Forum PCFoster.pl: Co robic po technikum - Forum PCFoster.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Co robic po technikum

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   nakreatynowany 

• Grupa: Użytkownicy
  • Postów 0

Napisano 16 maj 2010 - 16:41

Chciałem zapytać ogólnie o prace informatyka, bo sam nie wiem co mam wybrać. Chodze do technikum informatycznego - niby dobrze uczą, ale np. programować to tylko podstawy(które sam dobrze znam). I właśnie sie zastanawiam co po tej szkole mam robić? Niby są tu do wyboru kierunki(w 3 klasie) programista/grafik/sieci ale chyba raczej mnie nie przygotują jakos super do zawodu? Np. gdybym chciał zostać programistą - nie mówie o jakiś wielkich projektach. To czego powinienem sie jeszcze uczyć? Przecież same podstawy raczej nie wystarczą do napisania konkretnego programu? Czego sie dodatkowego jeszcze uczyć? Czy taki programista już sam się dokształca? Jak wyglądają mniej wiecęj zadania dla programisty?
Otóż nie wiem do końca co mam robić po szkole. Na studia raczej nie chcę iść(chyba, że musze?), chce zrobić dodatkowy niezwiązany z informatyką zawód.
Może wybrac coś innego niż programista? Chce po prostu mieć fajną miłą pracę! Nie chce siedzieć 24/dobe i myśleć jak napisać super trudny program!

Może wypowie się tu jakiś informatyk?
Czy np. taka praca w firmie niezwiązanej z informatyką jest ciężka? Na czym polega ? Miałbym tam dbać o sprzęt, ewentualnie pomagać innym pracownikom przy komputerach?
Bardzo prosze o jakiekolwiek wypowiedzi, bo zaczynam się interesować swoją przyszłością
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Richter 

• Grupa: Użytkownicy
  • Postów 178

Napisano 17 maj 2010 - 07:44

Pracuje jako administrator sieci (Informatyk) w firmie 70 osobowej. Zanim zacznę pisać o pracy, powiem ci tak: idź na studia najlepiej techniczne, jakaś dobra politechnika, ja studiuję zaocznie(wczęsniej skończyłem technikum elektroniczne) na politechnice sląskiej w Gliwicach, kierunek Elektrotechnika (połączenie elektroniki,automatyki,informatyki) na jednym kierunku. 4,5lata otrzymasz inżyniera. Papier ważna rzecz w dzisiejszym czasie, pójdziesz do pracy docenisz jego magiczną moc. Praca ? hmm ogólnie nadzór nad całą siecią, naprawa sprzętu jak padnie, laptopy, stacjonarne, połączenia sieci, centrala telefoniczna, jest co robić ale dzięki temu czas fajnie szybko i bezstresowo mija. :)

Co do programowania to studia dość mocno ci pomogą, jeśli chodzi o pracę to piszesz to czego klient oczekuje i co projektuje twoja przyszła praca, to ty się dostosuwujesz nie praca. Z języków programowania zobacz sobie oferty pracy, czego oczekują po programiscie, zazwyczaj to języki: C#, Java, zależy w jaką działkę ,,wejdziesz" możesz pisać dla przemysłu oprogramowanie, dla telefonów, dla baz danych, musisz wybrać działkę.
Przykładowo czego chcą od programisty:

Oczekiwania:
Wykształcenie wyższe techniczne,
Minimum 3 lata doświadczenia w rozwijaniu aplikacji w języku Java,
Znajomość technologii J2EE (JSP, JMS, JNDI),
Znajomość narzędzi: Apache Ant, Maven, Junit, Eclipse, Subversion,
Znajomość systemów bazodanowych: DB2, Oracle, SQL Server,
Doświadczenie w pracy z technologiami: SOAP (HTTP/JMS), WebsphereMQ, SOA, AquaLogic (Oracle Service Bus),
Bardzo dobra znajomość języka angielskiego w mowie i piśmie,
Mile widziana znajomość sektora finansowego/ ubezpieczeniowego.
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
0

Strona 1 z 1