Forum PCFoster.pl: Windows XP, podział systemu na dwa konta. - Forum PCFoster.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Windows XP, podział systemu na dwa konta.

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   gliszczu 

• Grupa: Użytkownicy
  • Postów 5

Napisano 04 sierpień 2010 - 12:26

Witam. Miałem kiedyś podzielony system na dwa konta, wybierało sie je jeszcze przed wczytaniem windowsa, praktycznie odrazu po wlaczeniu komputera. Bylo to utworzone jak byłem mały i jedno konto było moje a jedno rodzicow, proste-ja u siebie moglem nabalaganic i wszystko rozwalic to u nich nadal działało normalnie. I teraz mam do was prosbe, jak utworzyc takie dwa niezalezne konta? Mam brata i robi straszny burdel na kompie i chce miec osobne konto ktore nie bedzie mialo nic wspolnego z jego kontem. Z gory dziekuje za pomoc. W razie pytan piszcie, postaram sie odpowiedziec.
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   StelioS 

• Postów 856

Napisano 04 sierpień 2010 - 12:29

Musisz napisać czego byś nie chciał żeby brat wykonywał w systemie, do czego miał dostęp a do czego nie.
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   gliszczu 

• Postów 5

Napisano 04 sierpień 2010 - 12:45

generalnie chodzi mi o to ze to co on sciagnie u siebie to bedzie tylko u niego, jednym slowem podzielic komputer na dwa i kazdy żądzi swoim i nie wpływa na drugiego. Co moze byc przyczyna tego ze mam neta 2mb/s a chodzi mi jakbym mial 125kb/s? sciagam z predkoscia 10kb/s, to jest jakis koszmar. Uwazam ze on to zrobił. Wiecie moze jak to naprawic? Dopiero co kompa sformatowalem i wszystko bylo ok, pobieralo z predkoscia 200kb/s a gdy tylko wyszedlem i on sie dostal do kompa wszystko diabli wziely...
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   StelioS 

• Postów 856

Napisano 04 sierpień 2010 - 13:21

Panel Sterowania->Konta Użytkowników i wybierz ''Tworzy Nowe Konto'' , wpisz nazwę dla konta swojego brata i kliknij ''Dalej'' , wybierz typ konta , ''Administrator Komputera'' , kliknij na ''Utwórz Konto'' , teraz wejdź na każde konto i wybierz ''Utwórz Hasło'' , ustanawiasz hasło dla siebie i brata i to wszystko, teraz podczas logowania do systemu będą widoczne dwa konta , Twoje i brata i żeby zalogować się na dane konto trzeba wpisać hasło.
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   gliszczu 

• Postów 5

Napisano 04 sierpień 2010 - 14:13

no i widzisz, niestety nie o to mi chodzi. Bo to jest juz po wczytaniu windowsa i tak czy siak to co sie zainstaluje na jednym koncie jest takze na drugim wiec to niczego nie zmienia. Chodzi mi o taki podział zaraz po włączeniu kompa zanim jeszcze bedzie ,,Windows XP'' i wczytywanie tego windowsa.
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   StelioS 

• Postów 856

Napisano 04 sierpień 2010 - 14:28

Cytat

Miałem kiedyś podzielony system na dwa konta, wybierało sie je jeszcze przed wczytaniem windowsa, praktycznie odrazu po wlaczeniu komputera. Bylo to utworzone jak byłem mały i jedno konto było moje a jedno rodzicow,

Może to jednak nie były dwa konta jednego systemu , tylko zainstalowane dwa systemy na dwóch partycjach i Ty , wybierałeś sobie system który rodzice zainstalowali specjalnie dla Ciebie?
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   gliszczu 

• Postów 5

Napisano 04 sierpień 2010 - 14:39

hm byc moze. Czyli wystarczy ze podczas formatu rowno podziele partycje i na obu zainstaluje windowsa czy jak to zrobic?
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   StelioS 

• Postów 856

Napisano 04 sierpień 2010 - 14:52

Jak chcesz możesz zrobić formatowanie dysku podzielić dysk na dwie partycje i instalujesz pierwszy system na jednej z partycji , później po zainstalowaniu systemu znowu uruchamiasz instalatora systemu Windows z poziomu bootowania i wybierasz drugą utworzoną partycję i na niej instalujesz system , tylko pamiętaj że tą drugą partycje musisz najpierw sformatować podczas instalacji systemu bo nie posiada ona żadnego systemu plików.

Drugą opcje jaką możesz wybrać to teraz uruchamiasz instalatora z poziomu bootowania tworzysz drugą partycję i na niej instalujesz drugi system dla brata , ale jak i tak masz namieszane w systemie z czego wnioskuje po tym temacie , to chyba lepiej wybrać opcje pierwszą, jeżeli to dla Ciebie nie robi problemu.
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   gliszczu 

• Postów 5

Napisano 04 sierpień 2010 - 15:14

hm nie no to chyba nie problem bo dysk D i tak mam prawie pusty bo caly komp formatowalem :D czyli wystarczy tam wgrac windowsa?
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   StelioS 

• Postów 856

Napisano 04 sierpień 2010 - 15:18

Tak , wystarczy teraz na tej partycji ''D'' zainstalować drugiego Windows'a , ale jak pisałeś wcześniej że brat Ci namieszał w systemie i masz problem z szybkością neta , to jak chcesz to możesz sobie zrobić świeżą instalacje obu systemów, zamiast mozolnie szukać z czym jest problem .
0

Strona 1 z 1