Skocz do zawartości


Zdjęcie

Nowa pamięć RAM nie działa

RAM KINGSTON KVR667D2N5/2G GA-G31M-S2L Pamięć 667MHZ 2GB DDR2

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 carloj9

carloj9
  • Użytkownicy
  • 6 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 02 czerwiec 2014 - 18:08

Witam,

mam pewien problem, od razu zaznaczam, że mój komputer jest niemalże antykiem.

Zakupiłem niedawno 2GB RAMu (1 kość) KVR667D2N5/2G (http://allegro.pl/sh...item=4235258277), wcześniej posiadałem zaledwie 1GB KVR667D2N5/1G.

Otóż po zamontowaniu w drugim slocie "nowej" kości nastąpiło piszczenie z wnętrza komputera oraz monitor się nie włączył.

Próbowałem później zamontować tylko "nową" i problem się powtórzył. Domyślam się, że to piszczenie spowodowane było brakiem wykrywania pamięci, tak?

 

Płytę główną mam taką: http://www.gigabyte....mb/ga-g31m-s2l/

BIOS: Award Software International Inc. F6 06/05/2008

 

Proszę mi powiedzieć (napisać) coź mogę w obecnej sytuacji zrobić, żeby sprawdzić jak rozwiązać problem i cieszyć się z 3GB RAMu?  :chillout: Niestety nie wiem czy mam coś grzebać w BIOSie? Czy od razu stwierdzić, że zakupiony towar jest ścierwem etc.? Wrzucić jakiś printscr? Inne dane podać?

 

Z góry dzięki za pomoc i proszę przyjąć, że jestem laikiem w tych sprawach (ale nowa wiedza nie boli!)  :shy: 


  • 0


#2 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów
  • LokalizacjaPoland

Napisano 02 czerwiec 2014 - 20:54

Próbowałeś reset BIOSu za pomocą baterii? Na starej pamięci wszystko działa?

 

nastąpiło piszczenie z wnętrza komputera

 

Jakie to jest piszczenie? Jakieś sygnały czy co?


  • 0

Pozdrawiam, Kamil


#3 carloj9

carloj9
  • Użytkownicy
  • 6 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 03 czerwiec 2014 - 07:40

Krótkie, powtarzające się sekundowe piszczenie... Dzisiaj zrobię po pracy reset. Stara pamięć działa, problem pojawia się po dodaniu drugiej lub w przypadku gdy tylko druga jest zamontowana. Wielce prawdopoodbne, że jest uszkodzona, ale reset powinien to zweryfikować chyba.


  • 0

#4 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów
  • LokalizacjaPoland

Napisano 03 czerwiec 2014 - 15:12

Powtarzający się dźwięk to błąd pamięci RAM lub uszkodzenie pamięci RAM. Powtarzające się sekundowe piszczenie to trzeba sobie sprawdzić.

Chociaż pewnie i tak wiesz, że z nową pamięcią RAM jest coś nie tak. Pamięć powinna współpracować z tą płytą główną bez najmniejszych problemów.

 

Jeśli nie pomoże reset BIOS-u to sprawdź ją na innej płycie (DDR2).


  • 0

Pozdrawiam, Kamil


#5 carloj9

carloj9
  • Użytkownicy
  • 6 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 03 czerwiec 2014 - 16:52

Reset BIOS-u nie pomógł, działa jedynie stara 1gb - czy to w slocie 1 lub 2, dołożenie "nowej" 2gb skutkuje piszczeniem, czyli chyba można stwierdzić, że jest uszkodzona... Niestety nie mam możliwości sprawdzić u kogokolwiek, ponieważ albo ktoś ma to gdzieś lub posiada nowe (nowsze) komputery, ddr3 itp.


  • 0

#6 VeloN

VeloN
  • Użytkownicy
  • 75 postów

Napisano 03 czerwiec 2014 - 18:00

pamięci kupione od zaufanego sprzedawcy? skoro są nowe to reklamacja


  • 0

#7 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów
  • LokalizacjaPoland

Napisano 03 czerwiec 2014 - 21:07

Jak nie sprawdzi czy rzeczywiście nie działają to reklamacja może mu nic nie dać, sprzedający powie, że u niego działy i tyle.

Skorzystaj może z serwisu lub sklepu komputerowego i zapytaj czy nie byliby w stanie sprawdzić tych pamięci.


  • 0

Pozdrawiam, Kamil


#8 carloj9

carloj9
  • Użytkownicy
  • 6 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 04 czerwiec 2014 - 07:49

Pytałem w jednym serwisie, chcą 30 zł za sprawdzenie - więc zrezygnowałem, zwłaszcza że za pamięć dałem 50 zł... więc wywalanie kasy jest bez sensu. Ale już kontaktowałem się ze sprzedawcą i po odesłaniu pamięci mam dostać zwrot kasy. We'll see. Dodatkowo mimo dociśnięcia pamięci w slotach 1 lub 2 wg słów mojego brata "pamięć jest luźna" w porównaniu ze starą 1GB...


  • 0

#9 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów
  • LokalizacjaPoland

Napisano 04 czerwiec 2014 - 15:30

Jak kupisz nową to napisz czy wszystko działa.


  • 0

Pozdrawiam, Kamil


#10 carloj9

carloj9
  • Użytkownicy
  • 6 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 13 czerwiec 2014 - 08:16

A czy 2GB 800Mhz w jednej kości będzie chodzić bez problemu? Bez żadnego grzebania w BIOSie?


  • 0

#11 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów
  • LokalizacjaPoland

Napisano 17 czerwiec 2014 - 15:35

Wszystko masz podane na stronie producenta (nawet link wkleiłeś):

Dwa złącza DIMM obsługujące do 4 GB pamięci DDR2
Obsługa pamięci DDR2 1066(OC)/800/667 

Czyli masz dwa sloty na pamięci DDR2. Obsługuje częstotliwość 1066MHz (po OC), 800MHz oraz 667MHz.

 

A jeśli chodzi Ci o to czy będzie działać po włożeniu to skąd mam to wiedzieć? Jeśli kupisz jakąś z listy obsługiwanych pamięci to powinna działać.


  • 0

Pozdrawiam, Kamil


#12 sebastian123156

sebastian123156
  • Użytkownicy
  • 13 postów

Napisano 22 czerwiec 2014 - 13:23

Jak ci nie działa to może ramy a płyta główna nie są tego samego rodzaju DDR ?


  • 0

#13 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów
  • LokalizacjaPoland

Napisano 22 czerwiec 2014 - 15:13

@up: Jak nie potrafisz czytać to się nie wypowiadaj.


  • 0

Pozdrawiam, Kamil


#14 sebastian123156

sebastian123156
  • Użytkownicy
  • 13 postów

Napisano 22 czerwiec 2014 - 15:27

ahh ta agresja i popisywania się, że sie ma moderatora ahh :3


  • 0

#15 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów
  • LokalizacjaPoland

Napisano 22 czerwiec 2014 - 15:54

Gdzie tu widzisz agresje? Jako moderator pilnuje tutaj porządku i zwracam Ci jedynie uwagę, abyś nie wypisywał głupot. Bo to nie jest pierwszy post tego typu z twojej strony co potwierdzają także zgłoszenia innych użytkowników w twoją stronę. A to, że nie potrafisz przeczytać całego tematu z góry na dół to już nie mój problem + to, że potrafisz rozróżniź agresji od zwyczajnego upomnienia. Na tym forum obowiązuje prosta zasada, z którą musisz się zapoznać:

 

STOP Troll

 

Jeśli Ci nie pasuje to możesz pakować walizki i przenieść się na inne forum. Nikt Cię tu nie trzyma.

Kolejne pisanie głupot = ban.


  • 1

Pozdrawiam, Kamil


#16 carloj9

carloj9
  • Użytkownicy
  • 6 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 18 sierpień 2014 - 18:32

Witam,

temat niestety muszę reaktywować, ponieważ dokonałem zakupu kolejnej pamięci również Kingstona KVR667D2N5/2G i niestety problem się powtarza. Z taką różnicą, że tym razem "piszczenia" nie było aż tyle, ale komputera już nie mogę uruchomić (tzn. system się nie ładuje), o monitorze nie wspominając. Próbowałem różnych kombinacji, tak jak przedstawiłem powyżej, ale bez skutku.

 

Proszę o pomoc, reset biosu już był. Czy aktualizacja pomoże? Może zmiana ustawień w biosie??


  • 0

#17 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów
  • LokalizacjaPoland

Napisano 20 sierpień 2014 - 14:03

Spróbuj tej aktualizacji BIOS, na stronie producenta masz jeszcze wersje F7, F8, F9 oraz F10 Beta.

Zaktualizuj do F9 na początek.

 

Poza tym zawsze możesz jeszcze te pamięci sprawdzić pod Memtest86.

Do tego przeczyść styki, sloty i włóż te dwie po 2GB.


  • 0

Pozdrawiam, Kamil




Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: RAM, KINGSTON, KVR667D2N5/2G, GA-G31M-S2L, Pamięć, 667MHZ, 2GB, DDR2

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych