Skocz do zawartości


Zdjęcie

Wyskakujący Blue Screen w systemie Vista, kod 0x124


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
17 odpowiedzi w tym temacie

#1 ann.

ann.
  • Użytkownicy
  • 9 postów

Napisano 04 maj 2013 - 18:41

Witam, od pewnego czasu wyskakuje mi BS.
Nie mam już pomysłów co robić..
Kod błędu:
gametrade.pl/link/59728-pobierz-plik-bss-jpg-najlepszy-darmowy-hosting-zdjec-obrazkow-fotek
sprawdzałem dysk programem HD TUNE, nie wykryło błędów,
-przekładałem kości RAM, sprawdzałem MemTestem przez 2 godziny, również błedu nie wykryło
-defragmentowałem dysk
-sprawdzałem działanie na odłączonych urządzeniach (myszka, klawiatura, stacja dysków, itp.) błąd również wyskoczył
-zmieniałem rozdzielczość na taką jaka powinna być dla mojego monitora
-temperatury wydają się być w porządku
gametrade.pl/link/59842-pobierz-plik-teamp-jpg-najlepszy-darmowy-hosting-zdjec-obrazkow-fotek
-aktualizowałem system
-skanowałem Avastem, błędu nie wykryło
-resetowałem BIOS

Nic z powyższych czynnośći nie dało skutku i BS nadal wyskakuje.
Macie jakieś pomyśly jak to naprawić?
  • 0


#2 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów
  • LokalizacjaPoland

Napisano 04 maj 2013 - 20:11

Daj pliki DMP na forum: Poradnik: Odczytywanie niebieskiego ekranu śmieci (BSoD)
  • 0

Pozdrawiam, Kamil


#3 ann.

ann.
  • Użytkownicy
  • 9 postów

Napisano 04 maj 2013 - 20:14

http://speedy.sh/TJkrR/Odczyt.rar
  • 0

#4 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów
  • LokalizacjaPoland

Napisano 04 maj 2013 - 21:07

Problem z plikiem hal.dll.

Bug Check Code	: 0x00000124
Caused By Driver  : hal.dll

Podmień plik hal.dll > Klik
Napraw pliki systemowe z płyty z wiersza polecenia wpisując komendę: sfc /scannow
Podaj konfigurację komputera wraz z mocą i marką zasilacza
Podaj SMART dysku: Poradnik: Odczytanie SMART dysku twardego
Wyczyść komputer w środku odkręcając boczną blachę
Podaj temperatury z HWMonitor pod obciążeniem
  • 0

Pozdrawiam, Kamil


#5 ann.

ann.
  • Użytkownicy
  • 9 postów

Napisano 04 maj 2013 - 21:26

Odczyt z HDTune
http://gametrade.pl/.../59740-pobierz- ... zkow-fotek
Komputer w środku tylko lekko zakurzony.
Jest jakaś inna możliwość podmiany tego pliku, czy tylko w ten sposób: ?
http://pclive.pl/por...szkodzenie.html
  • 0

#6 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów
  • LokalizacjaPoland

Napisano 04 maj 2013 - 22:17

SAMRT: do obserwacji parametr 0A, jeśli będzie rósł w górę to problem z podsystemem mechanicznym dysku. Parametr BC - problem z zasilaniem dysku.

Jeśli jest kurz to go wyczyść.

Spróbuj skopiować go z płytki instalacyjnej używając konsoli odzyskiwania ? kiedy instalator Windowsa zaproponuje jej użycie trzeba nacisnąć R, po ukazaniu się konsoli wpisać numer systemu (konsola wyświetli, zazwyczaj jest to nr 1) i enter, jeszcze raz enter, jeśli nie ma hasła i wpisać polecenia
expand X:\i386\ntoskrnl.ex_ C:\WINDOWS\system32\ntoskrnl.exe
gdzie X ? literka CD-ROMu
3. Wejdź w konsolę odzyskiwania
Wpisz: expand X:\i386\hal.dl_ C:\Windows
gdzie X- napęd z płytą instalacyjną Windowsa.


  • 0

Pozdrawiam, Kamil


#7 ann.

ann.
  • Użytkownicy
  • 9 postów

Napisano 05 maj 2013 - 09:22

A więc tak, włożyłem płytkę z windowsem, zmieniłem w BIOSIE, aby najpierw czytało CDROOM, włączyłem kreator instalacji systemu windows i tam niby mam nacisnąć klawisz R. Naciskam i nic, ktoś mi powie co mam dalej robić?

Dobra podmieniłem plik ręcznie, to komputer nie chciał się uruchomić. Użyłem opcji napraw komputer i teraz się uruchomił.
  • 0

#8 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów
  • LokalizacjaPoland

Napisano 05 maj 2013 - 13:11

No i? Masz jeszcze te bluescreeny, zrób też to co pisałem dalej.
  • 0

Pozdrawiam, Kamil


#9 ann.

ann.
  • Użytkownicy
  • 9 postów

Napisano 06 maj 2013 - 20:52

Siema, przez prawie 2 dni był spokój (co było naprawdę zaskakującym wynikiem). Niestety dziś już BS wyskoczył 2 razy, pojawił się ten sam kod błędu. Co proponujecie? Kamillo powiedz mi w jaki sposób obserwować te wskaźniki :)
Pozdrawiam, Kacper.
  • 0

#10 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów
  • LokalizacjaPoland

Napisano 06 maj 2013 - 22:59

Czy nie idą w górą, pokarzesz za kilka dni znowu screen to zobaczymy. Daj na razie nowe pliki DMP, zobaczymy co tym razem, może inny plik będzie.

A z ciekawości: Masz zainstalowanie SP1 i SP2 dla Visty?
  • 0

Pozdrawiam, Kamil


#11 ann.

ann.
  • Użytkownicy
  • 9 postów

Napisano 07 maj 2013 - 11:07

Instalowałem tylko, to co na orginalnej płycie było.
W właściwościach komputera, pokazuje Windows Vista Home premium.
SS programu i logi:
http://speedy.sh/EH779/Desktop.rar
Wygląda na to, że nadal problem z hal.dll
Więc proszę o pomoc jak ten plik naprawić, mam orginalną płytkę Visty.
  • 0

#12 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów
  • LokalizacjaPoland

Napisano 07 maj 2013 - 14:21

Zobacz to co napisałem w poście #4: http://forum.pcfoste...dpost__p__64072
  • 0

Pozdrawiam, Kamil


#13 ann.

ann.
  • Użytkownicy
  • 9 postów

Napisano 07 maj 2013 - 14:25

Nadal nie wiem jak to zrobić.
Możesz opisać co i jak ?
  • 0

#14 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów
  • LokalizacjaPoland

Napisano 07 maj 2013 - 22:51

Podmień plik hal.dll > Klik
Napraw pliki systemowe z płyty z wiersza polecenia wpisując komendę: sfc /scannow

Wszystko masz na google.pl, wystarczy poszukać.

Podaj konfigurację komputera wraz z mocą i marką zasilacza
Podaj SMART dysku: Poradnik: Odczytanie SMART dysku twardego
Wyczyść komputer w środku odkręcając boczną blachę
Podaj temperatury z HWMonitor pod obciążeniem

Tego chyba nie trzeba tłumaczyć.
  • 0

Pozdrawiam, Kamil


#15 ann.

ann.
  • Użytkownicy
  • 9 postów

Napisano 09 maj 2013 - 16:37

Komputer już dawno wyczyszczony..
temperatury (tam też specyfikacja)
http://speedy.sh/dMZZ4/19-59.rar
Tracer 4life/ 400HF AC 230V 4A 50hz
Nadal nie wiem jak podmieć ten plik w tym systemie.. Ale myślę, że to nie jego wina, bo ten błąd może też wskazywać na uszkodzenie płyty/procesora. Jakimi programami mogę sprawdzić procesor i płytę? Temperatura procka pod obciążeniem czasmi wysoka (wg. mnie)
  • 0

#16 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów
  • LokalizacjaPoland

Napisano 09 maj 2013 - 17:29

Wyraźnie piszę co powoduje Bluescreen i to nie jest w jednym kodzie, tylko chyba ponad 10. Najpierw sprawdza się po pliku, a dopiero idzie dalej.

Po drugie mogę się założyć na 99,9%, że to co napisałem nic nie wykonałeś do tej pory, ale to nie mój problem. I temperatury też nie z tego programu.

Wymień zasilacz lub pożycz i sprawdź czy są nadal Bluescreeny, tylko taki nie z czarnej listy: http://forum.pcfoste...ista-zasilaczy/
Do tego możesz jeszcze wykonać:
- Aktualizacja sterowników
- Aktualizacja BIOS-u
- Jeśli sprzęt jest podkręcony przywrócić domyślne ustawienia
- Skanowanie pamięci RAM - każdą kość osobno po 4h!
- Wymiana pasty termoprzewodzącej
- Sprawdzić napięcie na procesorze
- Format i sprawdzenie czy nadal występuje błąd

Płyty głównej nie sprawdzisz inaczej niż wymiana na inną, możesz jedynie zobaczyć czy kondensatory są w porządku.
  • 0

Pozdrawiam, Kamil


#17 ann.

ann.
  • Użytkownicy
  • 9 postów

Napisano 09 maj 2013 - 19:03

To co pisałeś już dawno wykonane..
-wszystkie sterowniki w najnowszych wersjach
-Bios również
-sprzęt nie jest podkręcany
-pasta wymieniana miesiąc temu
A plik podmienił bym już dawno, tylko nie wiem jak.. Nie wiem ile razy mam to pisać. Nigdzie żadnej normalnej instrukcji nie ma co do systemu vista.
  • 0

#18 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów
  • LokalizacjaPoland

Napisano 10 maj 2013 - 22:07

Na razie proponuje wymianę zasilacza na inny markowy.
  • 0

Pozdrawiam, Kamil



Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych