Skocz do zawartości


Zdjęcie

Bsod - Blue screen of Death


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 Dzekson

Dzekson
  • Użytkownicy
  • 6 postów

Napisano 19 styczeń 2013 - 14:08

Witam wszystkich serdecznie , zwracam się z gorącą prośbą o jak najlepsze porady i jakąkolwiek pomoc , otóż : Mam zainstalowany system Windows XP , rok temu miałem wymienianą płytę główna bo się spaliła od tygodnia miewam problem z bsod - blue screen of death . Mianowicie jak gdyby nic wchodze i surfuje po internecie lub słucham muzyki i zauważyłem że Bsod wyskakuje mi najczęściej wtedy gdy na youtube wchodze na jakiś film i oglądam go lub słucham muzyki na tym portalu, co się okazało ostatnio zaczął się coraz częśćiej wyłaczać nawet nie wchodząc na yt. Nie mam pojęcia co może być tego powodem, sterowniki zainstalowałem z płyty CD która była dostarczona do płyty głównej. Jest to dosyć uporczywy problem nie mam pojęcia jak się do tego zabrać. Płyta główna to ASROCK N68C-S UCC . Błąd który mi wyskakuje jest podany w załączniku . Z góry dziękuje za pomoc, jest to dosyć uporczywy problem .

Załączone pliki


  • 0


#2 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów
  • LokalizacjaPoland

Napisano 19 styczeń 2013 - 16:21

No właśnie:

sterowniki zainstalowałem z płyty CD która była dostarczona do płyty głównej

I to może być twój problem, sterowniki pobiera się ze strony producenta płyty głównej lub karty graficznej.

Podaj na sam początek screen z programu BlueScreenView - tak, aby było wszystko widać.
I temperatury z HWMonitor po godzinnym/dwugodzinnym graniu.
  • 0

Pozdrawiam, Kamil


#3 Dzekson

Dzekson
  • Użytkownicy
  • 6 postów

Napisano 19 styczeń 2013 - 17:12

Problem tkwi w tym, że siedze max. 10-15 minut bo wyskakuje właśnie ten bsod i się restartuje i automatycznie włacza, raz udało mi sie posiedzieć 1 h . Generalnie siedze przy komputerze 2-3 h dzisiaj, jestem amatorem ale myśle że chodziło Ci o takie screeny . http://www57.zippysh...38036/file.html - ten z bluescreen viever
http://www57.zippysh...20280/file.html - ten z HWmonitor
  • 0

#4 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów
  • LokalizacjaPoland

Napisano 19 styczeń 2013 - 17:49

Na początek polecam SP3 do twojego systemu, bo masz chyba SP2.
Następnie skorzystaj z płyty systemu Windows i uruchom z niej Wiersz polecenia.
Wpisz w nim sfc/scannow i daj enter. Czekaj aż skanowanie się zakończy.

Dalej sprawdzaj efekt pracy, jeśli wyskoczy jeszcze raz bluescreen to podmień plik hal.dll, który to powoduje ten problem.
Do podmiany tego pliku skorzystaj z płyty systemu Windows.
  • 0

Pozdrawiam, Kamil


#5 Dzekson

Dzekson
  • Użytkownicy
  • 6 postów

Napisano 19 styczeń 2013 - 20:20

Tak , mam Service Pack 2. Service packu 3 nie moge sciągnąć bo prędzej zdąża sie wyłączyć komp, http://pclive.pl/por...szkodzenie.html korzystałem z tej instrukcji, nie wpisałem najpierw sfc/scannow czy sfc\scannow ( nie wiem czy ta kreseczka ma znaczenie czy jest napisana / czy \ ) Najpierw zrobiłem tamtą instrukcję do punktu 8 , niestety nie przyniosło to rezultatu blue screen daje się we znaki. Postanowiłem zrobić dalej z map diskiem i spróbować skopiować ten plik dll , okazało się to porażką ponieważ wyskakuje komunikat " Odmowa dostępu ". Potem postanowiłem zrobić rozruch po raz trzeci , próbowałem wpisać tą komende co Kamilu napisałeś , jednakże pisze że nie ma takiej komendy. Nie mam pojęcia co mam robić, jestem zagmatwany w tym.
  • 0

#6 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów
  • LokalizacjaPoland

Napisano 19 styczeń 2013 - 21:23

Pobierz SP3 na innym komputerze i zainstaluj na swoim.
Zobacz, że tam jest błąd od razu po uruchomieniu systemu, a w twoim przypadku możesz uruchomić system, idąc twoim opisem.
Czyli skorzystanie z tej instrukcji było nierozsądne...

Z tego co wiem, aby skorzystać z polecenia sfc/scannow w Windowsie XP musisz mieć taką samą płytę co Windows, czyli w twoim przypadku Windows XP SP2.
Po zainstalowaniu SP3 Windows XP SP3, który polecam zainstalować. Oczywiście w to też wchodzi typ systemu - 32-bit/64-bit.

Po drugie brak aktualizacji wiąże się też z wirusem...

1. Instalacja SP3
2. Naprawa plików sfc/scannow
3. Zamiana pliku hal.dll (jeśli dwa pierwsze nie pomogą).
  • 0

Pozdrawiam, Kamil


#7 ludek111

ludek111
  • Użytkownicy
  • 446 postów

Napisano 19 styczeń 2013 - 21:45

Przyczyną błędów może być: temperatura, dysk, karta graficzna, ram, płyta główna, zasilacz.
Podaj szczegółowo jakie masz podzespoły. Możesz ściągnąć program CPU-z i zrobić screeny (po rozpakowaniu na pulpit , klawiszem F5, każdą zakładkę -procesor,płyta i tak dalej) i podeślij je tu na forum. Pozdrawiam serdecznie!

PS
osobiście stawiam na dysk.
  • 0
There's completely no way to improve the Perfection.
E8200@4.25GHz | GA-EP45-UD3LR | Gainward GTS250 | 2xF3-1TB Matrix Raid | SB Audigy2
ModXStream 500W | Corsair 2x1GB XMS2 DHX + Patriot 2x1GB LLK CL4@1075MHZ | HE1225 |

#8 Dzekson

Dzekson
  • Użytkownicy
  • 6 postów

Napisano 20 styczeń 2013 - 10:50

Jakimś cudem udało mi się pobrać SP3 na operze, i zaktualizować ten system , i teraz co mam zrobić, nie mam oryginalnej płyty z windowsem XP sp3 tylko mam sp2, może mało kumaty jestem i trzeba mi to tłumaczyć łopatologicznie , ale chce żeby sprawnie działał.

Załączone pliki

  • Załączony plik  sp3.JPG   137,82 KB   2 Ilość pobrań

  • 0

#9 Dzekson

Dzekson
  • Użytkownicy
  • 6 postów

Napisano 20 styczeń 2013 - 12:11

Dziękuje Kamilu za porady które pomogły, komputer sie nie wyłącza , pobrałem SP3 i w trakcie instlowania pisało " skanowanie " i oczyściło ładnie i zainstalowało i zaktualizowało system, jest elegancko, jednakże mam jeszcze jeden problem , nie wiem czym on jest spowodowany. Podłączając aparat żeby zgrać zdjęcia wkładam w wejście USB i komputer się zawiesza . Jaka może być tego przyczyna

Edit : Podłączyłem także mikrofon pojemnościowy na USB, od razu po podłączeniu jest ten bluescreen z tym samym błędem jak wcześniej, i z przedniego panelu i z tylniego próbowałem, nie rozumiem. Myślałem że komputer już sprawnie działa jednak po 2 godzinach pracy wyłączył się z powrotem , jak wcześniej, skoro mam już SP 3 to co mam zrobić? Wsadzić tą płyte windowsa z SP2 i aby wykonać sfc\scannow?
  • 0

#10 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów
  • LokalizacjaPoland

Napisano 20 styczeń 2013 - 17:21

Teraz byś musiał zintegrować Windows XP SP2 z SP3 programem vLite - instrukcji masz sporo w necie...
Aparat się zawiesza, a mikrofon wymusza Bluescreen - więc prędzej teraz dawałbym problem z portem USB.
Pokaż może jeszcze raz screen z BlueScreenView, a później napiszę co dalej.
  • 0

Pozdrawiam, Kamil


#11 Dzekson

Dzekson
  • Użytkownicy
  • 6 postów

Napisano 30 styczeń 2013 - 15:31

http://www46.zippysh...64452/file.html
http://www46.zippysh...06732/file.html
http://www46.zippysh...84491/file.html
http://www46.zippysh...15125/file.html
http://www46.zippysh...74955/file.html
http://www46.zippysh...57321/file.html
To są moje komponenty z tego programu do Ludka 1111

http://www46.zippysh...51572/file.html to ten błąd Kamilu, ale co moge zrobić skoro ten vLite pisze tylko , że on jest do visty więc go nawet nie pobierałem.
  • 0

#12 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów
  • LokalizacjaPoland

Napisano 30 styczeń 2013 - 18:45

Sorki to nie vLite tylko nLite - tym programem należy zintegrować system XP z SP.
Możesz też skorzystać z tego poradnika: http://tiny.pl/h2ck7

Jeśli podkręcałeś sprzęt to wyłącz programy, którymi to robiłeś (chyba, że nie używałeś).
Wykonaj reset BIOS-u i zainstaluj sterownik do chipsetu ze strony producenta.
Ogólnie to zaktualizuj wszystkie sterowniki pobierając je ze strony producenta płyty głównej.
Sterownika do grafiki pobierz ze strony producenta karty graficznej.

Podaj temperatury pod obciążeniem i bez obciążenia z programu HW Monitor.
Zobacz czy masz w Menedżerze urządzeń wykrzykniki.
Możesz też podać screena z programu HD Tune > zakładka "Health"
A na koniec spróbuj jeszcze to co pisałem wcześniej, czyli z system Windows XP SP3 jak zintegrujesz.

2. Naprawa plików sfc/scannow
3. Zamiana pliku hal.dll (jeśli dwa pierwsze nie pomogą).


Odpisz na każde pytanie, problemem jest dalej z plikiem hal.dll.
Napisz też czy Bluescreen występuje tylko po podłączeniu czegoś do portu.
  • 0

Pozdrawiam, Kamil



Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych