Skocz do zawartości

Zdjęcie

Dezaktywacja i przeniesienie licencji Windows 8.1 ?

Dezaktywacja i przeniesienie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 gsobanski4

gsobanski4
  • Użytkownicy
  • 199 postów

Napisano 26 grudzień 2015 - 21:16

Mam pytanie, mam oryginalną płytę Windows 8.1 z kluczem aktywacyjnym w wersji OEM która jest zainstalowana i aktywowana na laptopie (nie jest to żaden dedykowany system, osobno kupiona płyta i laptop) i teraz czy jest możliwe wyrejestrowanie danego klucza z laptopa i zainstalowania i aktywowania tego systemu na komputerze stacjonarnym. Pytam tylko żeby się upewnić, aczkolwiek chyba wersji OEM nie można w żaden sposób przenosić na inny komputer, jest ona chyba już przypisana do danej jednostki do końca jej żywota i nie da jej się dezaktywować na jednym i aktywować na innym, klucz zapisany jest w BIOS ?

• 0

#2 Miodek

Miodek
  • Użytkownicy
  • 2009 postów
  • LokalizacjaPasieka

Napisano 27 grudzień 2015 - 10:01

Sugerując się tym artykułem:
https://www.microsof...bid=Mcro7fhnizQ
Możesz go przenieść na inny sprzęt, o ile zostanie usunięty z poprzedniego. Czyli:

- robisz sobie pełny format na laptopie,
- instalujesz Windowsa na blaszaku,
- aktywujesz go (może być konieczna aktywacja przez telefon czyli pogadanie z wirtualnym alter ego Billa Gates'a),
- legalnie używasz oprogramowania.

• 0
Drogi analfebeto. Zamiast pisać na końcu posta "przepraszam za błędy", popraw je.

#3 gsobanski4

gsobanski4
  • Użytkownicy
  • 199 postów

Napisano 27 grudzień 2015 - 11:43

OK ! Już ten artykuł widziałem ale poczytam sobie dokładnie jak to konkretnie jest w przypadku który opisałem , ale po tych dwóch punktach z artykułu myślę że to możliwe Można go przenieść na nowy sprzęt, o ile zostanie usunięty z poprzedniego komputera. Przeniesienie oprogramowania w celu współużytkowania licencji między komputerami jest zabronione.Wolałem zapytać jeszcze kogoś, ewentualnie zapytam w dziale pomocy technicznej. I jeszcze jedno pytanie, chociaż pytam tylko dla pewności bo chciałbym potwierdzenia że myślę słusznie, zmieniając dysk w laptopie na czysty i sformatowany i wgrywając od nowa Windows 8.1 bez dezaktywacji na poprzednim dysku z laptopa z Windows 8.1 klucz zostanie wpisany automatycznie bo pozostaje w kości pamięci BIOS ?

• 0

#4 Miodek

Miodek
  • Użytkownicy
  • 2009 postów
  • LokalizacjaPasieka

Napisano 27 grudzień 2015 - 18:54

Najlepiej będzie dopytać się na infolinii, ale wydaje mi się, że po to właśnie będzie aktywacja telefoniczna żeby w bazie Microsoftu zmieniły się dane płyty głównej. A dysk, który masz zamiar wymienić powinien w takim wypadku zostać unicestwiony.

• 0
Drogi analfebeto. Zamiast pisać na końcu posta "przepraszam za błędy", popraw je.

#5 gsobanski4

gsobanski4
  • Użytkownicy
  • 199 postów

Napisano 27 grudzień 2015 - 19:42

OK ! Dzięki, a co do drugiego pytania: Tak jak pisałem pytam tylko dla pewności bo chciałbym potwierdzenia że myślę słusznie, zmieniając dysk w laptopie na czysty i sformatowany i wgrywając od nowa Windows 8.1 bez dezaktywacji na poprzednim dysku z laptopa z Windows 8.1 klucz zostanie wpisany automatycznie bo pozostaje w kości pamięci BIOS ?

• 0

#6 Miodek

Miodek
  • Użytkownicy
  • 2009 postów
  • LokalizacjaPasieka

Napisano 28 grudzień 2015 - 18:27

Może nie automatycznie (przy instalacji prawdopodobnie trzeba będzie wpisać go od nowa), ale wtedy nie powinno być problemów z aktywacją przez internet.

• 0

#7 gsobanski4

gsobanski4
  • Użytkownicy
  • 199 postów

Napisano 29 grudzień 2015 - 08:43

Dzięki, napiszę jak było.

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych