Skocz do zawartości


Zdjęcie

Vista bluescreen


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
21 odpowiedzi w tym temacie

#1 d0bek

d0bek
  • Użytkownicy
  • 12 postów

Napisano 18 luty 2013 - 12:11

Witam, jestem użytkownikiem systemu Vista 32 bit SP2 i mam problem, opiszę go poniżej:

Po kilkunastu minutach użytkowania laptopa pojawia się blue screen. Trochę o tym czytałem, jednak nie wiem jak zażegnać ten problem.



Pierwszy kod błędu był taki: 0x00000116, przeczytałem na stronie pomocy Microsofta, że jest to problem z monitorem dodatkowym i kablem łączącym go z głównym, problem zażegnałem ustawiając obraz tylko na dodatkowy monitor.



Ale wyskoczył drugi błąd: 0x00000019 BAD_POOL_HEADER i nie wiem co mam teraz robić.



Tutaj jest screen z ostatnim błędem: http://i.imgur.com/aZ4AVTP.jpg



Reszty błędów niestety nie zapisało, ponieważ czyściłem rejestr.



Jakieś sugestie co mam zrobić żeby pożegnać się z blue screenem?
  • 0


#2 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów
  • LokalizacjaPoland

Napisano 18 luty 2013 - 12:28

Problem ze sterownikiem kontrolera SATA
Napisz jaką posiadasz płytę główną - daj screen z programu Speccy
  • 0

Pozdrawiam, Kamil


#3 d0bek

d0bek
  • Użytkownicy
  • 12 postów

Napisano 18 luty 2013 - 13:04

Chyba o to chodziło: http://i.imgur.com/carqlyO.jpg
  • 0

#4 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów
  • LokalizacjaPoland

Napisano 18 luty 2013 - 13:21

Nie widzę wsparcia dla tego laptopa na stronie producenta.
Odwróć laptopa i zobacz jaki masz tam podany model, coś w stylu Toshiba Satellite Pro...
Pokaż jeszcze screen z Menedżera urządzeń.
  • 0

Pozdrawiam, Kamil


#5 d0bek

d0bek
  • Użytkownicy
  • 12 postów

Napisano 18 luty 2013 - 13:29

Toshiba Satellite Pro A200

http://i.imgur.com/6f9ELHU.jpg - nie wiem gdzie jest info o płycie głównej
  • 0

#6 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów
  • LokalizacjaPoland

Napisano 18 luty 2013 - 14:12

Jedynie sterowniki to znalazłem tu: http://www.driveride...G00GPL) drivers
Jednak i tak wszystkich nie ma. Możesz spróbować instalacji Intel® ICH8M-E/M SATA AHCI Controller
I dobrze byłoby zainstalować Chipset i Intel Rapid Storage Technology (chociaż z tego co sprawdzałem laptop nie korzysta z tej funkcji)
Użyj jeszcze programu Device Doctor i zaktualizuj sterowniki.

Możesz też przestawić tryb SATA z AHCI na IDE w BIOS-ie.
  • 0

Pozdrawiam, Kamil


#7 d0bek

d0bek
  • Użytkownicy
  • 12 postów

Napisano 18 luty 2013 - 18:03

Program Device Doktor, jak i większość rzeczy, które poleciłeś mi zrobić jest płatna, nie ma jakichś bezpłatnych sposobów na te sterowniki?
  • 0

#8 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów
  • LokalizacjaPoland

Napisano 18 luty 2013 - 18:10

Ze strony, którą podałem można pobrać za FREE, bo sam pobrałem. Program Device Doctor jest darmowy.

Możesz jeszcze spróbować z tym BIOS-iem lub być może masz płytę ze sterownikami.
  • 0

Pozdrawiam, Kamil


#9 d0bek

d0bek
  • Użytkownicy
  • 12 postów

Napisano 18 luty 2013 - 18:16

Też pobrałem, ale żeby ściągać sterowniki trzeba mieć pełną wersję, która jest płatna, przynajmniej tak jest u mnie/
  • 0

#10 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów
  • LokalizacjaPoland

Napisano 18 luty 2013 - 21:16

A pokaż screena z Device Doctor jak przeskanuje Ci sprzęt - okno główne.

Możesz też przestawić tryb SATA z AHCI na IDE w BIOS-ie.


  • 0

Pozdrawiam, Kamil


#11 d0bek

d0bek
  • Użytkownicy
  • 12 postów

Napisano 18 luty 2013 - 22:25

http://i.imgur.com/DFbAmWt.jpg Mogę wybrać tylko jeden sterownik, wciskam 'download driver' i wyskakuje mi stronka do sciągnięcia full wersji.

@edit: pojawił się nowy problem, nie występuje już blue screen, za to podczas używania laptopa poprostu wiesza się i nie można nic zrobić, tylko odłączyć z zasilania.
  • 0

#12 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów
  • LokalizacjaPoland

Napisano 18 luty 2013 - 22:45

Bluscreen zawsze może wyskoczyć. Lecz tutaj bez sterowników ani rusz, bo przeważnie one powodują Bluesceen.

Jeśli się zawiesza to może masz wirusa?
Zrób pełne skanowanie systemu Malwarebytes Anti-Malware Free - przed skanem wykonaj aktualizacje programu i bazy wirusów.
Jeśli program coś znajdzie usunąć. Pliki zostaną przeniesione do kwarantanny.
Należy wejść z zakładkę "Kwarantanna" i usunąć wszystko, zgodzić się na uruchomienie systemu.
  • 0

Pozdrawiam, Kamil


#13 d0bek

d0bek
  • Użytkownicy
  • 12 postów

Napisano 18 luty 2013 - 23:36

Zrobiłem szybkie skanowanie Avastem - wykryło jednego trojana, usunąłem odrazu i uruchomiłem ponownie komputer, a jak tam z tym programem Device Doctor?
  • 0

#14 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów
  • LokalizacjaPoland

Napisano 18 luty 2013 - 23:50

Przeskanuj tym co podałem wyżej - pełny skan.
No jak mówisz, że się nie da pobrać to raczej nie pobierzesz.
Na początku zrób ten skan i daj raport.
  • 0

Pozdrawiam, Kamil


#15 d0bek

d0bek
  • Użytkownicy
  • 12 postów

Napisano 19 luty 2013 - 20:57

http://i.imgur.com/laPowzI.jpg
  • 0

#16 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów
  • LokalizacjaPoland

Napisano 19 luty 2013 - 21:57

Okres testowy - A czy ja pisałem wersje płatną?
Skasuj to wszystko zgodnie z instrukcją wyżej.

Masz jeszcze te Bluescreeny? Jeśli tak to sprawdź jaki plik to powoduje, tym programem BluescreenView.
  • 0

Pozdrawiam, Kamil


#17 d0bek

d0bek
  • Użytkownicy
  • 12 postów

Napisano 19 luty 2013 - 22:32

4 pliki wyświetlone na różowo przez program, czyli chyba główni winowajcy:
C:\Windows\system32\drivers\atikmdag.sys
C:\Windows\system32\drivers\dxgkrnl.sys
C:\Windows\system32\hal.dll
C:\Windows\system32\ntkrnlpa.exe

Czyli wychodzi na to, że sterowniki? Mam nadzieję, że podanie lokalizacji wyjaśni co to za pliki, a jak nie to dam screeny z programu.
  • 0

#18 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów
  • LokalizacjaPoland

Napisano 19 luty 2013 - 22:51

Daj screena
  • 0

Pozdrawiam, Kamil


#19 d0bek

d0bek
  • Użytkownicy
  • 12 postów

Napisano 20 luty 2013 - 12:42

SS z programu: http://i.imgur.com/wqtIoYm.jpg - przesuń sobie na sam dół po powiększeniu

SS 4 plików powodujących błąd i SS samego crasha: http://i.imgur.com/jKIDXWd.jpg
  • 0

#20 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów
  • LokalizacjaPoland

Napisano 20 luty 2013 - 13:52

Po trzech błędach z kontrolerem SATA wyskoczył Ci błąd ze sterownikiem karty graficznej.
Podaj jaką masz kartę graficzną - znajdziesz w Menedżer urządzeń.
  • 0

Pozdrawiam, Kamil



Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych