Skocz do zawartości

Zdjęcie

Duże zużycie pamięci RAM po aktualizacji do Win 8.1

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 Toffi

Toffi
  • Użytkownicy
  • 3 postów

Napisano 18 listopad 2013 - 21:09

Witam.
Jestem nowy także nie mam pojęcia czy tworzę temat we właściwym miejscu, jeśli jednak jest to złe miejsce proszę administrację o przeniesienie go w te odpowiednie.

Specyfikacja laptopa:
Intel Core i7 2,4Ghz x4 rdzenie
Ram: 8GB
HDD: 1Tb
Grafika: 2Gb Geforce 650m (raczej niepotrzebna w tym problemie)

Co do problemu już opisuje:
1) Od jakiegoś czasu mam problem z pracą na laptopie przez to, że mam włączoną przeglądarkę "Google Chrome".
Zawsze było dobrze ale tym od ostatniego czasu są bardzo duże problemy od razu mówię, że nie pobieram gier czy podobnych ogromnych plików na dysk.
Problem jest w tym, że gdy mam włączone 2 karty na przeglądarce masakrycznie powstaje przeciążenie pracy pamięci podręcznej RAM. (przed aktualizacjami Win8>8.1 Pro nie spotkalem się z takim zjawiskiem.)
Zdjęcie w załączniku nr. 1 nazwa: Pamiec.jpg (praca RAM 91% przy jedynie włączonej przeglądarce a w niej 2 karty Youtube oraz Facebook)
Jeśli ktoś zna odpowiedź na mój problem lub złoty środek bardzo bym prosił o pomoc.

2) Powtarzający się problem z rozłączającym się WIFI ( nie jest on częsty lecz co jakiś czasu po prostu trzeba od nowa rozłączyć i od nowa połączyć tzn. jest połączony z routerem lecz nie pobiera ani nie wysyła pakietów.)
Czytałem o tym, że to jest powtarzający się problem już od początków Win 8 i powinno się ustalić stałe IP. Ja mam automatyczne. Nie mam pojęcia czy zmiana na stałe IP zniweluje problem, dlatego jestem tu z takim zapytaniem bo już wcześniej próbowałem swoich sił ale nic nie pomagało. Na kablu śmiga bez zarzutów.

Pytania i Odpowiedzi są mile widziane proszę o szybką pomoc i od razu chętnym pomocnym osobom dziękuję z góry.
No i jeszcze chciałbym się dowiedzieć dlaczego aż tak wiele Chrome tworzy procesów.
Dodaję jeszcze, że komputer był sprawdzany przez antywirus "Avast" i nie wykrył nic podejrzanego.

Załączone pliki

• Załączony plik  Pamiec.jpg   80,94 KB   19 Ilość pobrań

• 0

#2 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów

Napisano 18 listopad 2013 - 22:54

Czysta instalacja Windowsa 8.1 albo powrót do Win8 powinna rozwiązać problem. Tak się dzieje po zainstalowaniu aktualizacji Win8.1.
Ogólnie chyba Microsoft nie udostępnił obrazu Win8.1, więc jak nie masz od kogo pożyczyć płyty to może być problem.

Możesz spróbować instalacji Win8 + najnowszych sterowników, a później Win8.1 (nie instaluj żadnych aplikacji)
Lub czysta instalacja z płyty Win8.1 (jeśli masz) albo wykonanie tak jak tutaj piszę > KLIK

Podobny temat: Duży spadek wydajności w grach, po aktualizacji do Windowsa 8.1
  • 0

#3 Toffi

Toffi
  • Użytkownicy
  • 3 postów

Napisano 20 listopad 2013 - 18:42

Dzięki za zainteresowanie!

No właśnie format i instalacja Wina odpada bo był już zainstalowany w sklepie a swojej płytki nie mam. Dodam, że laptopik ma nie całe pół roku.

Ten Win to totalna porażka bardzo wiele błędów się pojawiło i gry w pewnym momencie potrafią się zaciąć i nic nie da się zrobić zwiesza ekran robię kombinacje Ctrl Alt Del a tu komunikat ze nie może wyświetlić coś tam coś tam proszę wcisnąć ESC (nic się nie dzieje) lub uruchomić komputer ponownie. Po ponownym uruchomieniu czekanie ok.5 minut aż z zielonego ekranu zrobi się ekran logowania... Istna masakra jeszcze chwila i wrócę na XP.

Czyli najpierw zacznę od sterowników a jak się nie uda no to zmiana wina ;x
  • 0

#4 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów

Napisano 22 listopad 2013 - 14:18

Jak od sterowników? Sama reinstalacja sterowników nic Ci raczej tu nie da.
Sam system Win8 jest dobry, tylko Microsoft coś musiał pomieszać z tą aktualizacją Win8.1.
Jak zainstalujesz Win 8.1 na czysto to wszystko powinno działać poprawnie, czyli Instalacja Win8 + instalacja sterowników.
Przed instalacją sformatuj dysk, możesz użyć GParted. Masz dysk 1TB (1000GB), czyli podziel sobie go na dwie partycje, czyli 100GB system [C] i 900GB dane [D]

Jeśli chodzi o sam system (obraz systemu) to podałem na górze jak możesz go pobrać z serwerów Microsoft, więc płyty nie musisz pożyczać.
  • 0

#5 dracon80

dracon80
  • Użytkownicy
  • 3 postów

Napisano 26 listopad 2013 - 13:49

Witam,
Jedna uwaga... jeżeli to jest laptop to proawdopodobnie ma partycję recovery można z niej skorzystać stawiając 8.0 i wtedy aktualizację na czysty system, przestrzegł bym przed gparted ;) aby nikt nie usuną recovery ;)
Pozdrawiam
  • 0

#6 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów

Napisano 26 listopad 2013 - 15:39

Recovery nazywasz czystym systemem? Chyba nigdy nie przywracałeś systemu z tej partycji.
O wiele lepiej wykorzystać metodę podaną wyżej i pobrać obraz systemu Win8.1 z serwerów Microsoft.
Po drugie partycja Recovery jest zbędna, przy gwarancji tworzysz nową partycje NTFS i podpisujesz Recovery.
Albo formatujesz 95% dysku, a partycje Recovery zostawiasz.
  • 0

#7 dracon80

dracon80
  • Użytkownicy
  • 3 postów

Napisano 27 listopad 2013 - 09:01

Przywrócenie systemu z recovery nie daje "czystej" instalacji (ale syf można usunąć ;)) ma za to jedną zasadniczą zaletę (co przydaje się szczególnie w lapkach 2-3 letnich kiedy naklejka z licencją windy jest już zatarta) instalacja bez podawania klucza ;). Ponadto trzeba pamiętać iż aby system był legalny potrzebne są dwie rzeczy naklejka z kluczem oraz nośnik, w wypadków laptopów jest to właśnie partycja recovery. Nie zamierzam podważać czyjegoś zdania sam zrobił bym podobnie jak ty (z małym wyjątkiem postawił bym susła ;))
Pozdrawiam
  • 0

#8 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów

Napisano 27 listopad 2013 - 14:53

Przywrócenie systemu z recovery nie daje "czystej" instalacji (ale syf można usunąć Dołączona grafika)

Myślisz, że po usunięciu oprogramowania od producenta będzie to taki sam czysty system jak po zainstalowaniu z czystej płyty systemu?
No to niestety się myślisz i żadne programy typu CCleaner w tym nie pomogą, bo i tak pliki pozostaną, a po kilku miesiącach system zacznie zamulać.

ma za to jedną zasadniczą zaletę (co przydaje się szczególnie w lapkach 2-3 letnich kiedy naklejka z licencją windy jest już zatarta) instalacja bez podawania klucza Dołączona grafika.

Jaka jest to zaleta? Że po 2-3 latach mogę sobie zainstalować system z Recovery ze zbędnym oprogramowaniem i będę mieć klucz? Hura! xD
Niektórzy tylko czekają 2-3 lata (przeważnie kończy się gwarancja), żeby pozbyć się tej partycji i tego systemu, a zainstalować z czystej płyty.
Inni nawet do końca gwarancji nie czekają, formatują dysk zostawiając partycje Recovery i instalują system.
A klucz zawsze jest zapisany w systemie, wystarczy odpowiedni program, a w systemie Win8 (OEM _ system, który jest zainstalowany przez producenta) klucz jest zapiany w BIOSie
Chociaż zawsze lepiej przed instalacją nowego systemu, jest pobranie klucza przez odpowiedni program (wtedy kiedy mamy jeszcze zainstalowany nasz system)

Ponadto trzeba pamiętać iż aby system był legalny potrzebne są dwie rzeczy naklejka z kluczem oraz nośnik, w wypadków laptopów jest to właśnie partycja recovery.

W przypadków laptopów jest to właśnie czysta płyta Windows pożyczona od kolegi lub ściągnięta z neta z taką samą wersją systemu i klucz, który wpisujemy przy instalacji.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych