Skocz do zawartości


Zdjęcie

Problem z włączeniem komputera

amd płyta ASUS komputer pc

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 Kubala94

Kubala94
  • Użytkownicy
  • 2 postów

Napisano 17 listopad 2014 - 23:49

Witam, mam problem z komputerem , który dostałem do naprawy tzn. nie chce się uruchomić.Działąją tylko wiatraki (chłodzenie procesora, wiatrak z zasilacza wiadomo, i jeden dodatkowy) nie ma obrazu na monitorze, na płycie głównej świeci się zielona dioda, oraz świecą się diody dysku i zasilania.Nie ma także żadnych dzwięków przy starcie komputera lub restarcie.Próbowałem najpierw podłączyć inny monitor ale to nic nie dało , wiec  karta graficzna nie jest raczej winna.Następnie wyciągnąłem pamięć RAM i podmieniłem z inną (zostawiłem też włożoną jedną kość pamięci ) , lecz to nic nie dało. Odłączyłem także wszystkie niepotrzebne rzeczy zostawiająć tylko płyte, procesor , i RAM , próbowałem jeszcze wyciągnąć baterie , jednak bez rezultatu.Na płycie głównej 2 kondensatory są wypukłe , ma to jakieś znaczenie? W moim drugim komputerze , który działa , też jest kilka wypukłych kondensatorów i narazie jest ok. Nie mogłem sprawdzić jaka jest tam wersja Windows'a , ponieważ nie urchamia się. ;/ Prosiłbym o pomoc w zdiagnozowaniu tego kompa.

Konfiguracja komputera:

Procesor: AMD (wiem tylko tyle, ponieważ nie ściągałem narazie wiatraka i radiatora z procka , bo nie mam pasty termoprzewodzącej)

Płyta Główna: Asus M2N SLI DELUXE http://www.asus.com/...specifications/,

Chipset : NVIDIA nForce® 570 SLI™ MCP

Pamięć RAM: GEIL 2x 1GB PC2-6400 DDR2-800 CL=4-4-4-12 GX22GB6400UDC VOLTAGE: 2.1V (2 GB)

Dysk Twardy:Seagate Barracuda 7200.10 (160 GB)

Karta Graficzna:Gigabyte (niemogłem sprawdzić w Windows)

Karta dzwiękowa; zintegrowana na płycie

Zasilacz: 450W CHIEFTEC Model: GPS-450AA-101A

Napęd DVD: LG.

Bios:4Mb AWARD BIOS, PnP, DMI, WfM2.0, SM BIOS 2.3
 


  • 0


#2 Miodek

Miodek
  • Użytkownicy
  • 2009 postów
  • LokalizacjaPasieka

Napisano 18 listopad 2014 - 11:49

Wypukłe kondensatory - tak, to może mieć  znaczenie. To, że u Ciebie działa (zainteresowałbym się tym tematem na Twoim miejscu) nie znaczy, że gdzieś indziej też będzie działać.

 

Sprawdź ramy. Uruchamiaj z jedną kością w każdym slocie. Jak nie ruszy żadna kombinacja załatw na 100% sprawną kość.

Podłączyłeś inny monitor i to samo? To źle dedykujesz, że karta graf. jest niewinna. Ją też bym sprawdził.

Jeśłi nic z tego nie poskutkuje to prawdopodobnie uszkodzona jest cała płyta główna.


  • 0
Drogi analfebeto. Zamiast pisać na końcu posta "przepraszam za błędy", popraw je.

#3 Kubala94

Kubala94
  • Użytkownicy
  • 2 postów

Napisano 18 listopad 2014 - 18:29

Dobra, teraz juz wiem , że to może mieć znaczenie. Ramy  już sprawdzałem wcześniej, wkładałem też inne ramy niż te które już były w kompie.Bez rezulatau. Karty nie mam jak sprawdzić , nie mam innej na pci express, ani innego kompa z wejsciem pci express ;/ moge ja jedynie zupełnie wyciągnąć , albo podpiąć do drugiego portu PCI express na płycie.


  • 0



Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: amd, płyta ASUS, komputer, pc

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych