Skocz do zawartości


Zdjęcie

Problem z napędem CD/DVD - czy wina leży po mojej stronie?


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
27 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gierek

Gierek
  • Użytkownicy
  • 38 postów

Napisano 08 lipiec 2014 - 19:24

Witam wszystkich :)

Chodzi o problem z zauważeniem płyt włożonych do napędu CD/DVD przez Vistę. Po prostu wkładam jakąś płytę do napędu CD/DVD na moim laptopie, no i... nic się nie wyświetla w systemie dt. tej płyty, którą włożę :/ . Włożę i... nic. Patrzyłem na "Komputerze" - nie było tam żadnej mowy o napędzie CD/DVD - widziałem tylko dyski C i D . Osobnych sterowników do napędu CD/DVD na mój laptop nie ma. Czy zatem wina leży po mojej stronie?

Mój laptop to model IBM ThinkPad T43. Mój laptop też był podtopiony - czy to podtopienie mogło mieć wpływ na brak odczytu płyt CD/DVD przez system?

Co mam zmienić, aby system zaczął znowu wyłapywać płyty w dobry sposób?

Pozdrawiam :)


  • 0


#2 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów
  • LokalizacjaPoland

Napisano 09 lipiec 2014 - 23:00

Mój laptop też był podtopiony - czy to podtopienie mogło mieć wpływ na brak odczytu płyt CD/DVD przez system?

 

To trzeba dokładniej opisać, kiedy został podtopiony i jak? Czy przed podtopieniem wszystko działało? itp...

 

Wejdź w Menedżer urządzeń i zobacz czy masz Stacje dysków CDROM, rozwiń, zobacz co tam się znajduje.

Zobacz też czy masz jakieś wykrzykniki? W "Komputerze" w ogóle nie ma stacji dysków? Nawet jak nie ma płyty w CDROM?


  • 0

Pozdrawiam, Kamil


#3 Gierek

Gierek
  • Użytkownicy
  • 38 postów

Napisano 10 lipiec 2014 - 19:50

Moderatorze, laptop został podtopiony ok. 20 czerwca w godzinach wieczornych. Wtedy moja mama przez pomyłkę wylała kubek herbaty na laptopa. Herbata dostała się do środka i laptop przez kilka dni w ogóle nie chciał się włączyć. Mój tata ostatecznie zdołał "wyczyścić" kartę z pamięcią RAM i laptop jakoś dał się włączyć.

Co ciekawe, napęd CD/DVD jakoś dał rady urochomić płytę ze systemem (instalowałem Vistę koło 26 czerwca). Od tego momentu coś musiało się stać ze systemem (ja nic nie kombinowałem), skoro nic się nie dzieje w dobrą stronę z moim napędem. Dodam, że zależy mi na rozwiązaniu tego problemu, bo kodu "instalacyjnego" nie wpisywałem za pierwszym razem, a do wpisania kodu pozostało mi tylko 13 dni. Tak, wszystko przed podtopieniem działało dobrze. Tylko napęd czasem nie chciał się włączyć, ale jakoś zawsze dało się rady włożyć płytę jakąś do napędu :D

Jutro wszystko posprawdzam w Menedrzeże urządzeń. Naprawdę - w ogóle nie ma napędu CD/DVD w "Komputerze", a jak było wspomniane przeze mnie wcześniej, nawet jak włożę jakąkolwiek płytę CD/DVD do napędu, to nic się nie dzieje. Dobrze, że mi nie zalało wejść USB, bo bym miał problem także z Wi-Fi :D

Pozdrawiam :)   


  • 0

#4 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów
  • LokalizacjaPoland

Napisano 11 lipiec 2014 - 21:32

Pokaż tego screena.


  • 0

Pozdrawiam, Kamil


#5 Gierek

Gierek
  • Użytkownicy
  • 38 postów

Napisano 13 lipiec 2014 - 20:53

Screena nie dodam, bo pewnie będzie za duży rozmiar tego zdjęcia :D

Ale teraz mam przed sobą włączony Menedżer urządzeń :)

No i piszę, co widzę :)

Otóż. Na moim laptopie są dwa nieznane urządzenia - jak włączam "charakterystykę" każdego z tych dwóch nieznanych urządzeń, to są takie urządzenia:

1. Kontroler osadzony zgodny ze standardem Microsoft ACPI.

2. Kontroler interfejsu Intel® 82801FBM LPC-2641.

To są wszystkie Nieznane urządzenia na moim laptopie. Dodatkowo tak przeglądając główne kategorie w Menedżerze urządzeń na moim laptopie, zauważyłem brak kategorii "Stacje dysków CD/DVD ROM". Przeglądnąłem dzisiaj jeszcze Menedżer urządzeń na komputerze, który chodzi dość dobrze, napęd jest w bardzo dobrym stanie, wszystkie płyty odtwarza, no i... tam, na komputerze na dole jest ta kategoria "Stacje dysków CD/DVD ROM"! :) (tam, na dole jest zainstalowany XP, którego nienawidzę :D )

Dodam, że nic nie kombinowałem z laptopem, a więc "samo" musiało się wyłączyć. Ciekawe tylko, w jaki sposób, i jak to odblokować. Jak na XP (starszy system na laptopie moim) napęd się wyświetlał w Menedżerze urządzeń, to czemu się na Viście nie wyświetla ten napęd w Menedżerze?

Pozdrawiam :)

PS. Kurde, jeszcze tylko 11 dni do wpisania kodu...  A... Jak mi zaczną płyty działać, to spróbuję zainstalować Windows 7 :D


  • 0

#6 adam_1990

adam_1990
  • Użytkownicy
  • 20 postów

Napisano 17 lipiec 2014 - 06:30

A co do napędu, to - w biosie jest normalnie wykrywany?


  • 0

#7 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów
  • LokalizacjaPoland

Napisano 17 lipiec 2014 - 13:58

Otóż. Na moim laptopie są dwa nieznane urządzenia - jak włączam "charakterystykę" każdego z tych dwóch nieznanych urządzeń, to są takie urządzenia:

1. Kontroler osadzony zgodny ze standardem Microsoft ACPI.

2. Kontroler interfejsu Intel® 82801FBM LPC-2641.

 

Zainstaluj w takiej kolejności sterowniki:

 

1. Chipset (tylko XP i starsze)

2. Czytnik linii (tylko XP i starsze)

3. Czytnik linii papilarnych

4. Stacja dysków - KLIK (tylko XP i starsze)

 

No i jak pewnie sam zauważyłeś może być problem dla tego modelu nie ma wszystkich sterowników dla Windows Vista.

Z tego co znalazłem to może to być jeszcze od Enterprise Management (Microsoft ACPI).

W razie czego trzeba zobaczyć jaki masz chipset (pewnie Intel) i pobrać ze strony producenta.

 

Dodam, że nic nie kombinowałem z laptopem, a więc "samo" musiało się wyłączyć. Ciekawe tylko, w jaki sposób, i jak to odblokować. Jak na XP (starszy system na laptopie moim) napęd się wyświetlał w Menedżerze urządzeń, to czemu się na Viście nie wyświetla ten napęd w Menedżerze?

 

Może to być spowodowane brakiem wsparcia dla CDROM dla Visty.

 

PS. Kurde, jeszcze tylko11 dni do wpisania kodu...  A... Jak mi zaczną płyty działać, to spróbuję zainstalować Windows 7 :D

 

Z Win7 tym bardziej będzie problem ze znalezieniem wszystkich sterowników, ale warto spróbować.

Rozumiem, że system będzie instalował od nowa? To w takim razie szkoda czasu na instalowanie tych sterowników.

Zainstaluj system na nowo i dopiero instaluj sterowniki.

 

Jedynie co to możesz sprawdzić czy owe sterowniki będą działać z twoim systemem.

Najlepiej przed reinstalacją zgrać je sobie na Pendrive.


  • 0

Pozdrawiam, Kamil


#8 Gierek

Gierek
  • Użytkownicy
  • 38 postów

Napisano 17 lipiec 2014 - 20:12

Moderatorze, zainstalowałem sterowniki tak jak pan kazał. Dokopałem się także do mojego chipsetu (i915PM) i jestem na stronie głównej, bo chciałem pobrać. Tylko że ja nie wiem, gdzie mam kliknąć w tym gąszczu, żeby pobrać sterowniki... :o

Dodam, że pozostało mi tylko 7 dni do wpisania kodu aktywacyjnego, a więc proszę o szybką odpowiedź :)

Pozdrawiam :)

PS. Żeby nie było na mnie, udostępnię tą stronę, gdzie szukam poszukiwań :D :

http://www.intel.com...pset-915pm.html


  • 0

#9 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów
  • LokalizacjaPoland

Napisano 17 lipiec 2014 - 21:09

No właśnie wpisałem w wyszukiwarkę 915PM i nic nie wyskoczyło do pobrania, jest tylko z 915GM.

Spróbuj tego Pobierz. Sprawdzałeś ten co podałem wyżej od XP? W razie czego spróbuj jeszcze tego > POBIERZ.

 

Ostatecznie możesz skorzystać z automatycznego wyszukiwania > Klik.


  • 0

Pozdrawiam, Kamil


#10 Gierek

Gierek
  • Użytkownicy
  • 38 postów

Napisano 19 lipiec 2014 - 19:54

Nic z ostatniego postu, panie moderatorze w tym temacie nie pobierałem, ale mimo wszystko... płyty jakimś cudem zaczęły chodzić! Wszystko OK, tylko że do aktywacji pozostało 5 dni, a jak nie zrobię aktywacji, to czeka mnie wizyta panów w niebieskim. A aktywacji nie mogę zrobić :o Ponieważ... dowiedziałem się od kuzyna, że żeby wpisać kod, muszę wpisać kod od razu po instalacji systemu (a ja od razu po wcześniejszej instalacji Visty rozpocząłem korzystanie z internetu itd.). No to instaluję Vistę od nowa, no i wtedy musiało wywalić errora :o I nici z instalacji :/ 

Całe szczęście, że płyty rozpoczęły jakoś chodzić, bo by było ciężko. Mam zablokowaną możliwość powrotu na XP, a nie chcę za wszelką cenę wizyty panów w niebieskim (a ja mam 16 lat, a więc nie wiem, jaka kara by mnie czekała)!

Nie wiem, co już mam teraz robić. Jak uchronić się od wizyty policji, a przy okazji mieć przyzwoity, aktywowany system.

Pozdrawiam :)


  • 0

#11 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów
  • LokalizacjaPoland

Napisano 19 lipiec 2014 - 20:36

Nie musisz pisać na P, ani moderatorze. Jest to nadzwyczaj zbędne :)

 

płyty jakimś cudem zaczęły chodzić!

 

A masz w Menedżerze jeszcze jakieś wykrzykniki?

 

Wszystko OK, tylko że do aktywacji pozostało 5 dni, a jak nie zrobię aktywacji, to czeka mnie wizyta panów w niebieskim.

 

I tak nie przyjdą, ani nie przyjadą, ani nie przylecą, ani nie przypłynął...

 

No to instaluję Vistę od nowa, no i wtedy musiało wywalić errora :o I nici z instalacji :/

 

Jaki error? Zrób foto lub przepisz.

 

Całe szczęście, że płyty rozpoczęły jakoś chodzić, bo by było ciężko.

 

Jest jeszcze inne opcja, bootowalny pendrive.


  • 0

Pozdrawiam, Kamil


#12 Gierek

Gierek
  • Użytkownicy
  • 38 postów

Napisano 20 lipiec 2014 - 09:46

To nie był error, tylko "samo" (2 etap instalacji, 40% tego etapu) wtedy wywaliło Blue Death Screen (czy jak się to zwie :D ).

Nadal mam te dwa wykrzykniki - nic się nie zmieniło - nadal te wykrzykniki to:

1. Kontroler osadzony zgodny ze standardem Microsoft ACPI.

2. Kontroler interfejsu Intel® 82801FBM LPC-2641. ( :D )

Windows 7 nie chcę ryzykować - kuzyn drugi pożyczył swojemu koledze 7- kę :)

Cała moja filozofia polega teraz na jak najszybszej deinstalacji Windows Vista. Doczytałem się wczoraj na internecie, jak się to robi (jeden kod załatwia robotę :D ). No i mam dwie drogi: albo odzyskać konsolą odzyskiwania Windows XP, albo zrobić bootowalnego pendrive i z niego zainstalować Linux Ubuntu. :) Która opcja mi się bardziej opłaca?

Mam jeszcze jedno pytanie: czy kiedy pozbędę się Windows Vista ze swojego komputera przed 0 dniami aktywacji, to mi się nic nie stanie? Nie będzie grzywny? etc. :D

Pozdrawiam :)


  • 0

#13 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów
  • LokalizacjaPoland

Napisano 20 lipiec 2014 - 11:55

Doczytałem się wczoraj na internecie, jak się to robi (jeden kod załatwia robotę :D ). No i mam dwie drogi: albo odzyskać konsolą odzyskiwania Windows XP, albo zrobić bootowalnego pendrive i z niego zainstalować Linux Ubuntu. :) Która opcja mi się bardziej opłaca?

 

Najpierw najlepiej jest sformatować partycje z systemem albo cały dysk (np. GParted - instrukcja), zgrać przy tym ważne dane na urządzenie przenośne. I dopiero później na czystej partycji zainstalować system. Który to nie wiem, ale mogę Ci krótko opisać ich w skrócie:

  • Windows XP - brak wsparcia, ale za to są sterowniki
  • Windows Vista - pełne wsparcie Microsoft, ale nie ma wszystkich sterowników.
  • Linux - trzeba sprawdzić czy są sterowniki.

Zdecydować musisz już sam, jeśli wybierzesz Windows Vista to będziesz musiał trochę spędzić przy szukaniu odpowiednich sterowników, aby wszystko w miarę działało. Niektóre do Visty są na stronie producenta.

 

Mam jeszcze jedno pytanie: czy kiedy pozbędę się Windows Vista ze swojego komputera przed 0 dniami aktywacji, to mi się nic nie stanie? Nie będzie grzywny? etc. :D

 

Nawet jak się nie pozbędziesz to raczej nic Ci się stanie. Przeważnie sprawdzają tylko firmy czy mają legalne oprogramowanie, jednak zawsze to warto samemu takie posiadać.


  • 0

Pozdrawiam, Kamil


#14 Gierek

Gierek
  • Użytkownicy
  • 38 postów

Napisano 21 lipiec 2014 - 17:46

Akurat wczoraj wybrałem z tego Windows XP, który chodzi na laptopie tak, jak by go nie było. Tak laguje, jak chodzi, jak komputer z 1990 roku :D

Spróbuję użyć GParted, zbootować go na płytkę i pobawić się na nim z komputerem. :)

Ale to już jest temat na inne pogawędki, dlatego można zamknąć ten temat :) Dziękuję wszystkim za odpowiedzi :)

Pozdrawiam :)


  • 0

#15 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów
  • LokalizacjaPoland

Napisano 21 lipiec 2014 - 21:56

Czyli rozumiem, że z Visty przesiadasz się na XP? Napisz jak zainstalujesz system i czy wszystko działa.


  • 0

Pozdrawiam, Kamil


#16 Gierek

Gierek
  • Użytkownicy
  • 38 postów

Napisano 22 lipiec 2014 - 08:44

Tak - przedwczoraj zainstalowałem Windows XP. Moim zdaniem była to błędna decyzja, bo chodzi ten laptop z XP tak, jak komputer z 1990 roku (czyli tragicznie) :D Chętnie bym sobie zainstalował Windows 7 (nawet Windows 8 mogło by być) :) Na XP gry chodzą tragicznie :D Tak, popełniłem błąd :D

Pozdrawiam :)


  • 0

#17 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów
  • LokalizacjaPoland

Napisano 22 lipiec 2014 - 12:37

To wgraj sobie od nowa Viste, tylko najpierw sformatuj dysk. Wcześniej też dobrze, aby pobrać sobie sterowniki te co są na stronie producenta.

A resztę wyszukać w necie. Zawsze możesz też zainstalować Linuxa, tylko, że problem będzie z grami.


  • 0

Pozdrawiam, Kamil


#18 Gierek

Gierek
  • Użytkownicy
  • 38 postów

Napisano 25 lipiec 2014 - 10:44

No to sobie później sformatuję dyski C i D :) Takie jedno pytanie jeszcze: czy sformatowanie danego dysku (dajmy C: ) usuwa z niego zainstalowany system? :)

Pozdrawiam :)


  • 0

#19 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów
  • LokalizacjaPoland

Napisano 27 lipiec 2014 - 12:59

Tak. Więc przed formatem należy zgrać dane.


  • 0

Pozdrawiam, Kamil


#20 Gierek

Gierek
  • Użytkownicy
  • 38 postów

Napisano 29 lipiec 2014 - 17:30

Wystarczyło podłubać trochę w systemie i "zepsuty drugi" XP został wywalony - nie ma po nim na dysku D żadnego śladu :D

Mam jeszcze jedno pytanie dotyczące Windows Vista. No bo 5 dni przed problemami za nieaktywowany system usunąłem ze swojego dysku Windows Vista. Słyszałem, że Windows 7, jeżeli się go instaluje z Windows Vista, to jest szybszy. Natomiast kiedy przesiadam się z XP na 7-kę, to 7-ka chodzi wolno. W związku z tym mam pytanie: czy kiedy ponownie wgram Windows Vista, to co się stanie: informacja o dokonaniu aktywacji odnowi mi się z 5 dni do podstawy - 30 dni, od razu mi wyskoczą "jaja" z aktywacją, czy co? No bo chcę zainstalować Vista tylko w jednym celu - żeby z niego od razu wgrać 7-kę :) Po prostu: wgram Vistę, wyjmuję płytę z Vistą, wkładam płytkę z 7-ką i jakoś idzie :D

Pozdrawiam :)


  • 0


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych