Skocz do zawartości

Zawartość użytkownika Jarkozpl

Odnotowano 18 pozycji dodanych przez Jarkozpl (Rezultat wyszukiwania ograniczony do daty: czw, 30 mar 23 )

Według typu zawartości

Filtruj

Sortuj według                Sortuj  

#95742 Problem z temperaturą laptopa

Napisano przez Jarkozpl w 14 listopad 2016 - 20:07 w Komputery przenośne

po ponownej reinstalce systemu bez problemu zainstalowałem sterowniki od obu kart ale teraz nie mogę zainstalować sterowników od internetu. Zainstalowałem realtek internet controler ale wywala mi jakieś w liście sterownik sieci i czerwony wykrzyknik (że jakiś błąd w sterowniku). Dziwny ten mój laptop

#95719 Problem z temperaturą laptopa

Napisano przez Jarkozpl w 12 listopad 2016 - 16:40 w Komputery przenośne

ogólnie to ten model nie podoba mi się ze względu na to iż płytę główną ma zamontowaną tak jakby do góry nogami. Jak rozkręcam kompa to widzę spód płyty a klawiatura się nie wyjmuje. Pastę kupię, wentylator ciągle pracuje na max a siatkę mogę zamontować bez problemu. Procesor jest ciągle ustawiony na 15% mocy bo więcej nie potrzebuje.

Mam z nim jeszcze jeden problem. Przeinstalowałem system, ale w próbie zainstalowania sterowników od grafiki zainstalowały mi się na zintegrowaną kartę zamiast na normalną. Próbując zainstalować je ponownie wyskakuje błąd że nie można zmienić sterowników bo zostały już zainstalowane nie poprawne i dla normalnej pracy lepiej je zostawić (tak w wolnym tłumaczeniu). Indeks wydajności poszedł do 1 przez wydajność grafiki w grach. Da się to jakoś naprawić? Nie wiem czemu ale nie mogę zainstalować ( brak instalki) Open GL-a Bez tytułu.gif

#95715 Problem z temperaturą laptopa

Napisano przez Jarkozpl w 11 listopad 2016 - 17:48 w Komputery przenośne

Witam,

Chciałbym się doradzić w sprawie przegrzewania się laptopa. Jak go kupiłem to chodził dość cicho i osiągał normalne (ok 65stopni) na procesorze. Dużo go użytkowałem ale dbałem o niego. Teraz po 3 latach strasznie zaczął głośno chodzić i się grzać (na procesorze odchodzi do 90 stopni na przeglądaniu internetu. Rozkręciłem go, wyczyściłem ale dalej to samo. Praca na baterii to już tylko max 1 godzina na największym oszczędzaniu energii jakie tylko się dało ustawić. Potrzebuje go jedynie na zajęcia żeby niekiedy coś na rzutniku przedstawić ale jest strasznie głośny. Jest to model ASUS X550Dp. Jest możliwość jakiegoś mechanicznego zwiększenia efektywności chłodzenia tak by był cichszy i palił biurek na których leży? Podkładkę chłodzącą mam i nawet dobrze się sprawuje ale jest głośna. Wina raczej nie leży po stronie wentylatora bo wydmuchuje on bardzo dużo ciepła więc to chyb bardziej wina samego procesora. Nie obciążam go bo jedynie co robię to piszę w wordzie albo puszczam prezentacje. Miałem plan wywalić i tak nie używaną stację DVD, może to by zwiększyło przewiew czy coś, no nie wiem dla tego piszę z nadzieją o udzielenie rady.

#95245 1 switch 1 komputer 2 kable pod 2karty sieciowe w 1kompie

Napisano przez Jarkozpl w 05 październik 2016 - 17:06 w Sieci komputerowe

ogólnie to jest tak że w piwnicy jest serwerownia (do której mam dostęp ale nie mogę nic tam zmieniać) podpięte są światłowody do switchy (3 ale to nie istotne) z nich kable lecą do pach paneli (czy coś takiego) a z tych od pokoi do kolejnego switcha (już zwykłego a nie takiego serwerowego). do niego jak podłączę kilka kompów to każdy otrzymuje inny adres ip (trzeba się logować specjalnym loginem i hasłem) i ma również do 100mb/s pobierania i wysyłania. Ale w komputerze stacjonarnym mam oryginalnie wbudowane dwie karty sieciowe ( bo to komputer bardziej serwerowy) a nie jakieś kupione osobno, (dokupiona jest tylko trzecia ale do wi:fi).

#95213 1 switch 1 komputer 2 kable pod 2karty sieciowe w 1kompie

Napisano przez Jarkozpl w 04 październik 2016 - 11:22 w Sieci komputerowe

Witam,

Dużo szukałem ale wszystko albo w trakcie zmienia temat albo dotyczy innego połączenia, więc piszę.
Moje pytanie brzmi jak skonfigurować dwie identyczne karty sieciowe (zintegrowane) w jednym komputerze podpięte dwoma kablami pod jeden switch, podpięty pod jeden router (nie mam do niego dostępu), tak by komputer mógł jednocześnie korzystać z obu łączy np. ściągając jeden plik.

Jeżeli to pomoże to komputer to xw8600 workstation a w załączniku jest screen działania kart podczas obciążenia speed testem. Druga karta nie jest zepsuta bo czasami daje znaki życia.

Załączone miniatury

• test łącza.png

#91942 Karta sieciowa z WI:FI

Napisano przez Jarkozpl w 10 marzec 2016 - 18:51 w Karty graficzne i monitory

Witam,
Mam takie pytanie. Co jest lepiej kupić do komputera stacjonarnego kartę sieciową na PCI z wi:fi czy taką na usb. Ceny są podobne a zależy mi tylko na internecie bez kabla o transferze od 8Mbsp. Pytanie jest też takie co ma lepszy zasięg i jest stabilniejsze? A i pragnę dodać iż nie posiadam w komputerze wejścia na USB 3.0.

#91940 Która karta z 2 GB pamięci najlepsza?

Napisano przez Jarkozpl w 10 marzec 2016 - 18:43 w Karty graficzne i monitory

Trochę dziwne, że napisałeś komputer gamingowy a chcesz kartę z 2Gb VRAM. Już się nie opłaca kupować takich kart bo stabilnie i znoście pójdzie Ci na tym bardzo mało tytułów. Może Ci nie doradzę w sprawie takiej karty bo według mnie są bez sensu ale za to mogę polecić Ci GeForce 960 (ok 950zł) 4Gb VRAM i jak na razie wszystko Ci pójdzie, lepiej, gorzej ale zawsze. Przeważnie będziesz miał ponad 45FPS na max ustawieniach i przy monitarze Full HD.
Pozdrawiam i przepraszam, że nie udzieliłem takiej odpowiedzi jakiej oczekiwałeś ale myślę, że pomogłem.

#91939 Jaki monitor do gier RPG/RTS w cenie do 800zł

Napisano przez Jarkozpl w 10 marzec 2016 - 18:26 w Karty graficzne i monitory

Trochę mały budżet jak na takie wymagania ale do gier to chyba tylko Benq bo robią najlepsze monitory do gier. Z taką kartą w większości tytułów będziesz miał stabilne 45-60 FPS ale raczej wątpię, że więcej więc nie polecam kupować monitora np. 120Hz bo się nie opłaca. różnicę widać przy zmianie rozgrywki z 30fps do 60 ale z 60 do 120 już znacznie mniej a i tak wątpię, że w tytułach w których fajnie by to wyglądało uzyskasz tyle. Również mam tą grafikę (tylko od MSI i z OC) a monitor mam do 60 FPS i rzadko kiedy uzyskuje te 60 FPS (mam ASUS z 2560/1080 29" którego bardzo sobie chwalę i polecam do grania w RTS-y ale i w FPS-y).

#91808 DisplayPort no signal

Napisano przez Jarkozpl w 01 marzec 2016 - 15:47 w Karty graficzne i monitory

Problem rozwiązany. Wystarczyło odłączyć wszystko od prądu na kilka minut i wszystko działa po staremu. Post mam nadzieję, że tu zostanie bo może pomoże komuś jeszcze. Pozdrawiam.

#91806 DisplayPort no signal

Napisano przez Jarkozpl w 01 marzec 2016 - 13:13 w Karty graficzne i monitory

Witam, mam taki problem odnośnie połączenia karty graficznej z displayportem w monitorze. Mianowicie wczoraj jeszcze wszystko normalnie działało a dziś uruchamiam kompa i widzę tylko displayport no signal po czym monitor gaśnie ale komputer działa. POdłączyłem DVI i działa. Zależy mi na Displayporcie bo daje on lepszą jakość. Na karcie graficznej jest wykrywany jako ten monitor podpięty czymś nawet jak podłączę tylko pod DP to ekran przełącza się na to złącze ale dalej jest no signal. zmieniałem wejścia (mam 3 DP), kabel i dalej to samo. Monitor reaguje na podłączenie ale nie przesyła sygnału tak jakby karta graficzna blokowała go. Dodam, że karta to Geforce gtx960 od MSI. Co mam zrobić aby DP działał?

#91762 monitor 21:9

Napisano przez Jarkozpl w 27 luty 2016 - 13:47 w Karty graficzne i monitory

Monitor jest według mnie piękny i niesamowicie wygląda na biurku. Jest ciężki ale dzięki temu stabilny, sama podstawka z belką dużo więcej niż sam monitor i jest metalowa ale ładnie obudowana w plastik. Kable w ogóle nie przeszkadzają w obracaniu a te przydaje się do oglądania i obróbki zdjęć pionowych. Osoby na takich zdjęciach wydają się większe niż w rzeczywistości i bez przybliżania można dostrzec każdy szczegół. Ponadto dochodzi do tego ogromny zakres widoku w dokumentach tak samo worda jak i excela. Nie ma problemu z obracaniem go gdyż pod podstawką jest druga niewidoczna podstawka która się obraca względem górnej więc nie obraca się sam monitor a cały zestaw więc można go bez problemu obrócić o 360 stopni. Również podnoszenie i opuszczanie ekranu jest dobre bo nie trzeba czegoś odkręcać i uważać żeby nie walną o podstawę tylko czuć jakby w środku był siłownik który pozwala bez wysiłku podnieść ekran o tyle o ile się chce i nie ma szans aby nawet przez drgania opadł (dokładnie takiej samej siły potrzeba aby go opuścić i podnieść). Na dolnej części obudowy ekranu znajduje się centymetr  :?:   i wskazuje maksymalnie 70cm więc jest dość szeroki.Jeżeli chciało by się przyczepić do ściany to niestety trzeba by było zrezygnować z pivota no chyba że posiada się mocowanie z tą funkcją.

Trochę ciężko znaleźć filmy w internecie tak żeby nie było trzeba ich ściągać a często nawet na YT są tak zrobione że masz czarne paski pionowe (jak w przypadku odtwarzania filmów dla 16:9) jak i poziome (czyli jak film jest dla 21:9 ale dostosowują go do 16:9) ale jak już się znajdzie film z prawdziwym 21:9 to jest super efekt (większość filmów na CDA). Wrażenia są dużo lepsze jak się ogląda taki film a nie prezentację jak to wygląda na takim monitorze. Ale nawet gdy film jest w 16:9 to te boczne paski nie przeszkadzają za bardzo (a przynajmniej dla mnie). Obraz jest żywy I nie zmienia kolorów gdy siedzi się bokiem do płaszczyzny ekranu matryca IPS robi swoje (obraz jest identyczny w mw 90% kolory się nie zmieniają ale trochę ciemnieją, jednak ledwo zauważalnie). W porównaniu do starego monitora nawet jak się nagrywa obraz jakąś kamerą to widać jak na starym pojawiają się takie paski pionowe poruszające się a w tym nic. Kolory są niesamowite, można siedzieć i patrzeć się na tapetę godzinami (: . Co do grania to trzeba uważać czy dana gra wspiera 21:9 i w jakim sensie bo np. 7 days to die daje szersze pole widzenia a już PlanetSide 2 trochę rozszerza pole ale też zauważyłem, że zabiera z dołu i z góry. Mimo wszystko w obu przypadkach gra mi się lepiej jak na 16:9. jednak przez brak tych pasków na dole i górze nie ma się wrażenia jakby się nie grało tylko oglądało film. Oba tytuły na grafice GF 960 OC działają stabilnie w 30-60 FPS. ze średnią 45FPS. i bez problemu radzi sobie z Physix. (przy 29" trochę się o to bałem). Wielkość mi bardzo odpowiada i uważam, żę 34" który też jest dostępny byłby za duży a 24" za mały. W zestawie dostałem kabel display port ale i tak kupiłem sobie DP z pozłacanymi końcówkami (trochę drogo bo za 1.8m dałem 40zł). Nie wiem tylko czy obsługuje 3D ale raczej nie.

Ma również trochę nie przydatnych funkcji których nawet nie wymienię bo nie wiem jak się nazywają ale jedną z nich jest zmiana kolorów ekranu (przesunięcie czy coś w tym stylu).

W mojej opini zasługuje na 9/10

PHOTO:

https://drive.google...iew?usp=sharing

https://drive.google...iew?usp=sharing

#91744 monitor 21:9

Napisano przez Jarkozpl w 26 luty 2016 - 10:21 w Karty graficzne i monitory

Stary ale masz wyczucie czasu. Temat jest od listopada a właśnie wczoraj przyszedł mi monitor który kupiłem. http://allegro.pl/as...5226488982.html  Jak na razie sprawuje się świetnie i jestem zadowolony.
Dzięki za dopowiedz i pozdrawiam.

#90640 Jaką kartę polecacie

Napisano przez Jarkozpl w 03 styczeń 2016 - 13:28 w Karty graficzne i monitory

Dzięki za odpowiedzi.

#90639 Męczące się oczy w dynamicznych scenach podczas grania

Napisano przez Jarkozpl w 03 styczeń 2016 - 12:54 w Karty graficzne i monitory

Duże znaczenie ma rodzaj matrycy, jej podświetlenie, kontrast i ilość FPS (im mniej tym gorzej bo obraz jest mniej realistyczny i mózg wariuje)

#90469 Jaką kartę polecacie

Napisano przez Jarkozpl w 25 grudzień 2015 - 22:04 w Karty graficzne i monitory

A budżet jaki ?

do 1200zł aczkolwiek mogę go trochę nagiąć.

#90468 Składak z morele

Napisano przez Jarkozpl w 25 grudzień 2015 - 22:03 w Procesory, płyty główne i RAMy

Miałeś więc szczęście, że nic się nie stało. Dzisiejsze karty graficzne są olbrzymie i ciężkie. Trzymają się przeważnie na 2, może 3 śrubkach. Wystarczy nie dokręcić jednej i tragedia niemal pewna.

No ale są specjalne trzymaki do kart w obudowie więc może ich użyto, aczkolwiek nie zmienia to faktu, że masz rację.

#90466 Unknown Hard Error, 100 uzycia dysku

Napisano przez Jarkozpl w 25 grudzień 2015 - 22:00 w Procesory, płyty główne i RAMy

Weź go oczyść może ccleanerem bo może masz jakiegoś wirusa ale wątpię. moim zdaniem (nie znam się za dobrze na tym), kod programu uległ awarii. Spróbuj to jakoś przeinstalować.

#90465 Jaką kartę polecacie

Napisano przez Jarkozpl w 25 grudzień 2015 - 21:49 w Karty graficzne i monitory

Sorry, że tak późno odpisuje ale proszę:

Procesor 2x Intel Xeon E5440 (12M Cache, 2.83 GHz, 1333 MHz FSB)

Pamięć Ram: 8 GB ECC DDR2

Dysk twardy: 2x 120Gb SSD RAID0

Karta sieciowa: zintegrowana

Złącza: Złącze PCI, Złącze PCI-X, 2 x PCI-E x8 (x4), 1 x PCI-E x1, 7x Złącze USB, Złącze PS/2, 6x Złącze S-ATA, 8x Złącze SAS, Kotroler RAID 0,1,5 lub 10

I Dzięki za odpowiedzi.