeczy. Każde takie łączenie wprowadza większy opór na łączeniu i co za tym idzie osłabienie sygnału.

Upewnij się także czy posiadasz interfejs gigabitowy oraz switch/router który zestawi taką szybkośc.

• 0

#3 mohican

mohican
  • Użytkownicy
  • 23 postów

Napisano 06 lipiec 2017 - 08:15

Ustawienia i sprzęt jest pod giga ale kabel ogranicza.

Czyli brać kat 6 aby śmigało powyżej 100mb?

Wezmę w jednym kablu,bez żadnych pierdół łączników.

A ten pierwszy kabel można zarabiać jak zwykłą skrętkę?

Dzięki za pomoc

• 0

#4 Szorstki

Szorstki
  • Użytkownicy
  • 35 postów

Napisano 06 lipiec 2017 - 09:13

Pierwszy wygląda na solidniejszy 

Nie myślałeś o modemie Wifi?

• 0

#5 mohican

mohican
  • Użytkownicy
  • 23 postów

Napisano 06 lipiec 2017 - 12:24

Mam do siebie prawie 30m od routera dodatkowo mieszkam w budynku obok.Więc najrozsądniej myślałem o kablu.

Teraz mam kabel 5e ale jest poprowadzony prowizorycznie przez dom (czekałem na światło aby zrobić na gotowe).

A wifi w sumie mi u mnie nie jest potrzebne

• 0

#6 Torad_eu

Torad_eu
  • Użytkownicy
  • 105 postów

Napisano 22 styczeń 2018 - 12:47

Jeżeli masz takie warunki to opcja  z kablem jest pewniejsza i połączenie bezie stabilne, sygnał wifi w innym budynku już Ci tego nie gwarantuje i może zwyczajnie przerywać. Jeżeli miałbym wybierać to raczej kabel nr 1.

• 0

#7 AllaN

AllaN
  • Użytkownicy
  • 124 postów

Napisano 22 wrzesień 2024 - 13:00

Natomiast jeśli realizujesz prace w zakresie wykonywania instalacji światłowodowych i zależy Ci na profesjonalnym serwisie, koniecznie sprawdź ofertę Teleoptics https://www.teleoptics.com.pl/serwis/ Specjaliści zadbają o naprawy, przeglądy oraz kalibrację sprzętu, zapewniając jego długą żywotność i niezawodność. Dzięki fachowej obsłudze, Twój sprzęt będzie działał sprawnie, a Ty będziesz mógł skupić się na swojej pracy bez obaw o przestoje. Niezależnie od tego, czy potrzebujesz szybkiej naprawy, czy regularnej konserwacji, warto mieć na uwadze specjalistów z dużym doświadczeniem. 

• 0

#8 marek448

marek448
  • Użytkownicy
  • 310 postów

Napisano 14 luty 2025 - 18:13

Jeśli macie uszkodzony jakiś sprzęt elektroniczny to koniecznie zgłoście się do serwis laptopów żyrardów to inżynierowie elektroniki i informatyki którzy posiadają ogromną wiedzę oraz długoletnie doświadczenie. Naprawią problem w dobrej cenie na pewno będziecie zadowoleni. Polecam ich serdecznie 

• 0

#9 chrząszcz

chrząszcz
  • Użytkownicy
  • 147 postów

Napisano 26 kwiecień 2025 - 15:49

W artykule Nexera https://www.nexera.p...QLWtHzuJy4cnuQ/ znalazłem przydatne informacje na temat zgłaszania oszustw internetowych. Korzystam z sieci opartej na światłowodzie i chciałbym zapytać, czy ktoś spotkał się z sytuacją, gdzie sposób połączenia z internetem (np. przez światłowód) miał wpływ na podatność na takie oszustwa albo możliwość ich szybszego wykrycia?

• 0

#10 JamesFleft

JamesFleft
  • Użytkownicy
  • 592 postów

Napisano 05 lipiec 2025 - 23:04

https://images.surfe...1395c1abe9.webp

Omegaindexer speed index wordpress
The integer landscape is immense and ever-evolving, a kingdom where selective information flows freely from ane internet site to another. Yet, scorn the swerve loudness of online content, non every slice finds its room to the head of look railway locomotive results. Wherefore is that? This doubtfulness plagues many mental object creators and webmasters similar. The phenomenon of cognitive content visibility, or quite the deficiency thereof, a great deal presents itself as a gainsay. Apprehension this building complex net of indexing is essential for anyone aiming to enhance their online comportment. Without suited indexing, tied the about insightful articles run a risk existence missed in the practical abyss.
Every day, innumerous pages are created, for each one vying for attending. However, roughly persist hidden, their potency untapped. Numerous factors impart to this quandary. From subject area snags to subject quality, the reasons for misfortunate profile are as diverse as the net itself. A single misstep could tight the conflict between obscureness and gibbosity. It is necessary to analyse the underlying causes of this intricate supply.
WWW indexing is not only a mechanical process; it's a nuanced dancing betwixt algorithms and subject matter. Research engines use sophisticated methods to catalogue and right-down information, deciding what appears on the sought after inaugural pages of explore results. This survival of the fittest summons is influenced by numerous criteria, and discernment them potty importantly heighten your appendage step. Whether it’s the relevancy of your keywords or the morphological unity of your content, everything counts.
Spell many draw a bead on to produce impactful and informative content, it's easy to overlook the vital part of field of study SEO. Are your sitemap and robots.txt files designed aright? Is your depicted object archetype and piquant? Or perhaps, are you struggling with twinned subject issues that foreclose effective indexing? From each one of these elements plays a vital function in how explore engines perceive and out-and-out your webpages.
In summary, navigating the labyrinth of online visibleness requires diligence, knowledge, and a fleck of creativeness. Learning the nuances of how look engines power subject potty endue content creators. By refinement field aspects and enhancing the timbre of your work, you seat lift your chances of organism indexed successfully. To scrap the frustrations of pitiable indexing multiplication and maximise your pic in search results, moot utilizing modern solutions bespoken for SEO enthusiasts. So much services dismiss in effect streamline the indexing process, ensuring your capacity reaches the hearing it deserves.
speed index wordpress

how to make indexing faster how to make indexing faster speed index tires speed up search indexing speedy index google docs 9253300
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych