Witam. Jestem posiadaczem komputera stacjonarnego od 3-4 lat.
Od roku mam problemy z nim, zaczął się włączać dosłownie 5 minut, a po włączeniu komputera uruchomienie przeglądarki zajmuje kolejne 5 minut. Czasami w ogóle nie chcę się włączyć i trzeba restartować pare razy aż w końcu załapie. Co dziwne czasami zdarza się też, że nie chce się wyłączyć (normalnie przez start -> wyłącz lub nawet guzik on/off nie reaguje) albo nie mogę przełączyć między kontami użytkownika bo też nie chce się wylogować. Często przeglądarka staje i przestaje działać potem wyskakuje milion okienek z reportowaniem błędów. Po włączeniu od razu wyskakuje okienko z raportem błędów jednego z programów od dysku zewnętrznego. Również po włączeniu go zdarza się, że na ekranie nie ma dosłownie nic oprócz tapety. Temperatura twardego dysku dochodzi czasami do 50 stopni. Otwieranie zwykłych zdjęć czasami zajmuje po 30 sekund od klikniencia na plik, to samo z otwieraniem folderów. Ogólnie rzecz biorąc strasznie muli, "myśli" bardzo długo. Generalnie na poczatku chciałbym go kompletnie wyczyścić, tzn. przeinstalować system, kupilem już nawet przenośny dysk twardy o którym mowa wyżej, zgrałem na niego wszystkie potrzebne rzeczy i teraz stanąłem w miejscu. Co zrobić by zaczął normalnie działać, nie jest on jakiś stary a jak go składałem te 3 lata temu to wydałem 2500 zł, więc powinien pracować ładnie ale myślę, że jest tak zawalony, że już nie daje rady. Wirusów nie powinno być bo skanowałem wszystkie dyski Avastem i wykrył z 3 pliki zakażone i je od razu usnąłem. Proszę o pomoc, najlepiej tak jak mówie, wyzerowałbym wszystko, zainstalował od nowa system i może to by pomogło.

Komputer uruchamia się 5 minut i muli po uruchomieniu
Rozpoczęty przez adi1313, 05 lis 2013 20:22
6 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 05 listopad 2013 - 20:22
Napisano 05 listopad 2013 - 21:55
No cóż. Jeśli masz już zrobione kopie zapasowe to użyj płyty instalacyjnej Windows, sformatuj partycje i zainstaluj ponownie. Potem tylko dograć sterowniki. Nie ma sensu bawienia się w czyszczenie go jeśli działa tak tragicznie. Jeśli czyszczenie to tylko pod kątem dosłownym czyli odkurzenie maszyny w środku, wymiana pasty etc.
Drogi analfebeto. Zamiast pisać na końcu posta "przepraszam za błędy", popraw je.
Napisano 05 listopad 2013 - 23:09
Dobrze by było jakbyś sobie nagraj na płytę program GParted jako obraz ISO.
Tym programem usunął partycje i utworzył na nowo. Jak masz dysk pojemności 100GB to daj na system 60-70GB, a resztę na dane.
Na partycji C ustaw sobie flagę BOOT i zainstaluj na niej system, czyli na partycji C, później instalacja sterowników i aktualizacje systemu.
Napisz może też co to za sprzęt, konfiguracja.
Tym programem usunął partycje i utworzył na nowo. Jak masz dysk pojemności 100GB to daj na system 60-70GB, a resztę na dane.
Na partycji C ustaw sobie flagę BOOT i zainstaluj na niej system, czyli na partycji C, później instalacja sterowników i aktualizacje systemu.
Napisz może też co to za sprzęt, konfiguracja.
Napisano 05 listopad 2013 - 23:29
Prosze troche jaśniej, nie znam się tam bardzo na komputerach i połowa rzeczy do mnie nie dotarła
Co mam podać dokładniej?

Napisano 05 listopad 2013 - 23:39
Pobierz program Speccy i daj screen z okna głównego (Podsumowanie): Poradnik: Wykonywanie screena w systemie Windows
Jeśli oczywiście jest taka możliwość, nie wiem czy twój staruszek wytrzyma.
Jak nie da rady to po prostu zrób format, tylko tak jak pisałem, czyli:
1. Pobierz program GParted w formacie ISO, czyli kliknij tutaj
2. Wypal ten obraz na płytę CD: Poradnik: Wypalanie obrazu .ISO na płytę CD/DVD
3. Po nagraniu uruchom z płyty komputer, jak nie wystartuje z płyty to ustaw bootowanie na CD.
4. Usuń wszystkie partycje i utwórz na nowo poprzez ten program, możesz do tego jest sformatować.
5. Ustaw flagę BOOT na partycji C, czyli naciśnij na partycję C PPM > Manage Flags
6. Wyłącz GParted, na pulpicie jest EXIT
7. Włóż płytę z system i zainstaluj system na partycji C, którą przygotowałeś przez program GParted
8. Zainstaluj sterowniki i aktualizacje
Jeśli oczywiście jest taka możliwość, nie wiem czy twój staruszek wytrzyma.

Jak nie da rady to po prostu zrób format, tylko tak jak pisałem, czyli:
1. Pobierz program GParted w formacie ISO, czyli kliknij tutaj
2. Wypal ten obraz na płytę CD: Poradnik: Wypalanie obrazu .ISO na płytę CD/DVD
3. Po nagraniu uruchom z płyty komputer, jak nie wystartuje z płyty to ustaw bootowanie na CD.
4. Usuń wszystkie partycje i utwórz na nowo poprzez ten program, możesz do tego jest sformatować.
5. Ustaw flagę BOOT na partycji C, czyli naciśnij na partycję C PPM > Manage Flags
6. Wyłącz GParted, na pulpicie jest EXIT
7. Włóż płytę z system i zainstaluj system na partycji C, którą przygotowałeś przez program GParted
8. Zainstaluj sterowniki i aktualizacje
Napisano 28 listopad 2013 - 14:46
Ta płyta co mam na nią wypalić obraz ISO musi być pustą zwykład płytą CD czy jakaś specjalna?
Co do 7 punktu "Włóż płytę z system" skąd wziąć tą płytę z systemem?
Ostatni punkt to zainstalowanie sterowników oraz aktualizacj, i tu też nie wiem skąd je wziąć.
Co do 7 punktu "Włóż płytę z system" skąd wziąć tą płytę z systemem?
Ostatni punkt to zainstalowanie sterowników oraz aktualizacj, i tu też nie wiem skąd je wziąć.
Napisano 28 listopad 2013 - 18:16
Zwykła czysta płyta CD/DVD.Ta płyta co mam na nią wypalić obraz ISO musi być pustą zwykład płytą CD czy jakaś specjalna?
To nie masz? Pożycz od kogoś lub ściągnij z neta, a przy instalacji wpisz swój klucz. Lepiej jest pożyczyć, musi być taka sama wersja systemu jaką masz.Co do 7 punktu "Włóż płytę z system" skąd wziąć tą płytę z systemem?
Np. Windows XP Home Professional 32-bit
Aktualizacje to jak będziesz miał płytę z SP3 (Service Pack) to pobierz z Windows Update (Panel Sterowania)Ostatni punkt to zainstalowanie sterowników oraz aktualizacji, i tu też nie wiem skąd je wziąć.
A sterowniki pobierasz ze strony producenta płyty głównej.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych