Skocz do zawartości


Zdjęcie

GPU, monitor no signal pod obciążeniem

gpuGPU problem stres restart PC pc pomocy windows windows10

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 rico888

rico888
  • Użytkownicy
  • 107 postów
  • LokalizacjaPlaneta Ziemia

Napisano 24 marzec 2016 - 14:12

Witam,

 

po długiej nieobecności na forum powracam z problemem.

 

Kompa składałem samemu, nic nie sprawiało problemów od samego początku do teraz (mniej niż 8miesięcy).

 

-Intel Pentium G3258 OC 4.7GHz

-XFX HD7950 core edition 900MHz, VRAM 3GB 1250MHz

-MSI B85M-E45

-Silentium PC Vero M1 600W

-8GB RAM GoodRam DDR3 Play

-Seagate Barracuda 1TB

 

jak widać, wszystko jest dobrych marek, nie mam ani jednej części od czegokolwiek na czarnej liście

 

 

 

Przy obciążeniu GPU programem OCCT (test zasilania oraz GPU) lub grą (WarThunder) po kilku sekundach karta się wyłącza (brak obrazu na monitorze, wentylator gpu się nie kręci, system jest włączony i słychac dźwięki gry lub czasem komp się restartuje i wiatrak kręci się jak szalony). O przegrzaniu nie może być mowy, gdyż jak wszystko działało to w stresie karta miała max 80C i było ok. Teraz po kilku sekundach w stresie karta ma około 65C i się wyłącza. Gdyby to było z powodu zbyt wysokiej temp. to PC by się zresetował i tyle. Stery przeinstalowałem używając programu DDU i nic. PC jest w środku czyściutki i nie mam kurzu nigdzie. PCI przedmuchałem sprężonym powietrzem, zainstalowałem w nim kartę od nowa i nic. Kable odpinałem i wpinałem też nic. Na razie nie mam jak u kogo sprawdzić karty, ale zrobię to gdy będę mógł. Próbowałem robić coś ustawieniami zasilania ale też kicha. Wypróbowałem chyba wszystkiego. Nie chcę robić formata, bo wspaniały Win10 już się raz posypał i dość mam przeinstalowywania. :hypno: Karta też nieco świruje i jak mam kilka kart w firefox to zaczyna działać na 850MHz zamiast jak zawsze na 300MHz i się potrafi wyłączyć, jak włączam filmy to karta działa na 500MHz zamiast na 300MHz jak zawsze (300MHz było nawet przy puszczaniu filmów 4K i 5K) Karta przy pisaniu tego tematu oraz przy surfowaniu w necie ma 36C, jednak gdy zaczyna świrować temperatura dochodzi do 50-65C. Prosiłbym o pomoc i rozwiązania, które są możliwe do zrealizowania od zaraz no i o sugestie. Z góry wielkie dzięki!

 

Teraz to co robiłem przed całym zajściem:

 

Chciałem updatować vbios karty ale się nie udało, na szczęście po 2tygodniach oświeciło mnie i udalo mi się naprawić kartę wgrywając jednak nie backupowany bios lecz z neta (RAM 1375Mhz zamiast 1250Mhz). Bios oryginalny nie chciał się wgrać! A ze bazy biosów TechPowerUp znalazłem kompatybilny i śmigało. Pomyślałem, że skoro już naprawiłem kartę to wymienię w niej pastę termoprzewodzącą, gdyż temperatury w stresie wydawały mi się nieco za wysokie i chciałem zredukowac hałas z karty. (użyłem pasty Cooler Master High Performance HTK-002) Ku mojemu zdziwieniu po wymianie pasty (która była zasuszona i wyglądała jak zaschnięta farba) karta grzała się mocniej! Temperatury dochodziły do 86C i wentylator bardzo hałasował, raz nawet komp się zrestartował. Szybko więc rozkręciłem kartę w cholerę i nałożyłem pastę ponownie, tym razem mniej ale tyle, by rdzeń okrywała cieniutka warstwa (wcześniej mała ilość pasty wylała się poza rdzeń). Teraz powinno wszystko śmigać, pomyślałem. Jakie było moje zdziwienie, gdy włączam grę i karta się wyłącza, no i to cała historia. Wszystko dobrze przykręciłem i wszystko w karcie jest na swoim miejscu, więc czegoś nie kumam. Przed gmeraniem w karcie dotknąłem czegoś metalowego, byłem ostrożny, przeglądnąłem kartę czy coś sie oderwało, ew. czy coś odleciało, wszystko jest w porządku.

 

PS: Przeinstalowanie vBIOS nic nie dało.


  • 0
-Intel Pentium G3258 OC 4.5GHz
-SilentiumPC Fera HE1224
-XFX HD7950 core edition / 3GB VRAM (1375MHz), GPU 900MHz
-MSI B85m-E45
-8GB RAM GoodRam Play
-Seagate Barracuda 1TB / 64MB cache
-SilentiumPC Vero M1 600W


#2 Miodek

Miodek
  • Użytkownicy
  • 1994 postów
  • LokalizacjaPasieka

Napisano 24 marzec 2016 - 18:46

Update vBiosu to bardzo ryzykowny proces, który powinno się stosować tylko w przypadku problemów niemożliwych do rozwiązania standardowymi metodami. I tak nie gwarantuje on sukcesu a może narobić jeszcze więcej szkód.

Wychodzę z założenia: jeśli coś działa, spełnia swoje zadanie to nie dotykam.

Możesz próbować oddać kartę na gwarancję jeśli jeszcze jest aktualna. Jest szansa, że ją przyjmą i naprawią problem.


  • 0
Drogi analfebeto. Zamiast pisać na końcu posta "przepraszam za błędy", popraw je.

#3 rico888

rico888
  • Użytkownicy
  • 107 postów
  • LokalizacjaPlaneta Ziemia

Napisano 24 marzec 2016 - 19:56

Update vBiosu to bardzo ryzykowny proces, który powinno się stosować tylko w przypadku problemów niemożliwych do rozwiązania standardowymi metodami. I tak nie gwarantuje on sukcesu a może narobić jeszcze więcej szkód.

Wychodzę z założenia: jeśli coś działa, spełnia swoje zadanie to nie dotykam.

Możesz próbować oddać kartę na gwarancję jeśli jeszcze jest aktualna. Jest szansa, że ją przyjmą i naprawią problem.

Dzięki za pomoc! Nie wpadłbym na to! A na serio to karta jest używana no i dodatkowo przebiłem plomby na śrubkach, zauważyłem przed chwila dziwne syczenie/strzelanie przy włączeniu gry to chyba z zasilacza? Możliwe, że syczą kondensatory? Mamy winowajcę? Można samemu przy dostępie do sprzętu naprawić taką usterkę? Ten problem nie jest spowodowany przez bios. Zasilacz jest na gwarancji, ale nie wiem czy chce mi się czekać na wymianę...


  • 0
-Intel Pentium G3258 OC 4.5GHz
-SilentiumPC Fera HE1224
-XFX HD7950 core edition / 3GB VRAM (1375MHz), GPU 900MHz
-MSI B85m-E45
-8GB RAM GoodRam Play
-Seagate Barracuda 1TB / 64MB cache
-SilentiumPC Vero M1 600W

#4 rico888

rico888
  • Użytkownicy
  • 107 postów
  • LokalizacjaPlaneta Ziemia

Napisano 26 marzec 2016 - 11:18

Nie zaznam pomocy?
  • 0
-Intel Pentium G3258 OC 4.5GHz
-SilentiumPC Fera HE1224
-XFX HD7950 core edition / 3GB VRAM (1375MHz), GPU 900MHz
-MSI B85m-E45
-8GB RAM GoodRam Play
-Seagate Barracuda 1TB / 64MB cache
-SilentiumPC Vero M1 600W

#5 mw_1975

mw_1975
  • Użytkownicy
  • 2529 postów

Napisano 26 marzec 2016 - 15:50

Jesteś w gorącej wodzie kąpany! ;) . Są święta, za wiele przy PC nie siedzę. Weź poszukaj sobie w internecie o OC karty graficznej, a potem OBNIŻ częstotliwości pracy w karcie właśnie za pomocą narzędzia do OC do poziomu stock. Być może zasilanie GPU się nie wyrabia. Poza tym, mam takiego HD 7850 od XFX, na którym podniesienie częstotliwości na pamięciach powoduje wieszanie się całego PC już przy 5 MHz w górę! Ty podniosłeś o 125 MHz, więc karta miałaby prawo się powiesić.


  • 0
AMD Phenom II 955
Pentagram Karakorum HP-120 AlCu + Arctic Cooling AF1225L
4 GB DDR3 1600 MHz
Było Asus Radeon HD 6950 DCU II, jest XFX 7850 z AC Mono - czego się nie robi dla tej ciszy!
SilentiumPC Deus G1 600W

#6 rico888

rico888
  • Użytkownicy
  • 107 postów
  • LokalizacjaPlaneta Ziemia

Napisano 27 marzec 2016 - 09:44

Jesteś w gorącej wodzie kąpany! ;) . Są święta, za wiele przy PC nie siedzę. Weź poszukaj sobie w internecie o OC karty graficznej, a potem OBNIŻ częstotliwości pracy w karcie właśnie za pomocą narzędzia do OC do poziomu stock. Być może zasilanie GPU się nie wyrabia. Poza tym, mam takiego HD 7850 od XFX, na którym podniesienie częstotliwości na pamięciach powoduje wieszanie się całego PC już przy 5 MHz w górę! Ty podniosłeś o 125 MHz, więc karta miałaby prawo się powiesić.

Uff, problem już rozwiązany  8) Sprawdziłem chłodzenie GPU i okazało się, że jest zrobione od siekiery. Radiator nie ma równej podstawy, brzegi są lekko wypukle a w środku jest nieco wgłębiona (ale gołym okiem nie widać tego). Pasta stykała tylko na brzegach, a 80% powierzchni rdzenia nie dotykało radiatora!! Karta nagrzewała się tak szybko, że system nie zdążył tego wyświetlić (ułamek sekundy). Dałem dobrej pasty i już wszystko śmiga pod obciążeniem. :mrhappy:   36C - spoczynek         73C-stres 

Ogólnie to max temp spadła o 10C!

Dzięki za zaangażowanie i zainteresowanie moim problemem.


  • 0
-Intel Pentium G3258 OC 4.5GHz
-SilentiumPC Fera HE1224
-XFX HD7950 core edition / 3GB VRAM (1375MHz), GPU 900MHz
-MSI B85m-E45
-8GB RAM GoodRam Play
-Seagate Barracuda 1TB / 64MB cache
-SilentiumPC Vero M1 600W

#7 Galeksander 

Galeksander 
  • Użytkownicy
  • 3 postów

Napisano 27 marzec 2016 - 21:50

Dzięki za rady :)


  • 0

Żyj tylko swoim życiem...


#8 rico888

rico888
  • Użytkownicy
  • 107 postów
  • LokalizacjaPlaneta Ziemia

Napisano 27 marzec 2016 - 22:14

Dzięki za rady :)

Też miałeś taki problem? Pomogło? 8)


  • 0
-Intel Pentium G3258 OC 4.5GHz
-SilentiumPC Fera HE1224
-XFX HD7950 core edition / 3GB VRAM (1375MHz), GPU 900MHz
-MSI B85m-E45
-8GB RAM GoodRam Play
-Seagate Barracuda 1TB / 64MB cache
-SilentiumPC Vero M1 600W



Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: gpuGPU, problem, stres, restart, PC, pc, pomocy, windows, windows10

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych